Εργατικός Αγώνας

Εμμανουήλ Λυκούδης: Η ξένη του 1854

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Τυχαία έπεσε στα χέρια μου το συγκεκριμένο βιβλίο του Εμμανουήλ Λυκούδη, ενός ξεχασμένου στις μέρες μας συγγραφέα. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στα μέσα του 19ου αιώνα και είχε μια βαθιά μόρφωση που συμπεριελάμβανε ιστορία, κοινωνιολογία και φιλοσοφία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό, αν και στην εποχή του δεν είχε εφευρεθεί ο συγκεκριμένος όρος.

Βρισκόμαστε στα 1854, όταν ο Όθων και η Αμαλία προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον πόλεμο της Κριμαίας ανάμεσα στη Τουρκία και τη Ρωσία και να εκκινήσουν αλυτρωτικές βλέψεις σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Όμως, οι μεγάλες δυνάμεις επαναφέρουν το βασιλιά στον ίσιο δρόμο και του επιβάλλουν να κάνει πρωθυπουργό τον Μαυροκορδάτο. Ταυτόχρονα στέλνουν πολεμικά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

Τότε άρχισε να εμφανίζεται στη χώρα μια ξένη αρρώστια, η χολέρα. Οι νεκροί σε καθημερινή βάση είναι πάνω από τριάντα, αρχίζει ένα κύμα αισχροκέρδειας ακόμη και σε βασικά είδη, ενώ πολλοί ιερωμένοι ζητούν από τον κόσμο να μη πηγαίνει στις εκκλησίες για να μη διαδίδεται η νόσος.

Μας χωρίζει 1,5 περίπου αιώνας από τα περιστατικά αυτά και θα μπορούσαμε να τα προβάλλουμε στην εποχή μας. Μια άλλη ξένη ασθένεια έχει παρουσιαστεί, πώς αντιδρούμε τώρα; Πόσες ανάλογες σκηνές θα μπορούσαμε να προβάλλουμε στην εποχή μας;

Αυτή είναι και η αξία ενός κλασσικού αναγνώσματος κατά τη γνώμη μου.

 

 (από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας