Εργατικός Αγώνας

Gunnar Oloffson Thomas Thomell: Γάβρα Η ιστορία ενός ελληνικού χωριού και των κατοίκων του

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Όταν ξεκίνησα αυτό το βιβλίο η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι πρόκειται απλά για μια ιστορία ενός χωριού και των παθών που τράβηξαν οι κάτοικοι του. Ξεκινώντας το, είχα την ευκαιρία να δω ότι πρόκειται για μια πλήρη μελέτη που αφορά το χωριό, ένα χωριό που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας.

Έως το 1922 το χωριό κατοικούταν από μουσουλμάνους Τούρκους, οι οποίοι καλλιεργούσαν καπνό. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν εκεί Πόντιοι που ήρθαν από τον Καύκασο. Η καλλιέργεια του καπνού συνεχίστηκε με τα πολλά προβλήματα που έχει και τη φτώχεια που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

 Έφτασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και οι κάτοικοι του άρχισαν να ριζοσπαστικοποιούνται και συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πήραν το μέρος του δημοκρατικού στρατού και πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν στις ανατολικές χώρες μετά τον εμφύλιο. Οι υπόλοιποι κάτοικοι έμειναν σταθερά στον χώρο της αριστεράς, με αποτέλεσμα να υποστούν από το κράτος της δεξιάς. Άρχισε η μετανάστευση, πρώτα η εσωτερική και όταν ήρθαν οι κεντρώες κυβερνήσεις και οι κάτοικοι μπορούσαν να πάρουν διαβατήριο, άρχισαν να πηγαίνουν στη Σουηδία.

Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις μεταναστών, έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο με τον οποίο τους υποδέχθηκαν στη νέα τους πατρίδα, καθώς και τις συνθήκες ζωής και εργασίας. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκαν από τη ζωή εκεί και πως μετέφεραν τις εμπειρίες τους κατά την επιστροφή τους.

Το βιβλίο μάς δίνει την εικόνα του συγκεκριμένου χωριού από την ίδρυσή του έως και το τέλος του εικοστού αιώνα, όμως φαίνονται καθαρά και οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας ιδίως μετά τον εμφύλιο. Πρόκειται για μια ουσιαστική μελέτη που μας παρέχει αρκετά χρήσιμες πληροφορίες.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας