Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Αφιερώματα

Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη. Κι όπως έχουμε γράψει με άλλη ευκαιρία στο παρελθόν, τους κομμουνιστές, τους λαϊκούς αγωνιστές, τους επαναστάτες ηγέτες δεν τους τιμούμε στα νεκροταφεία. Οι εκδηλώσεις στα νεκροταφεία, θρησκευτικές ή πολιτικές υποδηλώνουν δύο πράγματα: Ή την εκδήλωση ενός θρησκευτικού συναισθήματος το οποίο πάντοτε συνοδεύεται με μεταφυσικές αντιλήψεις και ευχές για μια καλύτερη ζωή του νεκρού στον άλλο κόσμο ή τον πολιτικό ενταφιασμό εκείνου που δεν υπάρχει πια στη ζωή.

Περισσότερα...

Κόντρα στην πρακτική των αβλαβών εικονισμάτων.

Ένα ιστορικό άρθρο του στο ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ στα χρόνια της χούντας.

Δώδεκα χρόνια πέρασαν από τις 22 Μαΐου 2005 που ο Χαρίλαος Φλωράκης «έφυγε» από την ζωή. Οι μεγάλοι επαναστάτες, όμως, είναι πάντοτε παρόντες καθώς ο λόγος και το έργο τους αποτελεί πάντοτε πηγή έμπνευσης και φρονηματισμού για τις νεότερες γενιές. Το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα έχει αρκετές τέτοιες ιστορικές φυσιογνωμίες κι ο Χαρίλαος είναι μία από τις κορυφαίες.

Περισσότερα...

Ο Εργατικός Αγώνας, τιμώντας τα 65 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη δίνει στη δημοσιότητα ένα άγνωστο ντοκουμέντο. Πρόκειται για την 24σέλιδη μπροσούρα «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ- Εθνικός Λαϊκός ήρωας, σύμβολο του Αγώνα για την ειρήνη και τη λευτεριά», η οποία εκδόθηκε στις Λαϊκές Δημοκρατίες, μετά τον θάνατό του από το ΚΚΕ.

Περισσότερα...

Ο Εργατικός Αγώνας, τιμώντας τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και τη θέση της γυναίκας στο πλαίσιο του, δίνει σήμερα στους αναγνώστες του ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Είναι η έκδοση «ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ της ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ». Την έκδοση αυτή πραγματοποίησε η Πανελλαδική Δημοκρατική Ένωση Γυναικών, το Μάρτη του 1949 απ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Περισσότερα...

Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη στο παγωμένο Σουργκούτ της Σιβηρίας. Με την ευκαιρία αυτή ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ αναδημοσιεύει ένα δικό του παλιότερο αφιέρωμα θέλοντας να δώσει στον αναγνώστη μερικά στοιχεία που θα βοηθήσουν –ελπίζουμε- στην προσέγγιση της προσωπικότητας του κομμουνιστή ηγέτη κι ενδεχομένως θα φωτίσουν τα δραματικά αυτά γεγονότα που αφορούν στην κατάληξη της ζωής του.

Περισσότερα...

IMAGE Πού συμμετέχεις άνθρωπέ μου;
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. Είκοσι ημέρες τώρα, ίσως και λίγο παραπάνω, η χώρα “δονείται” από τον παλμό του κάθε είδους “Μακεδονομάχου”. Σα να είναι καρναβαλική περίοδος, φουστανελάδες του '21, βρακοφόροι Κρητικοί, Μεγαλέξανδροι με σάρισες στα... >>>>>>