Εργατικός Αγώνας

Γιάννης Λασκαράκης: Κυνηγημένοι από την ιστορία

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Θεωρώ αρκετά σημαντικά τα ιστορικά μυθιστορήματα καθώς μέσα από αυτά έχουμε την ευκαιρία να δούμε αποτυπωμένη την ψυχολογία των ηρώων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στην επίσημη ιστορία που σκοπό έχει να αποτυπώσει τα γεγονότα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει το ιστορικό μυθιστόρημα να ακολουθεί πιστά την ιστορία και ο συγγραφέας, αφού έχει μελετήσει αρκετά, να είναι σε θέση να αποτυπώσει ικανοποιητικά την ιστορία του. Και οι δυο αυτές προϋποθέσεις πληρούνται στο βιβλίο του Γιάννη Λασκαράκη κυνηγημένοι από την ιστορία.

Βασικοί του ήρωες είναι δυο άντρες, ο Ανέστης από τα Χανιά και ο Γιάννης από ένα χωριό της ανατολικής Θράκης. Και οι δυο αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια εποχή που η χώρα μας είχε συνάντηση με την ιστορία της.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου βλέπουμε να περνάει από μπροστά μας η ελληνική ιστορία από το 1898 έως και το 1922. Το 1898 έγινε μια αποτυχημένη επανάσταση στη Κρήτη, από την οποία αναδύθηκε το άστρο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Λίγα χρόνια αργότερα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε πρωθυπουργό της Ελλάδος και τότε αρχίζει μια σειρά πολέμων στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας, οι δυο βαλκανικοί πόλεμοι, ο πρώτος παγκόσμιος, η εκστρατεία στην Ουκρανία, η απόβαση στη Σμύρνη και η καταστροφή.

Μπορούμε να δούμε να περνούν από μπροστά μας όλα τα σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο την εποχή εκείνη, μα τα πάθη τους, τις ίντριγκες που εξυφαίνονταν, τον διχασμό που οδήγησε τη χώρα μας η ανικανότητα και η εμπάθεια ενός ανίκανου μονάρχη.

Ο συγγραφέας πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο του, κατορθώνει μέσα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα να αποτυπώσει άψογα μια εποχή με την ιστορία της, τα πάθη της, τις ελπίδες της.

 

(από τις Εκδόσεις Επίκεντρο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας