Εργατικός Αγώνας

Χάρι Μούλις: Υπόθεση 40/61 Η δίκη του Άιχμαν

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια από τις σημαντικότερες δικαστικές υποθέσεις του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου αποτέλεσε η δίκη του Άιχμαν, του βασικού υπεύθυνου για το ολοκαύτωμα.

Ο Άιχμαν συνελήφθη στην Αργεντινή από Ισραηλινούς πράκτορες, δικάστηκε στο Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ένας ανερχόμενος συγγραφέας, ο Χάρι Μούλις, αναλαμβάνει να καλύψει τη δίκη για λογαριασμό ενός εβδομαδιαίου περιοδικού της Ολλανδίας.

Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε δυο μέρη. Πέρα από τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης, ο συγγραφέας πραγματοποιεί μια εξονυχιστική μελέτη της προσωπικότητας του Άιχμαν και, μέσα από αυτή, βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για τη μαζική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης. Μας μιλάει για το κακό, όπως αυτό εμφανίστηκε εκείνα τα σκοτεινά χρόνια, και τολμά να προσεγγίσει το πολιτισμικό υπόβαθρο των ανθρώπων που το πραγματοποίησαν.

Ο ίδιος ο Μούλις επεδίωξε να καλύψει τη δίκη. Γιος Εβραίας, ήθελε να προσπαθήσει να προσεγγίσει με τον τρόπο αυτό τον άνθρωπο που οδήγησε στον θάνατο τον λαό του και να κατανοήσει τις πράξεις του. Με την κατάθεσή του αυτή μας προσφέρει ένα φιλοσοφικό δοκίμιο σχετικά με την δύναμη του κακού.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας