Εργατικός Αγώνας

Η ΔΕΗ ξεπουλάει και τους πελάτες της

του Στέφανου Πράσσου.

Με αφετηρία το 1999 και με όχημα την δήθεν Απελευθέρωση της Ηλεκτρικής Ενέργειας ξεκινάει η μεγάλη επέλαση του κεφαλαίου στην Ενέργεια έχοντας στο στόχαστρο της ακόρεστης κερδοφορίας του, τις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις, την περιουσία της ΔΕΗ και τα 7 εκατομμύρια πελάτες της.

Η «Απελευθέρωση της Ηλεκτρικής Ενέργειας» επιχειρείται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της ΕΕ αφού είναι υποχρεωμένες να εναρμονιστούν με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Πολυεθνικές της ΕΕ είναι αυτές που διορίζουν και ελέγχουν τα μέλη αυτής Επιτροπής, η οποία κινεί τα νήματα της ΕΕ, αφού το Ευρωκοινοβούλιο παίζει διακοσμητικό και μόνο ρόλο. Η Νομοθετική ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ βέβαια γίνεται με άλλους ρυθμούς και με διαφορετικές πολιτικές σε κάθε χώρα.

 Η Γαλλική ΔΕΗ (EDF) πχ όχι μόνο δεν συρρικνώνεται αλλά γιγαντώνεται και στη Γαλλία και στο εξωτερικό προσπαθώντας να αγοράσει κομμάτια κι από τη δική μας ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται πλέον στα όρια της χρεοκοπίας και της πλήρης διάλυσης, ενώ τα κοράκια της ενέργειας παίρνουν θέση πάνω από το κορμί της για να κατασπαράξουν τον άλλοτε ενεργειακό γίγαντα, τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση της Χώρας. Με πρόσφατη επιστολή του, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου στάσης πληρωμών ακόμα και για τους μισθούς των εργαζομένων. 

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της Απελευθέρωσης Ενέργειας (στη Χώρα μας στηρίχτηκε ολόπλευρα από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) αυτό θα άνοιγε τον ανταγωνισμό στην Η/Ε, θα γινόταν επενδύσεις, θα έφερνε ανάπτυξη, θα έδινε φθηνό ρεύμα και καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Εδώ γελάνε! Το Κεφάλαιο στην Ελλάδα «θα έκανε επενδύσεις για να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ και να προσφέρει φθηνό ρεύμα στους καταναλωτές!» Όλοι όμως γνωρίζουμε πως το Κεφάλαιο στην Ελλάδα ακόμα και «το σχοινί που θα τους κρεμάσουμε» θα έχει κατασκευαστεί με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, μέσω ΕΣΠΑ και θα μας το πουλήσουν και υπερτιμολογημένο.

Έγινε λοιπόν η μετοχοποίηση του 49% της ΔΕΗ, αφού τους άνοιξε το δρόμο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χαρίζοντας τα αποθεματικά του ασφαλιστικού εργαζομένων και συνταξιούχων αξίας 3,2 τρις δραχμές τα οποία ήταν ενσωματωμένα στην περιουσία της ΔΕΗ. Για την νομοθετική ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών οδηγιών έγιναν τουλάχιστον 3 νόμοι, δεκάδες τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων και εκατοντάδες διοικητικές αποφάσεις ούτως ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις του Κεφαλαίου. Έτσι, απαγορεύτηκε στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέες μονάδες, παρά μόνο προς αντικατάσταση παλιών (στην ουσία ούτε αυτό άφησαν να γίνει). Επιδοτήθηκαν αδρά οι βιομήχανοι που έμπαιναν πλέον στην Η/Ε από το κράτος, τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές για να κατασκευάσουν μονάδες με Φυσικό Αέριο ισχύος 2.700 MW. Μόνο την 5ετία 2009-2015 εισέπραξαν πάνω από 1,5 δις € και δεν έδωσαν σχεδόν τίποτα στην ενεργειακή ζήτηση της Χώρας. Επειδή όμως η παραγωγή ρεύματος από Φυσικό Αέριο κόστιζε ακριβά, διπλάσια από το λιγνίτη, οι νέοι ιδιοκτήτες με τις πλάτες του Πολιτικού τους προσωπικού βρήκαν διάφορα τεχνάσματα για να βγάλουν κι άλλα κέρδη σε βάρος των Καταναλωτών όπως:

·       ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος): Έφτασαν να πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ μέχρι και με 150€ τη MWh όταν η ΔΕΗ πουλούσε 40€ τη MWh.

·       ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) Μέχρι 100.000€ το χρόνο για κάθε ένα εγκατεστημένο MW χωρίς να ανάψουν καν τις μονάδες (ψυχρή εφεδρεία).

·       ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) μέσω του οποίου έπαιρναν επιπλέον χρήματα αν κάποια συγκεκριμένη ώρα η τιμή που έμπαιναν στο σύστημα ήταν χαμηλότερη από το κόστος της παραγωγής της!

Ακόμα μεγαλύτερη κομπίνα έγινε με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Με επιδοτήσεις (μέχρι και 90% του κόστους επένδυσης) γέμισαν τα βουνά αιολικά και τους κάμπους Φωτοβολταϊκά.  Πάνω από 5.000 MW έχουμε σήμερα εγκατεστημένα αιολικά και φωτοβολταικά ενώ στην καλύτερη περίπτωση και με ιδανικές συνθήκες έδωσαν στο σύστημα μέχρι 1.000 MW. Στοίχησαν όμως στον Ελληνικό λαό πάνω από 12 δις € χώρια το 3% επί της κατανάλωσης ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» για το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Ταμείο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων). Σε ότι αφορά την υποσχόμενη μείωση των τιμών του ρεύματος; Πάνω από 250% αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος της οικιακής κατανάλωσης από την έναρξη της «Απελευθέρωσης»

Ένας από τους στόχους του Κεφαλαίου της ΕΕ και των Ελληνικών Κυβερνήσεων ήταν η διάσπαση, απαξίωση και διάλυση της ΔΕΗ. Έπρεπε να βάλουν στο χέρι τον τζίρο της ΔΕΗ που ανέρχονταν σε 6 δις € ετησίως. Γι’ αυτό η ΔΕΗ διασπάστηκε στα τρία, ένα επί πλέον 17% ξαναμπαίνει στο Χρηματιστήριο, τα δίκτυα Υψηλής Τάσης (ΑΔΜΗΕ) βγαίνουν στο σφυρί. φθηνό ρεύμα δίνεται στους ανταγωνιστές της μέσω δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ).  Τα Ορυχεία και οι ΑΗΣ αφήνονται στη μοίρα τους να διαλυθούν, χωρίς προσλήψεις Προσωπικού, χωρίς ανταλλακτικά, χωρίς νέες επενδύσεις. Και όλα αυτά με την ανοχή και πολλές φορές, την ενεργό συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας της Ηγεσίας του Συνδικαλιστικού της κινήματος στη ΔΕΗ!

Ήμασταν οι πρώτοι που εξ αρχής τονίσαμε πως η μικρή ΔΕΗ δε θα πουληθεί τελικά γιατί απλά, περιελάμβανε Ορυχεία και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω το Κεφάλαιο στη χώρα μας θέλει καθαρό και έτοιμο χρήμα. Και για ποιο λόγο άλλωστε ένας βιομήχανος να αγοράσει Εργοστάσια Παραγωγής και Ορυχεία με ότι φασαρίες και ρίσκα ενέχει αυτή η επένδυση όταν μπορεί να παίρνει το παραγόμενο προϊόν (ρεύμα εν προκειμένω) από τη ΔΕΗ κάτω ακόμα και από το κόστος παραγωγής (ΝΟΜΕ); Πρόκειται για άλλη μια τεράστια κομπίνα αφού η τιμή εκκίνησης είναι κάτω του κόστους και υπολογίζεται μόνο με βάση τα μεταβλητά κόστη.

 Οι ποσότητες του ρεύματος που θα πουληθεί μέσα από τις δημοπρασίες θα είναι τόσες ώστε το μερίδιο αγοράς ρεύματος της ΔΕΗ στην Ελλάδα να πέσει υποχρεωτικά κάτω από το 50%.  Για να είμαστε δίκαιοι εδώ υπάρχει ένα ρίσκο για τους ιδιώτες που θα αγοράσουν ρεύμα μέσω ΝΟΜΕ. Παρότι θα το αγοράζουν φθηνά και θα έχουν περιθώριο να ανταγωνιστούν άνετα τη ΔΕΗ που το παράγει, μπορεί να μη βρίσκουν πελάτες. Και πώς να βρουν όταν η πρώτη επαφή που είχαν οι Έλληνες καταναλωτές με τους ιδιώτες εμπόρους της ενέργειας «Energa – Hellas Power» ήταν τραυματική, αφού τους έφαγαν 250 εκατομμύρια Ευρώ, ακόμα και το χαράτσι κι έγιναν καπνός.

Όμως η Αστική Τάξη της Χώρας μας, υπό την υψηλή καθοδήγηση των Βρυξελών,  έχει λύσεις και γι’ αυτό! Υποχρεώνει τη ΔΕΗ να δώσει το 30% του πελατολογίου της, πάνω από 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές, σιδηροδέσμιους στους ανταγωνιστές της. Έτσι λοιπόν γίνεται θυγατρική Εταιρεία της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν 400.000 Πελάτες (6,7% του συνολικού πελατολόγιου) και θα πουληθεί σε ιδιώτες. Το ίδιο θα γίνει και με το υπόλοιπο 1,1 εκατομμύριο πελατών. Οι Πελάτες που θα αλλάξουν εταιρεία δε θα ρωτηθούν, ούτε θα έχουν δικαίωμα να αρνηθούν και γι αυτή τους την «επιλογή» -υπακοή, η ΔΕΗ θα τους ανταμείψει εντάσσοντας τους για ένα χρόνο στο τιμολόγιο της χοντρικής! Που είσαι Φρήντμαν να δεις πως  «εξέλιξαν» τη θεωρία σου  οι σύγχρονοι νέοφιλελεύθεροι!

Αυτό το πρότυπο καπιταλιστικό μοντέλο «ανταγωνισμού» και «ελεύθερης αγοράς» πιθανά να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλους τομείς όπως πχ στην Παιδεία. Δε θα μας φανεί παράξενο αν γίνουν λίστες με μαθητές που υποχρεωτικά πρέπει να «μετακομίσουν» στην ιδιωτική εκπαίδευση ακόμα και αν οι γονείς τους δεν την προτιμούν!!!

Κλείνοντας πρέπει να πούμε ότι «ο πολύ αριστερός» και παλιός συνδικαλιστής, πρόεδρος της ΔΕΗ, ο οποίος στο παρελθόν (1991-92) διετέλεσε και Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έχει βάλει και εδώ τις «κόκκινες γραμμές» του για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Δήλωσε ρητά, «αδιαφορώντας ακόμα και για την καρέκλα του» πως στην εταιρεία που θα εμπεριέχει τους πελάτες προς πώληση, θα «σπρώξει και μη συνεπείς πελάτες», παρόλο που οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ ζητάνε το αντίθετο!

«Μπράβο Μανώλη, βάστα γερά ……»

 

Πηγή: kommon.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας