Εργατικός Αγώνας

«Ένοχο» το σφυροδρέπανο, «αθώα» η σβάστικα

Γράφει ο Μπάμπης Κλιάφας.

Θα μπορούσε να είναι αθλητική είδηση αλλά δεν είναι. Δεν είναι καν οδηγία προς φιλάθλους-οπαδούς, είναι οδηγός επιβίωσης σε εχθρικό έδαφος.

Ο λόγος για την ανακοίνωση –σύσταση της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τους περίπου 450 οπαδούς της που ταξιδεύουν στην Ουκρανία για τον επαναληπτικό αγώνα του Europa League ανάμεσα στην Δυναμό Κιέβου και την ομάδα του μεγάλου λιμανιού.

Δεν είναι πρωτόγνωρο για τις ομάδες που δίνουν διεθνείς αγώνες να παρέχουν πληροφορίες και «ταξιδιωτική» βοήθεια στους οπαδούς τους (πού να πάνε, πώς να πάνε, τι μέσα μεταφοράς μπορούν να χρησιμοποιήσουν, σε ποια ξενοδοχεία μπορούν να καταλύσουν, ποια είναι τα κοντινότερα εστιατόρια, οι καφετέριες και οι παμπ και άλλες παρόμοιες πληροφορίες). Αρκετά από τα παραπάνω περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη οδηγία.

Το πρωτόγνωρο και συνάμα ανατριχιαστικό είναι λίστα που συστήνει η ΠΑΕ για όσα πρέπει να αποφύγουν οι οπαδοί της αν θέλουν να επιστρέψουν ζωντανοί και αρτιμελείς πίσω.

Η ανακοίνωση σημειώνει πως το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» (high risk). Ο λόγος είναι οι φασιστικές παραστρατιωτικές ομάδες που αποτελούν τους πυρήνες των οπαδών της ουκρανικής ομάδας. Ο «λευκός στρατός» όπως αποκαλούνται είναι ένας φασιστικός πυρήνας με έντονες ακροδεξιές, αντικομουνιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και μπόλικη βία για να τις επιβάλλει. Υπήρχε από τα χρόνια της ΕΣΣΔ ακόμα και, με όχημα την ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει φόβητρο όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ουκρανίας[1].

Για να μην υπάρξουν λοιπόν παρατράγουδα στον αγώνα Δυναμό-Ολυμπιακού, η πειραϊκή ΠΑΕ συμβουλεύει τους οπαδούς της να αποφεύγουν κάποιες συμπεριφορές.

Η μοναδική που έχει ποδοσφαιρική «λογική» είναι η σύσταση για αποφυγή της χρήσης «στοιχείων ένδυσης και άλλων αξεσουάρ της ΠΑΕ Ολυμπιακός καθόσον οι φίλαθλοι βρίσκονται στο δρόμο». Δεν είναι καθόλου σπάνια μια τέτοια συμβουλή και ισχύει για τις περισσότερες εκτός έδρας επισκέψεις όλων σχεδόν των ομάδων. Τα παράλογα έπονται.

Οι οπαδοί λοιπόν καλούνται, όταν περπατούν στους δρόμους, να αποφεύγουν να ανοίγουν συζητήσεις «πολιτικής φύσης, ιδίως σχετικά με τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία» κι ακόμα να φέρουν σημαίες και άλλα σύμβολα «της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή ακόμα και της Σπαρτάκ Μόσχας. Τέλος οι ‘Έλληνες οπαδοί, καλούνται να αποφεύγουν να φέρουν πάνω τους «σημαίες και άλλα σύμβολα της ΕΣΣΔ» καθώς και «κομμουνιστικά σύμβολα».

Το πιθανότερο είναι πως οι οπαδοί πηγαίνουν στο Κίεβο για να συμπαρασταθούν στην ομάδα τους και δεν έχουν καμιά πρόθεση, δυνατότητα ή και γνώση για να ασχοληθούν με την πολιτική κατάσταση της Ουκρανίας, τη διαμάχη της με τη Ρωσία ή την ανατροπή της ΕΣΣΔ από τις δυνάμεις της αντεπανάστασης. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην είδηση και μόνο πως μια ΠΑΕ συμβουλεύει τους οπαδούς της να μην κάνουν τίποτα που θα στεναχωρούσε τα φασιστοειδή. Δεν φταίει φυσικά η ΠΑΕ για την ανακοίνωσή της. Το αντίθετο. Καλά κάνει και τα επισημαίνει όλα αυτά για να αποφευχθεί μια δύσκολη κατάσταση από λάθος ή συμπτώσεις.

Το τραγικό είναι πως οι συνθήκες είναι τέτοιες που αναγκάζουν τις ομάδες να εκδίδουν τέτοιες ανακοινώσεις, προτρέποντας τους οπαδούς τους να μη μιλάνε, να μην ακούν και να μην βλέπουν τίποτα άλλο για να μην ερεθιστούν τα φασιστοειδή που λυμαίνονται τα γήπεδα σε όλη την Ευρώπη. Φταίει η πολιτική της UEFA και της FIFA που ενώ είναι λαλίστατες σε καμπάνιες και χάπενινγκ κατά του ρατσισμού, της διαφορετικότητας, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας και –εν τέλει- του φασισμού, στην πράξη δεν κάνουν τίποτα για να χτυπήσουν το φαινόμενο. Η περιβόητη θέση «Non Politica» ισχύει μόνο για τις αριστερές και προοδευτικές ιδέες και τα σύμβολα. Μόνο αυτά απαγορεύονται και όποτε εμφανιστούν στα γήπεδα πανό με προοδευτικά συνθήματα ή με εικόνες και φωτογραφίες του Τσε ή κάτι παραπλήσιο οι ομάδες τιμωρούνται με βαριές ποινές. Για τις σβάστικες, τους φασιστικούς αετούς, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τα ρατσιστικά σχόλια κατά αφρικανών παικτών ισχύουν «ποινές»-χάδια και νουθεσίες να μην επαναληφθούν τα «ατυχή περιστατικά». Με άλλα λόγια, η UEFA και η FIFA δεν ενδιαφέρονται για την απουσία πολιτικών συνθημάτων στα γήπεδα αλλά των συγκεκριμένων πολιτικών συνθημάτων. Στην ουσία είναι σα να καλούν τους οπαδούς-φιλάθλους «να κρύβουν τα σφυροδρέπανα» πριν μπουν στα γήπεδα και να πάψουν να σκέφτονται όσο βρίσκονται σε αυτά.

Με ευθύνη των ηγητόρων του αθλήματος το ποδόσφαιρο τείνει να πάρει τη θέση της θρησκείας ως όπιο των λαών και εργαλείο εκμαυλισμού συνειδήσεων και αποχαύνωσης της εργατικής τάξης. Όμως το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτοί. Δεν είναι η UEFA, η FIFA και οι χορηγοί. Το ποδόσφαιρο είμαστε όλοι εμείς που από το υστέρημα μας χρηματοδοτούμε την αγάπη για το άθλημα και την όποια ομάδα προτιμάμε. Κι εμείς πρέπει να καταργήσουμε στην πράξη τους φασιστικούς στρατούς των «θυρών» και τα βάρβαρα «ιδεώδη» τους.

 

ΥΓ: Με την ελπίδα ο συγκεκριμένος αγώνας, που αρχίζει σε λίγες ώρες, να μη σημαδευτεί από έκτροπα σαν εκείνα που προσπαθεί να αποφύγει η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αυτή που μας έδωσε το ερέθισμα να γράψουμε αυτές τις αράδες. Όσο για το νικητή; Ας είναι όποιος βρεθεί στην καλύτερη στιγμή του. Γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτός είναι ο αθλητισμός.

 


[1] sport24: «Ντινάμο Κιέβου: Ο “λευκός στρατός” των Ουκρανών και η ακροδεξιά»

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας