Εργατικός Αγώνας

Ιάκωβος Μιχαηλίδης: Τα πρόσωπα του Ιανού

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς

Στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και λίγο πριν την έναρξη του ελληνικού εμφυλίου μας μεταφέρει με τη μελέτη του αυτή ο συγγραφέας Ιάκωβος Μιχαηλίδης για να μας  αναλύσει ένα αρκετά δύσκολο θέμα: τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία τη περίοδο από το φθινόπωρο του 1944 έως και τα τέλη του 1946.

Από την εποχή των βαλκανικών πολέμων οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Σερβία είχαν περάσει μια περίοδο ιδιαίτερης άνθισης, καθώς είχαν πολεμήσει αρκετά χρόνια μαζί, ενώ εθεωρείτο ότι τους δυο λαούς ένωνε η κοινή ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι σημαντικές πολιτειακές αλλαγές που είχαμε στις δυο χώρες, στην Ελλάδα θεμελιωνόταν ένα δεξιό, φασιστικό σε πολλές εκφάνσεις του καθεστώς και στη Γιουγκοσλαβία ο στρατάρχης Τίτο προσπαθούσε να εγκαθιδρύσει τον κομμουνισμό, άρχισε να δημιουργεί εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς εντάχθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα την εποχή του ψυχρού πολέμου. Αιτία ήταν οι σλαβόφωνοι κάτοικοι της Μακεδονίας που ανήκε στην Ελλάδα από τη μια μεριά, ενώ από την άλλη άρχισαν να κυκλοφορούν χάρτες οι οποίοι έδειχναν διάφορα εδάφη τα οποία θεωρούσαν αλύτρωτα στη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία.

Χρησιμοποιώντας κυρίως αδημοσίευτο υλικό και αποκόμματα από εφημερίδες ο συγγραφέας προσπαθεί να αναλύσει την κατάσταση αυτή και να τη δώσει εκλαϊκευμένα στο κοινό.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας