Εργατικός Αγώνας

4,2 δις για όπλα, 2,36% του ΑΕΠ, η «φτωχή» Ελλάδα

Ε, λοιπόν η Ελλάδα δεν έχει να «πανηγυρίζει» μόνο για την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην ανεργία ή στο δημόσιο χρέος. Μπορεί να ζητωκραυγάζει γιατί για μια ακόμα φορά το 2017 «κατάφερε» να πάρει τη δεύτερη θέση μέσα στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ! Κρίση-ξεκρίση, μνημόνιο-ξεμνημόνιο, εμείς τις ΝΑΤΟϊκές μας υποχρεώσεις τις τηρούμε!

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα ξόδεψε το 2017 το 2,36% του ΑΕΠ της, 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Μόνο οι ΗΠΑ με το 3,57% του ΑΕΠ ξεπερνούν τη «φτωχή πλην τίμια» Ελλάδα, ενώ ο μέσος όρος των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ εκτός ΗΠΑ είναι 1,45%. Τέσσερα μέλη της λυκοσυμμαχίας πιάνουν τον ΝΑΤΟϊκό στόχο του 2%. Αυτό θα πει συμμόρφωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ΝΑΤΟ και βέβαια στα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που χρειάζεται «ισχυρές ένοπλες δυνάμεις».

Το 2017, το 15,35% των ελληνικών στρατιωτικών δαπανών (από 8% το 2014) κατευθύνθηκε σε προμήθεια νέου υλικού ή εκσυγχρονισμό του παλιού, τείνοντας να πιάσει τον ΝΑΤΟϊκό στόχο για 20%. Μάλιστα, με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και την πιθανή αγορά γαλλικών φρεγατών, το ποσοστό αυτό θα απογειωθεί! Λεφτά υπάρχουν* για όπλα.

Οι ΗΠΑ πωλούν το 34% των οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για τη Ειρήνη (SIPRI), το οποίο υπολογίζει ότι η ποσότητα των όπλων που εξήχθησαν αυξήθηκε κατά 10% την περίοδο 2013-2017 σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία. Η μπαρουταποθήκη γεμίζει επικίνδυνα…

Πηγή: prin.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας