Εργατικός Αγώνας

Εύθυμα και σοβαρά

Αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει την πρόταση Μπάιντεν, το άμεσο διάστημα θα έχουμε Ελληνοαμερικανό πρέσβη.

Δεν είναι γνωστό αν είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού κι αν θα πάρει μέρος άμεσα στις εκλογές. Δεν γνωρίζουμε επίσης τις επιμέρους ικανότητες και επιδιώξεις του. Είναι γνωστό ότι τα κύρια προσόντα του αναδείχτηκαν κατά την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ όταν ήταν χρηματοδότης της εκστρατείας του σημερινού Αμερικανού προέδρου.

Με αφορμή αυτό, θυμηθήκαμε ένα άλλο Ελληνοαμερικανό πρέσβη, τον Μάικλ Σωτήρχο, ο οποίος, πέραν των άλλων, είχε καταβάλλει πολύμορφες και πολύπλευρες προσπάθειες να πείσει ότι συμφέρον της Ελλάδας και όλων είναι να σταματήσουν οι πορείες στην αμερικανική πρεσβεία. Ευτυχώς απέτυχε.

Ο Τζέφρι Πάιατ, ο σημερινός πρέσβης, έχει το δικό του στυλ. Πηγαίνει με παρέες σε γραφικές τουριστικές περιοχές, κινείται και με ποδήλατο, παίρνει μέρος σε αθλητικούς ποδηλατικούς αγώνες και κάνει συχνά πυκνά δηλώσεις τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι “πυλώνας σταθερότητας” και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας την ασυδοσία που του παρέχουν οι κυβερνώντες και το αμερικάνικο θράσος, ανεβοκατεβαίνει στα υπουργεία και περιεργάζεται όλη την Πελοπόννησο πετώντας με F-16 από την Ανδραβίδα ως την Καλαμάτα, υποδεικνύοντας έμμεσα τη στρατηγική σημασία των δύο περιοχών. Αλλά πάνω απ’ όλα πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις; Στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, ειδικά στην τελευταία. Και να. Οι κόποι του είχαν αποτέλεσμα, για τις ΗΠΑ βεβαίως. Εκεί γίνεται μεγάλη στρατιωτική βάση για επιθετικές ενέργειες των στρατηγικών επιδιώξεων των ΗΠΑ αλλά δημιουργείται και μεγάλος κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής και τη χώρα μας.

Ο Πάιατ, παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις και τα λεγόμενα για την ελληνοαμερικανική συμφωνία, φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από κάποιες διαφορές (χαρά στο πράγμα) που διατύπωσε ο ΣΥΡΟΖΑ και αποφάσισε (χωρίς να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας) να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση που υπογράφει συμφωνία με τις ΗΠΑ για χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων επ’ αόριστον και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα. Η τοποθέτηση Πάιατ: “Θα ήθελα να τονίσω στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι τέσσερις τοποθεσίες που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρη της συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι όροι που χρησιμοποιούνται δεν είναι διαφορετικοί”. Συμπέρασμα: Ο Πάιατ τον ξεμπρόστιασε τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τώρα πληρώνει τα κυβερνητικά του αμαρτήματα. Ας πρόσεχε! Διαφορετικό ζήτημα βέβαια οι απαράδεκτες δηλώσεις και παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβη.

Στις 21/10 στις Βρυξέλες πραγματοποιήθηκε σύνοδος των ΥΠΕΘΑ του ΝΑΤΟ. Ήταν όλοι εκεί: κι ο Αμερικανός υπουργός Λόιντ Όστιν, προερχόμενος από την Ουκρανία, καθώς και ο Έλληνας κι ο Τούρκος οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε, είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μάλλον τυπικού χαρακτήρα. Ωστόσο όλοι συμφώνησαν πάνω σε νέο στρατηγικό σχέδιο. Στρατηγικό αλλά και στρατιωτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ρωσικής επίθεσης στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Πολλοί αναρωτιούνται: “Τι δουλειά έχουν οι Αμερικανοί, οι Καναδοί, οι Άγγλοι κλπ στη Μαύρη Θάλασσα;”. Ασφαλώς δεν κινδυνεύουν στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι αυτό που λέμε: οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους σε παγκόσμιο χωροφύλακα. Παραβιάζουν ακόμα και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ που είναι ενάντια στη βία και την απειλή χρήσης βίας. Είναι οι τρομοκράτες στον σημερινό κόσμο.

Και η Ελλάδα; Καταγράφουμε από την δήλωση του Ν. Δένδια σε συνέντευξη του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: «Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη έλαβε χώρα στη Θράκη τον περασμένο Μάιο. Η παρουσία αμερικανικού στρατού θωρακίζει τη χώρα από εξωτερικές απειλές». Γνωρίζει βέβαια ο Ν. Δένδιας ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι εφαρμογή σχεδίου. Μη μας πει ότι οι αμερικανικές ασκήσεις είχαν στόχο αντιμετώπισης την Τουρκία. Ξέρει ότι τις αποφάσισε το ΝΑΤΟ. Αλλά το ξέρουμε κι εμείς και η Ρωσία. Φτάνουν οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού του λαού μας.

Στις 22/10 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εκδήλωση σωματείων, συλλόγων και συνδέσμων για τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου. Για το ίδιο ζήτημα επιστολή έστειλε ο Πάπας. Ωστόσο οι σημαντικές εκδηλώσεις θα γίνουν στις ΗΠΑ όπου 48 γερουσιαστές κι από τα δύο κόμματα, με επιστολή τους στον Μπάιντεν, ζητάνε να του γίνει υποδοχή όπως του αξίζει για την προσφορά του στον θρησκευτικό διάλογο, την Ειρήνη και την Οικολογία. Πράγματι, κατά το δεκαήμερο παραμονής τους στις ΗΠΑ, ο Βαρθολομαίος θα γίνει δεκτός στην Ουάσιγκτον από τον Μπάιντεν, τον Μπλίνκεν και την Πελόζι. Στη συνέχεια θα πάει στη Νέα Υόρκη. Είναι πράγματι πολλές οι τιμές. Λέτε να παίζει ρόλο η παραχώρηση αυτοκεφαλείας στην εκκλησία της Ουκρανίας και η παρουσία του στο Κίεβο;

 

Ελεύθερος

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας