Εργατικός Αγώνας

Ιωάννης Δ. Στεφανίδης: Ασύμμετροι εταίροι

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς

Μια εξαιρετικά ασύμμετρη σχέση μας περιγράφει ο συγγραφέας Ιωάννης Στεφανίδης στη συγκεκριμένη μελέτη του: τη σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες και την Ελλάδα στις απαρχές του ψυχρού πολέμου και συγκεκριμένα από το 1953 ως και το 1961.

Μια σχέση υποτέλειας της χώρας μας στην υπερδύναμη του δυτικού κόσμου, όταν η χώρα μας ξεπούλησε πολλά κυριαρχικά της δικαιώματα παραδίδοντας γη και ύδωρ στους Αμερικανούς για να δημιουργήσουν τις βάσεις, παρέχοντας ακόμη και πλήρη ασυλία σε όσους ήρθαν να δουλέψουν εδώ με το καθεστώς της ετεροδικίας. Αυτό ίσχυε ακόμη και για τα ποινικά αδικήματα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον θάνατο του αρχηγού του ΕΛΑΣ στρατηγού Στέφανου Σαράφη σε τροχαίο ατύχημα κοντά στη βάση του Ελληνικού. Και όλα αυτά για να μπορέσουν να έχουν ελάχιστη οικονομική βοήθεια από τη μεριά των Αμερικανών.

Τις διαπραγματεύσεις αυτές έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στη μελέτη αυτή, τόσο κατά τη διακυβέρνηση της χώρας μας από τη κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Παπάγου, όσο και κατά τη διάρκεια της διακυβερνήσεως από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μέσα από τη μελέτη αυτή έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος όπως αυτές αναπτύχθηκαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη της Ελλάδας.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας