Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Αναλύσεις - Απόψεις

Του Γιώργου Λαουτάρη.

Το παρόν το χρωστάμε στο παρελθόν. Τι πιο κοινότοπο από αυτή την παραδοχή, που απλώς διαπιστώνει τη μονοσήμαντη φορά του χρόνου.

Από την κοινοτοπία όμως εύκολα διολισθαίνει κανείς στην τερατολογία, αν απομονώνοντας  αυθαίρετα κάποια στοιχεία της ιστορίας, κάνει συνεπαγωγές και αιτιολογήσεις με πολιτική σκοπιμότητα και κοινωνική μυωπία. Αυτή είναι και η περίπτωση του καθηγητή ιστορίας στο Yale, Στάθη Καλύβα, ο οποίος με ένα άρθρο του στην Καθημερινή (http://www.kathimerini.gr/914382/opinion/epikairothta/politikh/mia-parado3h-klhronomia) αυτής της Κυριακής, επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα «τι θα γινόταν στην ιστορία αν δεν είχε υπάρξει δικτατορία».

Περισσότερα...

Γράφει ο Θανάσης Κανιάρης.

Η αντεπαναστατική, οπορτουνιστική στροφή που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του κομμουνιστικού κινήματος, πέραν των άλλων, οδήγησε και στην αμφισβήτηση της επαναστατικής θεωρίας που θεμελίωσε ο Λένιν για τις νομοτέλειες της τακτικής και της στρατηγικής του κόμματος της εργατικής τάξης στην πάλη για τη σοσιαλιστική επανάσταση, αλλά και τις σχέσεις εξάρτησης των μικρών και αδύνατων χωρών, όπως η Ελλάδα, από τις μεγάλες και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Περισσότερα...

Του Στέλιου Στυλιανού για τον Εργατικό Αγώνα.

Το «θάψιμο» της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) που έχει συμφωνηθεί από το 1977 από τις δύο πλευρές και έχει ενσωματωθεί πρακτικά στο διεθνές δίκαιο, το έχουν αναλάβει πολλοί κατά καιρούς και με διάφορες προσεγγίσεις ή ελατήρια.

Περισσότερα...

Πώς θα πηγαίνετε φυλακή από μια φράση αγανάκτησης στο διαδίκτυο.

Την επέκταση του λεγόμενου τρομονόμου και στο δημόσιο λόγο προωθεί αδίστακτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ με νέες παραγράφους που έθεσε δήθεν προς διαβούλευση για την Τροποποίηση των απαράδεκτων και τρομοφοβικών άρθρων 187 («περί εγκληματικής οργάνωσης») και 187Α (τρομονόμου) του Ποινικού Κώδικα.

Περισσότερα...

Του Federico Pieraccini (*)

Το κατωτέρω άρθρο Ιταλού ειδικού των διεθνών σχέσεων και της γεωστρατηγικής, συνεργάτη έγκυρων ξένων οργάνων ελεύθερης ηλεκτρονικής ενημέρωσης, αποτελεί ένα χρήσιμο βοήθημα στην ανίχνευση της πορείας των παγκόσμιων εξελίξεων, των αιτίων των συγκρούσεων που προκαλούν και των προοπτικών που διανοίγουν -εάν οι συγκρούσεις δεν οδηγήσουν σε ολοκαύτωμα. Η ανάγνωσή του συμβάλλει στην πληρέστερη κατανόηση του ότι εν πολλοίς αποκρύπτει η ειδησεογραφική φλυαρία. (Στη μετάφραση, αντί του βαρβαρικού «πολυπολική» επελέγη ο ελληνικός νεολογισμός πολύκεντρη παγκόσμια τάξη.) 

Περισσότερα...

IMAGE Ο φασιστικός υπόκοσμος ξαναχτυπά
Τρίτη, 16 Μάιος 2017
Γράφει ο Αμετανόητος. Και πάνω που η συζήτηση στη Βουλή για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είχε ανάψει για τα καλά, και πάνω που οι κυβερνητικοί εταίροι στριμώχνονταν για να υπερασπιστούν τα νέα μνημόνια, τη λύση τους την έδωσε για άλλη μια φορά ο... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

 

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ