Εργατικός Αγώνας

Από το «go back Mrs. Merkel» στο …«welcome Angela»

Του Σταμάτη Κυριάκη.

Στην προηγούμενη επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Όθωνος έλεγε:

«Η κυρία Μέρκελ έρχεται σήμερα στην Αθήνα για να στηρίξει τους Μερκελιστές της Ελλάδας. Έρχεται να τους στηρίξει, αλλά αυτό που θα καταφέρει είναι να δώσει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων και της βαρβαρότητας».

Λίγα χρόνια αργότερα… Η Μέρκελ ξανάρχεται στην Ελλάδα με κύριο σκοπό να δώσει το χρίσμα στον Τσίπρα στις επερχόμενες εκλογές ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του αλλά και ως τον πιο ασφαλή συνεχιστή της πολιτικής του κεφαλαίου στην Ευρώπη.

Σε δήλωσή της στην «Καθημερινή» αναφέρει: «Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη πορεία. Ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, «η καγκελάριος δεν βλέπει πια τον πρωθυπουργό ως πολιτικό παρία, αλλά ως πραγματιστή λόγω και του συμβιβασμού που δρομολόγησε στο πλαίσιο της διαμάχης για το ονοματολογικό με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Ο συμβιβασμός αυτός είναι που αναμένεται να ανοίξει στα Σκόπια την πόρτα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γεγονότα από τα οποία η Δύση ελπίζει να επέλθει σταθεροποίηση στα ταραγμένα από διαμάχες Βαλκάνια».

Η πανηγυρική επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα γίνεται λίγες ώρες πριν επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την Βουλή της ΠΓΔΜ και λίγες μέρες πριν μπει σε ψήφιση στην Ελληνική βουλή.

Η Συμφωνία θα επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια. Αυτό πρέπει να θεωρείται βέβαιο διότι είναι αδύνατον να μην έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ (ειδικά αυτή την εποχή) και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θητεύει εδώ ένας από τους πιο πολυπράγμονες διπλωμάτες των ΗΠΑ που, σίγουρα, δεν ασχολείται μόνο με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Η ατμόσφαιρα «θρίλερ» που επιχειρούν προσδώσουν στην διαδικασία κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι εξυπηρετεί μόνο στην δημιουργία μεγαλύτερου κλίματος θριάμβου μετά τις ψηφοφορίες.

Στην (σκανδαλωδώς αβανταδόρικη) συνέντευξη του Τσίπρα στην Έλλη Στάη την Τετάρτη 9/1, το θέμα των Σκοπίων παρουσιάστηκε σαν «μια διμερή διαφορά που με ευθύνη της ΝΔ (Καραμανλή και Σαμαρά) εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια και «ήρθε η ώρα να λυθεί προς όφελος και των δύο λαών και της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών». Όταν λοιπόν ο Τσίπρας λέει ότι «οι βουλευτές θα πάνε στην βουλή και θα πάρουν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία», τότε εννοεί πάμε στην βουλή και πάρτε την ευθύνη σας έναντι του Πάιατ ο οποίος θα κάθεται στα θεωρία της βουλής και θα σας καταγράφει.

Η (αμερόληπτη ) δημοσιογράφος ξέχασε τα …βασικά. Όπως ότι το θέμα των Σκοπίων μπήκε άρον-άρον στην ημερήσια διάταξη προκειμένου να δέσουν το ..γάιδαρο τους οι Αμερικάνοι και η ΕΕ μπροστά στην διαρκώς επεκτεινόμενη επιρροή της Ρωσίας και των συμμάχων της προς δυσμάς. Να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δρόμους μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και να δημιουργήσουν ένα νέο τείχος στην ανταγωνιστική διείσδυση εξ ανατολών.

Το ελληνικό κεφάλαιο στα Βαλκάνια και στην ΠΓΔΜ δεν το εμπόδισε ούτε το όνομα ούτε η περικεφαλαία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με την επίσκεψη Μέρκελ αρχίζει και η προεκλογική περίοδος. Το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές τον Μάιο δεν φαίνεται να είναι πιθανό. Πρέπει η να βολεύει την κυβέρνηση ή να την ρίξουν.

Προφανώς ο Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία και καθώς όλα δείχνουν (εκτός απροόπτου) θα συνωμοτήσει το σύμπαν για να ξαναεκλεγεί. Εξασφαλίζει στους επικυρίαρχους πλήρη υποταγή τόσο της κυβέρνησης του όσο και του λαού. Ακόμα και αν χάσει τις εκλογές, οι επόμενοι θα έχουν στρωμένο το έδαφος.

Τα βασικά όπλα του Τσίπρα για να πάρει τις εκλογές η έστω να ηγεμονεύσει της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» όλα δείχνουν ότι θα είναι τα εξής:

Πρώτον, η «χειροπιαστή ανάκαμψη της οικονομίας» που θα μεταφράζεται σε μικροεπιδόματα ,μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ κλπ), και περιορισμένες ,υπό όρους προσλήψεις.

Δεύτερον, ο «θρίαμβος των Πρεσπών».

Τρίτον, η «θωράκιση της χώρας μέσω της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής».

Συμπληρωματικά δε, θα χρησιμοποιηθούν: Τα σκάνδαλα ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, ο κίνδυνος του ακροδεξιού εθνικιστικού λαϊκισμού και η ανικανότητα του Κούλη.

Τέλος, η Αριστερά, η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να αρθρώσει αντίλογο σε αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα, βρίσκεται σε κατάσταση παραλυσίας, πολυδιάσπασης και αποδυνάμωσης.

 

Πηγή: kommon.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας