Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Αφιερώματα

Ο Εργατικός Αγώνας, τιμώντας τα 65 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη δίνει στη δημοσιότητα ένα άγνωστο ντοκουμέντο. Πρόκειται για την 24σέλιδη μπροσούρα «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ- Εθνικός Λαϊκός ήρωας, σύμβολο του Αγώνα για την ειρήνη και τη λευτεριά», η οποία εκδόθηκε στις Λαϊκές Δημοκρατίες, μετά τον θάνατό του από το ΚΚΕ.

Περισσότερα...

Ο Εργατικός Αγώνας, τιμώντας τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και τη θέση της γυναίκας στο πλαίσιο του, δίνει σήμερα στους αναγνώστες του ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Είναι η έκδοση «ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ της ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ». Την έκδοση αυτή πραγματοποίησε η Πανελλαδική Δημοκρατική Ένωση Γυναικών, το Μάρτη του 1949 απ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Περισσότερα...

Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη στο παγωμένο Σουργκούτ της Σιβηρίας. Με την ευκαιρία αυτή ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ αναδημοσιεύει ένα δικό του παλιότερο αφιέρωμα θέλοντας να δώσει στον αναγνώστη μερικά στοιχεία που θα βοηθήσουν –ελπίζουμε- στην προσέγγιση της προσωπικότητας του κομμουνιστή ηγέτη κι ενδεχομένως θα φωτίσουν τα δραματικά αυτά γεγονότα που αφορούν στην κατάληξη της ζωής του.

Περισσότερα...

Στις 28  του έμφορτου από μνήμες για το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα μήνα Μάη, κλείνουν 145 χρόνια από τη συμπλήρωση ενός έπους και μιας τραγωδίας: από την ήττα και την ηρωική θυσία των ηρωικών Κομμουνάρων του Παρισιού. Οι άνθρωποι αυτοί, εργάτες και εργάτριες, φορείς και συνεχιστές των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του γαλλικού λαού, βλέποντας τα πρωσικά στρατεύματα να παρελαύνουν στο Παρίσι, μετά τη ντροπιαστική ήττα της Γαλλίας στο γαλλοπρωσσικό πόλεμο και την προδοσία της αστικής τάξης της χώρας, πήραν επάνω τους τη μοίρα της πατρίδας, αποδεικνύοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία, τί σημαίνει να αναδεικνύεται το προλεταριάτο σε ηγέτιδα τάξη.

Περισσότερα...

Ο Εργατικός Αγώνας ολοκληρώνει σήμερα το αφιέρωμα του στα 70 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη παρουσιάζοντας τρία κείμενα που συντάχθηκαν όταν αποφάσισε να τραβήξει το δικό του δρόμο μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Πρόκειται για α) τις Προγραμματικές Θέσεις του Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας (ΜΕΑ), β) τη Διακήρυξη του ΜΕΑ και γ) τον Όρκο του αντάρτη του Νέου ΕΛΑΣ.

Περισσότερα...

IMAGE «Καρόσι»: θάνατος από εξαντλητική εργασία
Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. Στις ημέρες μας κυριαρχεί ο απάνθρωπος και στυγνός καπιταλισμός. Δεν κομίζει κανείς κάτι καινούργιο λέγοντάς το. Κι όπως ξέρουμε στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς κυριαρχεί η ανεργία. Το δικαίωμα στην εργασία δηλαδή... >>>>>>