Εργατικός Αγώνας

Ρωσική σαλάτα με Γιάλτα, Βαλκάνια και… Sputnik V

Είναι πολύ σημαντικό να τιμάς το ψωμί που τρως. Τα αστικά ΜΜΕ τιμούν την κυβερνητική επιχορήγηση που πήραν και καθημερινά κάνουν απόσβεση.

Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του συστήματος, τα «ΝΕΑ».

Σε σημερινό του άρθρο (5/4/21) με τίτλο «Βαλκάνια» ο Μιχάλης Μητσός, δίκην κυβερνητικού εκπροσώπου, ξεσπαθώνει κατά της προμήθειας από τη χώρα μας του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Σε ένα άρθρο κυριολεκτικά ρωσική σαλάτα, εμπλέκονται η… Γιάλτα, τα… Βαλκάνια και το… ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στη μυθιστορηματική συμφωνία της Γιάλτας (στ’ αλήθεια, θα μας εξέπληττε αν από τα ΝΕΑ απουσίαζαν τέτοιου είδους μυθεύματα) και χαίρεται επειδή «η Ελλάδα γλίτωσε ευτυχώς αυτή την τύχη στη μοιρασιά της Γιάλτας. Παρά τους διχασμούς και τις εκτροπές, ανέπτυξε τη δημοκρατία της. Παρά τα παιχνίδια της με τη φωτιά, απέφυγε την καταστροφή. Έπαιξε καταλυτικό ρόλο η συμμετοχή της στην Ευρώπη». Το προσπερνάμε ως ανάξιο σχολιασμού.

Προσπερνώντας αυτές τις γραφικότητες, φτάνουμε στο ζουμί. Σε ρόλο Αριστοτελίας Πελώνη, ο Μητσός ξεκαθαρίζει ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν θα παρακάμψει την ευρωπαϊκή διαδικασία για να παραγγείλει ένα εμβόλιο όπως το Sputnik V, που δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη έγκριση» όπως έκαναν άλλες γειτονικές χώρες. Μάλιστα, ο αρθρογράφος χλευάζει αυτές τις χώρες σημειώνοντας ότι «εκτός από Βουλγαρία, και παρά τη σημερινή τριμερή, δεν είμαστε ούτε Σερβία. Μισό αιώνα μετά το διάσημο σαββοπουλικό τραγούδι, εδώ δεν είναι πια Βαλκάνια. Ευτυχώς».

Παρατήρηση πρώτη: Μόνο η επιστημονική κοινότητα θα μπορούσε να αποφανθεί για την αξιοπιστία και επάρκεια κάθε εμβολίου. Ωστόσο, η απόλυτη άρνηση ενός και η απόλυτη αποδοχή όλων των άλλων (μερικά εκ των οποίων θεωρούνται ύποπτα για επικίνδυνες παρενέργειες) δεν δείχνει ενδιαφέρον για την υγεία των πολιτών. Περισσότερο μοιάζει με στήριξη των πολυεθνικών του φαρμάκου, στην οποία έχουν επιδοθεί η ΕΕ και η κυβέρνηση, σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Και σ’ αυτή τη «μάχη» εντάσσεται και το επίμαχο άρθρο ως ένα από τα τριάκοντα αργύρια σε ανταπόδοση της κρατικής επιχορήγησης.

Παρατήρηση δεύτερη: Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, η σημερινή Ελλάδα δεν είναι πια «Βαλκάνια». Δυστυχώς έχει πέσει χαμηλότερα. Έχει καταστεί μια πλήρης «δημοκρατία της μπανάνας», πρόθυμος υποτακτικός των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ χάνοντας την όποια «βαλκανική» αυτονομία και αξιοπρέπεια είχε παλιότερα. Δυστυχώς.

Αυτά σε επίπεδο κυβέρνησης. Τα λαϊκά στρώματα, που στην καθημερινότητά τους στενάζουν από τις συνέπειες αυτής της υποτέλειας, δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη. Και αυτό πολύ σύντομα θα το διαπιστώσουν όλοι οι εραστές της δυτικής φιλελεύθερης «δημοκρατίας» και τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους. Ευτυχώς.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα αντίδρασης και αντίστασης χτυπούν τις πόρτες του Μαξίμου. Και έπεται και συνέχεια. Ευτυχώς.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας