Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Η κατάσταση των δήμων είναι ασφυκτική. Οι δήμοι δεν ξέρουν τι χρήματα θα πάρουν με το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2016 και θα έχουν πρόβλημα να κλείσουν τους προϋπολογισμούς του 2016 και να συντάξουν νέους ,υποχρεωτικά ισοσκελισμένους με βάση τον νόμο.

Να σημειωθεί ότι 214 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, δεν δόθηκαν. Η μείωση των πόρων είναι πάνω από 60% και οι παρακρατηθέντες πόροι των δήμων είναι τουλάχιστον 10 δις ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, πρέπει οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί . Για την επίτευξη του στόχου αυτού υπάρχει ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες.

Η λιτότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και την ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων, την ορθολογική διαχείριση του προσωπικού και την εκτέλεση έργων και υποδομών από την ευέλικτη ιδιωτική πρωτοβουλία, αδιάφορο αν το κόστος θα επιβαρύνει τον δημότη αρκεί να μην προέρχεται από τα κρατικά ταμεία που πρέπει να τροφοδοτούν τις τράπεζες και τους τοκογλύφους της ΕΕ.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι ήδη υπάρχει το λεγόμενο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που μπορεί να κάνει αυτόματα περικοπές δημοσίων δαπανών, όταν υπάρχει απόκλιση στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- στην λειτουργία υπηρεσιών Πρόνοιας, σχολείων, καθαριότητας κλπ από τις ανάλογες περικοπές.

Η κυβέρνηση ζητάει περικοπή δαπανών σε διάφορους τομείς όπως προαιρετικές δαπάνες Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου όπως αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύναμους και άλλα.

Όσο για τα δημοτικά τέλη, το ύψος για κάθε ανταποδοτική υπηρεσία θα υπολογίζεται με βάση το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που δεν καλύπτεται από τα έσοδα θα συνυπολογιστεί στο ύψος των δημοτικών τελών. Δηλαδή θα έχουμε αύξηση των δημοτικών τελών επειδή τα έσοδα ήταν περιορισμένα. Αυτό δημιουργεί αυτόματα θέμα στην κοινωνική ομάδα που μπορεί ακόμα και πληρώνει δημοτικά τέλη σε σχέση με αυτή που αδυνατεί να πληρώσει.

Ακόμα, οι δήμοι που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους δεν ενισχύονται καθόλου από τον κρατικό προϋπολογισμό -όπως θα ήταν λογικό- αλλά υποχρεώνονται σε δανεισμό με αποκλειστικό σκοπό την χρηματοδότηση των χρεών τους από πάσης φύσεως δαπάνες. Τα δάνεια όμως για να πληρωθούν πρέπει να αυξηθεί η φορολογία, να συρρικνωθούν ακόμη οι υπηρεσίες, να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, ένας φαύλος δηλαδή κύκλος με θύμα πάντα τον δημότη.

Ακόμα, οι δήμοι αυτοί που δεν κατάφεραν να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μπαίνουν στο πρόγραμμα “οικονομικής εξυγίανσης” το οποίο σημαίνει άγρια επιδρομή στους δημότες για εξασφάλιση εσόδων και ταυτόχρονη μείωση δαπανών για έργα, υποδομές ,υπηρεσίες ,κοινωνικές δομές κλπ.

Αυτή η “εξυγίανση “ επιβάλλεται από την “Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ” που στην ουσία είναι μετονομασία του “Οικονομικού Παρατηρητηρίου” της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έγινε για τον έλεγχο της δημοσιονομικής πορείας της ΤΑ και υποτίθεται θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε συνοπτικά πώς μεταφράζεται αυτή η “εξυγίανση” :

  • Σε περιορισμό των δαπανών στις απολύτως ανελαστικές και απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ.
  • Σε άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ. Οι δήμοι μπορούν να κάνουν ακόμα και κατασχέσεις για την είσπραξη των οφειλών.
  • Σε αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%
  • Σε αύξηση του συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
  • Σε αύξηση των εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.
  • Σε αναστολή προσλήψεων και επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Εξυγίανσης να υποστηριχθεί με χρήματα που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή οι δήμοι θα πληρώσουν την “εξυγίανση”, πέραν από τις συνέπειες της “εξυγίανσης”.

Στο όνομα της “οικονομικής αυτοτέλειας” της τοπικής αυτοδιοίκησης εφαρμόζεται η δραματική μείωση των πόρων της από τον κρατικό προϋπολογισμό που προέρχονται από την άμεση και έμμεση φορολογία. Η κυβέρνηση απαιτεί να λειτουργεί μια περιφέρεια ή ένας δήμος μόνο με τα δικά τους έσοδα, δηλαδή από χρήματα των δημοτών για κάθε υπηρεσία που θα παρέχεται από τους δήμους.

Για να “αφομοιώσουν” οι αιρετοί καλύτερα το μάθημα της εφαρμογής του μνημονίου στους Δήμους, οργανώθηκαν σεμινάρια για την σύνταξη των προϋπολογισμών.

Αλλά αυτή η πολιτική, που εφαρμόζει μνημόνια και στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι μονόδρομος .

Υπάρχει ο δρόμος της ανατροπής των μνημονίων, της ρήξης με τα οικονομικά παρατηρητήρια ή όπως αλλιώς λέγεται τώρα η εποπτεία, ρήξη με την πολιτική που συνθλίβει τον δημότη για να εξοικονομεί πόρους για το αδηφάγο κεφάλαιο εντός και εκτός των συνόρων.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κινήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα συσπειρώνει και θα ενεργοποιεί όλες τις ζωντανές προοδευτικές δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες που θα ενδιαφέρονται και θα παλεύουν για τα τοπικά ζητήματα χωρίς να αφήνουν απέξω από την δράση τους την πολιτική της κυβέρνησης και της “αντιπολίτευσης” δηλαδή την πολιτική των μνημονίων και της υποταγής και θα θέτουν τον ρεαλιστικό στόχο της ανατροπής αυτής της πολιτικής.

 

 

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είναι πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρώην δημοτικός σύμβουλος Αιγιάλειας.

IMAGE Πικρό χιούμορ
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018
Μια φανταστική αφήγηση για μια φανταστική χώρα. Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν διάφορες κακεντρεχείς διαδόσεις, για την ηττοπάθεια των κυβερνητικών στελεχών, απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ