Εργατικός Αγώνας

Βλάσσης Αγτζίδης: Μικρά Ασία

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς

Σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στο οποίο δεν έχουμε εμβαθύνει όσο θα έπρεπε, ούτε το έχουμε κατανοήσει, αναφέρεται ο συγγραφέας στη παρούσα μελέτη του.

Ο χώρος της Μικράς Ασίας αποτελούσε για αρκετές χιλιετίες ένα λίκνο του ελληνισμού, ο οποίος εκδιώχθηκε την περίοδο που ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, (πατέρας των Τούρκων) ηγούμενος του κινήματος των Νεότουρκων κατέκτησε την εξουσία.

Ο συγγραφέας δεν μένει επιφανειακά στα γεγονότα, αλλά αναλύει τόσο το κίνημα των Νεότουρκων, όσο και την προσωπικότητα του Κεμάλ στο βιβλίο αυτό. Το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1908 και αμέσως άρχισε τη δράση του.  Οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν προ των πυλών και η Οθωμανική αυτοκρατορία βρισκόταν σε πορεία διάλυσης. Σκοπός του κινήματος ήταν να δημιουργήσει ένα κράτος έθνος στη περιοχή, το οποίο θα αντικαθιστούσε την αυτοκρατορία αυτή.

Ο πολυφυλετισμός και οι πολλές θρησκείες δεν είχαν θέση στο κράτος που ονειρευόντουσαν, έτσι άρχισαν άμεσα οι διώξεις τόσο εναντίον των Ελλήνων που βρισκόντουσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας και στον Πόντο, όσο και εναντίον των Αρμενίων. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν αυτές οι δυο γενοκτονίες αποτέλεσαν τον προπομπό των γενοκτονιών που οργάνωσε χρόνια αργότερα ο Χίτλερ, τόσο εναντίον των Εβραίων, όσο και εναντίον των τσιγγάνων. Ο ίδιος ο Χίτλερ θεωρεί τον Κεμάλ δάσκαλό του. 

Οι ίδιοι οι καταστροφείς της Σμύρνης μιλώντας για τη φωτιά που κατέστρεψε τη πόλη αναφέρουν ότι έβαλαν τη φωτιά με σκοπό να καταστρέψουν τη πόλη και να μην αφήσουν στις μειονότητες τη παραμικρή δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους. Και βέβαια, σκοπός τους ήταν να καταστρέφουν την αστική τάξη που είχε αρχίσει να δημιουργείται στην Οθωμανική αυτοκρατορία, καθώς σε συντριπτικό ποσοστό αποτελούταν από Έλληνες, Εβραίους και Αρμενίους, οι οποίοι, όπως θεωρούσαν, καταπίεζαν τους Τούρκους.

Το βιβλίο αποτελεί μια ενδελεχή μελέτη των συνθηκών κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε το τουρκικό κράτος όπως το γνωρίζουμε σήμερα και δεν αποτελεί μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων.

 

(από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας