Εργατικός Αγώνας

ΣΥΣΤΑΣ: Ώριμο τέκνο της σαμιακής ανάγκης

Έρευνα-παρουσίαση: Παναγιώτης Ζαβουδάκης.

Το κενό της ταξικής αριστερής παρέμβασης στις διεκδικήσεις του αγροτικού (κυρίως του αμπελοπαραγωγικού) κόσμου της Σάμου ήρθε να καλύψει η «Συσπείρωση-Στήριξη Αμπελουργών Σάμου (ΣΥΣΤΑΣ)». Το κενό αυτό προέκυψε μετά τη μετατροπή της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, μετά από εντολή της ΕΕ που υλοποίησε χωρίς αντιρρήσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η διαδικασία μετάλλαξης της ΕΟΣΣ χαρακτηρίστηκε από το ΚΚΕ ως μετατροπή της Ένωσης σε «καπιταλιστική επιχείρηση». Το κόμμα έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να απέχουν από τις εξελίξεις, αφήνοντας, στην ουσία, τους αμπελουργούς στα χέρια των επιτηδείων.

Στο σημείο αυτό, για να καταλάβει ο αναγνώστης όλες τις πλευρές του ζητήματος, είναι χρήσιμο να γίνει μια μικρή ιστορική αναδρομή του θέματος.

Για την ΕΟΣΣ

Η ΕΟΣΣ από το 1934 που ιδρύθηκε ήταν ένωση 25 τοπικών συνεταιρισμών. Συνέλεγε σταφύλι και παρήγαγε κρασιά (ανάμεσα τους τη μοναδική στον κόσμο ποικιλία Λευκού Μικρόρωγου Μοσχάτου που δεν παράγεται σε κανένα άλλο μέρος στον κόσμο και προτιμάται στη Γαλλία για την παραγωγή ακριβής σαμπάνιας) στα 2 εργοστάσια της στο Μαλαγάρι και το Καρλόβασι. Οι παραγωγοί ένοιωθαν εξασφαλισμένοι γιατί προπληρώνονταν την παραγωγή τους και το προϊόν τους, ανεξάρτητα αν ήταν α’ ή β΄ ποιότητας, συλλεγόταν στο σύνολό του. Η ΕΟΣΣ απασχολεί περίπου 80 εργαζόμενους και αποτελεί το 1/3 της οικονομίας του νησιού. Έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 10 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στην πρώτη εξάδα των οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας. 

Με τον πρόσφατο νόμο περί συνεταιρισμών (4384/2016) επιβλήθηκε η συνένωση ΕΟΣΣ και πρωτοβάθμιων σωματείων σε έναν πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Ο νόμος επιβάλλει την κατάργηση της επιδότησης των εξαγωγών από την ΕΕ και το πιο σημαντικό: την κατάργηση της αναγκαστικότητας οινοποίησης, δηλαδή να είναι ο συνεταιρισμός ο αποκλειστικός φορέας οινοποίησης στο νησί (κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στην Κοζάνη με την παραγωγή και εμπορία κροκού). Αυτό άνοιξε την όρεξη σε ιδιώτες να μπουν στο παιχνίδι. Πριν καν αλλάξει το καθεστώς, εμφανίστηκαν δυο ιδιώτες υποψήφιοι οινοπαραγωγοί οι οποίοι –σύμφωνα με τους αμπελουργούς- «υποστηρίζονται» από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή του δόρατος τον βουλευτή Δημήτρη Σεβαστάκη.

Η ΕΟΣΣ κλήθηκε να αλλάξει καταστατικό και από δευτεροβάθμιο να μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο σωματείο. Στην επικείμενη αλλαγή του καταστατικού τα μέλη της έπρεπε να ψηφίσουν αν θα δεχτούν ιδιώτες «επενδυτές» που δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε μεγαλομετόχους. Πάνω σ’ αυτό δόθηκε η μάχη για να μη χάσει η ΕΟΣΣ τα συνεταιριστικά της χαρακτηριστικά.

Η στάση του ΚΚΕ

Παραδοσιακά το ΚΚΕ είχε ισχυρή παρέμβαση στο χώρο των αμπελουργών. Μάλιστα η συνδικαλιστική παράταξη που στήριζε, η «Αγροτική Αναγέννηση», είχε μεγάλο κύρος στους αμπελουργούς και έδρα στο συμβούλιο της Ένωσης την οποία για χρόνια κατείχε το μέλος της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ Στέλιος Γιαννικάκης, άνθρωπος με μεγάλη επιρροή και κύρος ανάμεσα στους αμπελουργούς. Τα πράγματα άλλαξαν όταν άρχισαν οι διαδικασίες μετάλλαξης της ΕΟΣΣ. Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ εκτίμησε πως η Ένωση μετατρέπεται σε καπιταλιστική επιχείρηση και, κατά συνέπεια, οι δυνάμεις του ΚΚΕ δεν έχουν καμιά δουλειά μέσα σ’ αυτή. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μεταξύ άλλων τόνιζε πως:

«Ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε επιχειρήσεις-εκμεταλλευτές των αγροτών» γιατί «στην ουσία θα πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες στον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους και με τους ιδιώτες οινοβιομήχανους, θα εκμεταλλευτούν χωρίς έλεος τους αμπελουργούς με χαμηλές τιμές και αβέβαιη πληρωμή, και θα προχωρήσουν σε σφαγή των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Το ΚΚΕ κατηγορούσε εκείνους που «σήμερα έχουν και καλλιεργούν αυταπάτες ότι με παρεμβάσεις στο Καταστατικό μπορούν να ξεγελάσουν το νόμο και με τη συμμετοχή τους στις διοικήσεις τους θα κάνουν τους νέους ‘συνεταιρισμούς’ φιλοαγροτικούς, θα έχουν σοβαρές ευθύνες για τα αποτελέσματα, που δεν θα αργήσουν να φανούν» και καλούσε τα μέλη, τα στελέχη του, τους φίλους και συναγωνιστές που το εμπιστεύονται να «ψηφίσουν κατά στα νέα καταστατικά (δηλαδή στον νόμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και παρών στις ψηφοφορίες για τις συγχωνεύσεις των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την διάλυση της ΕΟΣΣ. Και φυσικά» να μη «θέσουν υποψηφιότητα για τις διοικήσεις τους».

Σ’ αυτή την ανακοίνωση απάντησε ο Σύνδεσμος Εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις Νομού Σάμου οποίος σημείωνε πως «οι εργαζόμενοι και οι αμπελουργοί, έχοντας μπροστά τους αυτή την τετελεσμένη πρόκληση, πρέπει να συσπειρωθούν και να στηρίξουν τον νέο συνεταιρισμό που, αναγκαστικά, θα δημιουργηθεί με βάση την ΕΟΣΣ». Αναφέρθηκε στην συνεισφορά του ΚΚΕ που «για δεκαετίες, έχει στηρίξει τους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους της ΕΟΣΣ και την ίδια την ΕΟΣΣ» προσθέτοντας όμως ότι «την κρίσιμη αυτή στιγμή η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ εξισώνει τον νέο συνεταιρισμό που θα προκύψει με μια σκληρή επιχείρηση που θα εκμεταλλεύεται τους αγρότες και τους εργαζόμενους» και «εν τέλει, υπομονεύει τα συμφέροντα των αμπελουργών και εργαζομένων, ενώ συγχρόνως προτείνει ‘ενότητα και αγώνα’ γύρω από τον αγροτικό σύλλογο και τις λαϊκές επιτροπές. Όμως ποιος θα παραλάβει τα σταφύλια των αμπελουργών και ποιος θα πληρώσει για αυτά; Οι λαϊκές επιτροπές;». Τέλος, οι εργαζόμενοι καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου «να πάρει θέση σχετικά με την συγκεκριμένη ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ».

Απάντηση δεν πήραν καθώς το ΕΚ Σάμου διοικείται από το ΠΑΜΕ. Τους δόθηκε όμως από το ΚΚΕ που, σε νέα ανακοίνωσή του, διακήρυξε ότι «το ΚΚΕ και η ΤΕ Σάμου παραμένουν στο πλευρό των αγροτών και των εργαζομένων στην ΕΟΣΣ, και βλέπει συναγωνιστικά τη διοίκηση του σωματείου παρά την άδικη επίθεση που δέχθηκε. Θα είμαστε πάντα μαζί τους για τα δικαιώματά τους και το έχουμε ιστορικά αποδείξει».

Στην πράξη, το ΚΚΕ ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για να πείσει τα μέλη και τους φίλους του που αντιδρούσαν στην απόφασή της αποχής να την υλοποιήσουν. Στη διάρκεια αυτών των ζυμώσεων, ο εκπρόσωπος του κόμματος στην Ένωση διαφώνησε, με συνέπεια να καθαιρεθεί από την ΤΕ και να διαγραφεί. Τελικά, στις συνελεύσεις της ΕΟΣΣ κανένα καταστατικό μέτρο υπέρ των ιδιωτών δεν πέρασε. Αντίθετα, θεσμοθετήθηκε και στο νέο σχήμα η αναγκαστικότητα και η απαγόρευση σε ιδιώτη να οινοποιεί αν δεν είναι παραγωγός. Στις εργασίες πήραν μέρος και πρωτοστάτησαν στην αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του ΕΟΣΣ πολλοί κομμουνιστές αμπελουργοί παρά την επίσημη θέση αποχής.

Το ΚΚΕ, απτόητο παρά τα όσα συνέβησαν, εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία σημείωνε πως δικαιώθηκε η θέση του επειδή οι διαδικασίες ήταν «ανυπόληπτες» και χαιρέκακα σημείωνε ότι οι «προφάσεις περί τροποποιήσεων στο σχέδιο καταστατικού που αφορούν στη συμμετοχή ή μη νομικών προσώπων και επενδυτών, δεν προσφέρουν τίποτα αφού υπερισχύει ο νόμος, κάτι άλλωστε που είπε στη Γ.Σ και η νομική σύμβουλος “δεν έχουν νόημα οι αλλαγές, γιατί δεν θα τις κάνει δεκτές το Πρωτοδικείο». Φρόντιζε όμως να κρατά «πισινή» προσθέτοντας πως «ακόμη όμως κι΄ αν γίνουν δεκτές, είναι χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νόμου». Τελικά, οι αποφάσεις εγκρίθηκαν από το Πρωτοδικείο και πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για τη διοίκηση του νέου Συνεταιρισμού. Όμως η νίκη ήταν Πύρρειος. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, στη διοίκηση του Συνεταιρισμού δεν υπάρχει κομμουνιστής εκπρόσωπος καθώς η ΤΕ έμεινε σταθερή στη θέση της αποχής από τον «καπιταλιστικό συνεταιρισμό» ενώ οι κομμουνιστές που προτίμησαν την κοινή δράση με το σύνολο των αμπελουργών έχασαν οριακά την εκπροσώπησή τους.

Μετά από όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ επιμένει να καλεί τους αμπελουργούς σε συσπείρωση γύρω του, «να οργανωθούν σε Αγροτικούς Συλλόγους ή άλλες μορφές αγωνιστικής συσπείρωσης, να συσπειρωθούν στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (Π.Α.ΣΥ) και στο Συντονιστικό των Μπλόκων, στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), και μέσα από κει να αντισταθούν και να ανατρέψουν την αντιαγροτική- αντεργατική πολιτική». Όμως, είναι πια δύσκολο να καμφθεί η καχυποψία των αμπελουργών απέναντι σ’ εκείνους που θεωρούν ότι τους άφησαν μόνους κι ανυπεράσπιστους σε πολύ κρίσιμες στιγμές.

Η σύσταση της ΣΥΣΤΑΣ

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η σύσταση της «Συσπείρωσης-Στήριξης Αμπελουργών Σάμου (ΣΥΣΤΑΣ)». Στην ιδρυτική της διακήρυξη τονίζεται ότι:

«Ο αμπελοοινικός είναι ο σημαντικότερος παραγωγικός και οικονομικός τομέας της Σάμου. Το σαμιώτικο είναι το κορυφαίο γλυκό κρασί της παγκόσμιας αγοράς και συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας.

Το   αγροτοσυνεταιριστικό   κίνημα   της   Σάμου   επέβαλε το   1934   την   ίδρυση   των   25 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και της ΕΟΣΣ. Η κορυφαία αυτή συνεταιριστική οργάνωση λειτουργεί σε εχθρικό περιβάλλον που δημιούργησε η αντιαγροτική-αντισυνεταιριστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) της ΕΕ διαμορφώνουν εδώ και δεκαετίες συνθήκες ανεξέλεγκτης δράσης και κερδοφορίας μονοπωλιακών ομίλων και επιχειρήσεων στους κλάδους παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας τροφίμων. Οι Συνεταιρισμοί αποτελούν εμπόδιο. Ο αφανισμός τους είναι αναγκαία προϋπόθεση διαμόρφωσης και ολοκλήρωσης αυτών των συνθηκών.

Η ένταξη της χώρας μας αρχικά στην ΕΟΚ, αργότερα στην ΕΕ και την ΟΝΕ οδήγησαν στην κατάργηση όλων των μέτρων προστασίας της εγχώριας παραγωγής, στην επιβολή μέτρων συρρίκνωσής της, στις αθρόες εισαγωγές, στην αύξηση των επιτοκίων, της φορολογίας και του κόστους παραγωγής.

Οι συνέπειες για τη μικρομεσαία αγροτιά της πατρίδας μας ήταν καταστροφικές. Πάνω από ένα εκατομμύριο αγρότες εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους, χιλιάδες συνεταιρισμοί έβαλαν λουκέτο και ολόκληροι κλάδοι παραγωγής (ζάχαρη, καπνός κ.λ.π) διαλύθηκαν.

Την τελευταία οχταετία οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ σχεδιάζουν και επιβάλλουν μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα το χειρότερο πλιάτσικο που γνώρισε ο τόπος μας. Η καταλήστευση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, η ανεργία και η φτώχεια, παίρνουν σήμερα πρωτοφανείς και εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο υπέρμετρος δανεισμός της ΕΟΣΣ με τοκογλυφικά επιτόκια που διοχετεύει στις τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του σαμιώτικου κρασιού, η κατάργηση της επιδότησης εξαγωγών, η μείωση των πωλήσεων και της τιμής του προϊόντος, ο καταποντισμός του εισοδήματος των αμπελουργών είναι μερικές από τις οδυνηρές, μέχρι τώρα, συνέπειες της εφαρμογής των αντιλαϊκών σχεδιασμών της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η νέα φοροασφαλιστική λεηλασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρπάζει και τα τελευταία ψίχουλα εισοδήματος που είχαν απομείνει από τις ληστρικές επιδρομές των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) στους Έλληνες αγρότες. Η μείωση 60% των συντάξεων, η επιβολή εισφοράς ΕΦΚΑ σε συνταξιούχους και ετεροαπασχολούμενους που έχουν αγροτικό εισόδημα οδηγεί αναγκαστικά στη φυγή από το χωράφι και στην ερήμωση της υπαίθρου.

Η εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας είναι σήμερα φαινόμενο έντονο και ορατό που αποτυπώνεται στη μείωση της παραγωγής και αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την αμπελουργία, τους αμπελουργούς και τον ΕΟΣΣ. Μέσα σ΄ αυτή την τραγική πραγματικότητα είναι αδύνατο να επιβιώσει ο πιο νοικοκυρεμένος, ο πιο σύγχρονος συνεταιρισμός, ο πιο εργατικός, ο πιο προοδευτικός αγρότης. Αυτό που θα πετυχαίνει ο αγρότης με την περισσότερη δουλειά του, αυτό που θα πετυχαίνει ο συνεταιρισμός, με την αύξηση των πωλήσεων και τις καλύτερες τιμές, θα το αρπάζει ο φορατζής κι ο τοκογλύφος.

Είναι επείγουσα ανάγκη ο ΕΟΣΣ να μπει μπροστά, να συνεγείρει, να συσπειρώσει τους αμπελουργούς και, σε συνεργασία με την υπόλοιπη αγροτιά του νησιού, να κινητοποιήσει τη σαμιακή κοινωνία για τη δημιουργία κινήματος ακύρωσης των μέτρων και ανατροπής, στο σύνολό της, της ληστρικής αντιλαϊκής, αντιαγροτικής, αντισυνεταιριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Είναι πια φανερό πως η επιβίωση του αμπελοοινικού τομέα και γενικότερα των αγροτών της Σάμου εξαρτάται άμεσα από την ακύρωση των μνημονίων και τη μονομερή διαγραφή του χρέους της χώρας μας. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η χώρα μας είναι μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Κατά συνέπεια, στόχος των προσπαθειών μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός παναγροτικού, πανεργατικού, παλλαϊκού μετώπου που θα επιβάλλει την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους και την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΟΣΣ έχουν βαριές διαχρονικές ευθύνες. Αντί να ενημερώσουν, να συσπειρώσουν, να κινητοποιήσουν τους αμπελουργούς για την αντιμετώπιση της επίθεσης που εδώ και δεκαετίες δέχονται, εφάρμοσαν απαρέγκλιτα όλες τις καταστροφικές πολιτικές των κομμάτων που τα στηρίζουν. Τα μέλη τους, κατά κανόνα, λειτούργησαν περισσότερο σαν κομματικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρά σαν εκπρόσωποι των αμπελουργών. Συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι η διάσταση, η αποστασιοποίηση συνεταίρων και συνεταιρισμού, η δημιουργία κλίματος καχυποψίας και αντιπαλότητας.

Οι εργαζόμενοι είναι η ψυχή και το μυαλό του συνεταιρισμού. Αμπελουργοί και εργαζόμενοι αποτελούν ένα ενιαίο αδιάσπαστο σύνολο. Λεηλατούνται και οι δύο από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, έχουν κοινά συμφέροντα, κοινά προβλήματα που η λύση τους απαιτεί κοινό αγώνα. Καλλιεργείται συστηματικά η αντίληψη ότι το μισθολογικό κόστος ευθύνεται για το μειωμένο εισόδημα των αμπελουργών. Στόχος τέτοιων αιτιάσεων είναι η δημιουργία χάσματος και αντιπαράθεσης μεταξύ αμπελουργών και εργαζομένων, η απόκρυψη των ευθυνών, των πραγματικών προβλημάτων και των επιπτώσεών τους σε αμπελουργούς και εργαζόμενους. Η εργασία δεν παράγει κόστος. Παράγει πλούτο και αξία που μόνο μικρό μέρος της καταβάλλεται στον εργαζόμενο. Παράγει κέρδη για τις επιχειρήσεις. Η λεηλασία του μόχθου των αμπελουργών αλλού πρέπει να αναζητηθεί: στην τραπεζική τοκογλυφία και την κρατική φοροληστεία, στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων.

Οι συνεταιρισμοί, από τη φύση τους, ακόμα και στις δυσμενέστερες συνθήκες, ακόμα και οι πιο αντιδραστικοί αναπτύσσουν, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, την ομαδικότητα, την αυτενέργεια, την αλληλοβοήθεια. Δημιουργούν οικονομικές οργανώσεις που βασίζονται στην αρχή της οικονομικής πάλης ενάντια στην τάξη των εκμεταλλευτών. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη, αναντικατάστατη αξία τους.

Η ΕΟΣΣ τα 82 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της, παρά τα εσωτερικά της προβλήματα, παρά το εχθρικό περιβάλλον που αντιμετώπιζε, περιφρούρησε και ανέδειξε την εξαιρετική ποιότητα του σαμιώτικου κρασιού, το καθιέρωσε σαν το κορυφαίο κρασί της παγκόσμιας αγοράς, συγκέντρωσε την παραγωγή και πέτυχε αξιοπρεπείς τιμές, περιόρισε την εκμετάλλευση του αμπελουργού απ’ τον χονδρέμπορο, του έδωσε όραμα και προοπτική, αξιοπρέπειά και εισόδημα. Έγινε βασικός πυλώνας στήριξης και ανάπτυξης της σαμιακής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρωτεργάτη και συνυπεύθυνο τον βουλευτή Σάμου Δημ. Σεβαστάκη, υλοποίησε επιταγές του μνημονίου και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, ψήφισε τον αντισυνεταιριστικό νόμο 4384/2016 και κατάργησε την αναγκαστικότητα. Στόχος τους η διάλυση της ΕΟΣΣ, η παράδοση του αμπελοοινικού τομέα της Σάμου σε τοπικά και ευρύτερα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι αμπελουργοί της Σάμου συντάχθηκαν με τις πρωτοπόρες δυνάμεις του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος του νησιού, που για δεκαετίες στηρίζουν μαχητικά τα συμφέροντά τους και δεν συμβιβάστηκαν ούτε αποστρατεύτηκαν. Έδωσαν και κέρδισαν τη μάχη για την ύπαρξη, την συνέχεια και την προστασία του νέου συνεταιρισμού παρά τη λυσσαλέα αντίδραση συμφερόντων, μηχανισμών και παραγόντων της ΕΟΣΣ, παρά τη θολούρα, τη σύγχυση και τις επινοημένες παρεμβάσεις.

• Αποσοβήθηκε η διάλυση της ΕΟΣΣ και η αρπαγή της περιουσίας της που δημιουργήθηκε από το μόχθο γενεών αμπελουργών.

• Το σύνολο των αμπελουργών προσχώρησε στο νέο «Ενιαίο Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου» (ΕΟΣΣ) .

• Ψηφίστηκε το καταστατικό του ΕΟΣΣ που κατοχυρώνει την αναγκαστικότητα για τα μέλη του, αποκλείει την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων, ενισχύει τα συνεταιριστικά χαρακτηριστικά του και, εν τέλει, ακυρώνει στην πράξη τους διαλυτικούς για το συνεταιρισμό της Σάμου στόχους του νόμου 4384/2016 και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η νίκη όμως αυτή των αμπελουργών δεν ανέτρεψε ούτε άλλαξε τις αρνητικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να υπάρξει, να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί ο νέος συνεταιρισμός. Οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται κάθε μέρα. Η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και η εξουσία του κεφαλαίου είναι εδώ. Οι επιθέσεις εναντίον του συνεταιρισμού, των αμπελουργών και των εργαζομένων θα συνεχιστούν, θα πυκνώσουν, θα ενταθούν.

Οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων, που προέκυψαν στον ΕΟΣΣ μετά τις εκλογές, έγιναν χειρότεροι για αμπελουργούς και εργαζόμενους. Οι πρωτοπόρες αγωνιστικές δυνάμεις που έδωσαν και κέρδισαν τη μάχη της επανίδρυσης και της θεσμικής θωράκισης του νέου συνεταιρισμού δέχτηκαν βρώμικη, πολυμέτωπη επίθεση με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπηθούν στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση είναι αναγκαία η συσπείρωση της σαμιακής κοινωνίας με πυρήνα τους αμπελουργούς, τους αγρότες του νησιού και στόχους:

• Τη στήριξη του μοναδικού σαμιώτικου κρασιού, της σαμιακής αμπελουργίας και των αμπελουργών.

• Την απαλλαγή των αμπελουργών απ’ όλους τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβλήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης.

• Την ακύρωση της επιβολής εισφοράς ΕΦΚΑ και της μείωσης των συντάξεων σε ετεροαπασχολούμενους και συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα.

• Τη στήριξη του νέου ΕΟΣΣ, την περιφρούρηση και ανάπτυξη των διεκδικητικών χαρακτηριστικών του, τη λειτουργία του με σεβασμό στο καταστατικό του, με πλήρη αποκλειστικό και δημοκρατικό έλεγχο απ’ όλα τα μέλη του, με ενίσχυση της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, με όργανα (ΓΣ, ΔΣ) που θ΄ αποφασίζουν και δεν θα επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις.

• Την διαγραφή του μισού τραπεζικού χρέους του ΕΟΣΣ, την επάνοδο των επιτοκίων στα προ κρίσης επίπεδα, την απαλλαγή του κρασιού και του συνεταιρισμού απ’ όλους τους φόρους, τους τόκους και τις επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν απ΄ την αρχή της κρίσης.

• Την αύξηση της τιμής του σταφυλιού σε επίπεδο που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει αξιοπρεπές εισόδημα, ικανό να κρατήσει τον αμπελουργό στ’ αμπέλι.

• Την ενίσχυση της συμμαχίας αμπελουργών και εργαζομένων ενάντια στις ψευτοαντιθέσεις που καλλιεργούνται με στόχο την αποδυνάμωση και τον εκφυλισμό του ΕΟΣΣ.

   Παλεύουμε για τη δημιουργία μετώπου με στόχο την άμεση έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ, την ακύρωση των μνημονίων και τη μονομερή διαγραφή του χρέους που είναι προϋποθέσεις για την ανατροπή της πολιτικής που λεηλατεί και εξαθλιώνει τη μικρομεσαία   αγροτιά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

 

Με βάση τους παραπάνω στόχους, με πλαίσιο και αρχές που καθορίζονται από αυτή τη διακήρυξη,

Συγκροτούμε

την Κίνηση «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΣΥΣΤΑΣ)»

Καλούμε

• τους αμπελουργούς, τους αγρότες όλων των κλάδων παραγωγής και τις οργανώσεις τους (Αγροτικό Σύλλογο Σάμου, Κτηνοτροφικό Σύλλογο Σάμου, Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Σάμου, Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μυτιληνιών)

• τους εργαζόμενους όλων των κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα σωματεία, τις οργανώσεις τους, το Εργατικό Κέντρο Σάμου

• τους   συνταξιούχους,   τους   αυτοαπασχολούμενους,   τους   εμπόρους   και   τις οργανώσεις τους

• τον Δήμο Σάμου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• σύσσωμη την τοπική κοινωνία

να στηρίξουν αυτή τη κίνηση, να την δυναμώσουν και να παλέψουν μαζί της στο πλαίσιο των στόχων και των αρχών της.

 

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ,ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΟΣΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ!».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας