Εργατικός Αγώνας

Εμποροι όπλων, λαθρέμποροι ιδεών…

Γράφει ο Γιώργος Χελάκης.

Έληξε λοιπόν κι αυτή η συζήτηση στη Βουλή, όπου το φιλοθεάμον κοινό είχε τη δυνατότητα να «απολαύσει» μια ακόμα κοινοβουλευτική μονομαχία ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Οι δυο «μονομάχοι» προσπάθησαν, σε ένα κακόγουστο ριμέικ των μονομαχιών Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Μητσοτάκη, να κερδίσουν τις εντυπώσεις με τη βοήθεια των επικοινωνιολόγων και των λογογράφων που τους πλαισιώνουν.

Τώρα θα αναλάβουν τα media και ειδικά τα social media να εκλαϊκεύσουν τα κέρδη και τις ζημίες στο επίπεδο των εντυπώσεων. Πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη ο πάντα απρόσεχτος και επιρρεπής σε ατοπήματα υπουργός Εθνικής Άμυνας; Έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση σκελετούς στα ντουλάπια της σχετικά με τους μεσάζοντες για πωλήσεις και αγορές όπλων; Με άλλα λόγια, ποιανού η φωλιά είναι περισσότερο λερωμένη; Ακυρώθηκε πλέον το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της λεγόμενης αριστερής κυβέρνησης, έγιναν τα μούτρα της σαν τα μούτρα των προηγούμενων;
Η απάντηση είναι πως έγιναν, αλλά όχι για τους λόγους που ακούστηκαν μέσα στη Βουλή από τους μονομάχους και τους υπασπιστές τους. Το θέμα δεν είναι αν ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων και όχι εκπρόσωπος ή αν κάποιοι θα ενθυλάκωσαν ορισμένα ακόμα εκατομμύρια από προμήθειες.
Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση της «κάποια φορά αριστεράς» είχε συμφωνήσει να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία που μακελεύει άμαχους και αθώους στην Υεμένη. Ότι η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι τις φιλειρηνικές, αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές διακηρύξεις της και έφτασε να πουλάει όπλα σε μακελάρηδες.

Αυτό το ηθικό και πολιτικό ατόπημα διέπραξε η κυβέρνηση Τσίπρα και για αυτό θα έπρεπε να απολογηθεί στην Βουλή των Ελλήνων. Θα ήταν βέβαια παράδοξο να την καλέσουν να απολογηθεί για αυτό το ατόπημα όσοι την αντιπολιτεύονται από δεξιά. Κι όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2016 με ψήφισμά του ζητούσε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει εμπάργκο πώλησης ή μεταφοράς όπλων στη Σαουδική Αραβία λόγω της γενοκτονίας στην Υεμένη. Εδώ γίνεται λόγος για κοινή θέση όλων των πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου που πρόκειται να υιοθετηθεί και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη 30.11.2017.
Στην κοινή τους θέση οι πολιτικές ομάδες καταδικάζουν «τις χωρίς διάκριση αεροπορικές επιθέσεις από τον συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, με θύματα άμαχους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, και την καταστροφή πολιτικών και ιατρικών υποδομών…» και επαναλαμβάνει τη θέση που είχε υιοθετηθεί από το 2016.
Θα μου πείτε ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι είναι. Σημασία έχει αν κατά τη συζήτηση στη Βουλή κέρδισε τις εντυπώσεις ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης. Αν η Ελλάδα με «κυβέρνηση αριστεράς» ετοιμαζόταν να οπλίσει χέρια δολοφόνων μικρών παιδιών δεν έχει σημασία και δεν χρειάζεται να απολογηθεί για αυτό ο πρωθυπουργός.
Άλλωστε το ζήτημα έχει ήδη απαντηθεί από τον ανεκδιήγητο διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριάδη…

 

Πηγή: parapolitika.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας