Εργατικός Αγώνας

Ανακοίνωση του ΚΚ Βρετανίας για το δημοψήφισμα

Ως ήττα του άξονα ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ αξιολογεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το ΚΚ Βρετανίας και καλεί τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν την έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που εξαπέλυσαν οι ηγετικές δυνάμεις και των δύο πλευρών της εκστρατείας. Στην ανακοίνωση του, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, το ΚΚ Βρετανίας σημειώνει:

Νίκη της λαϊκής κυριαρχίας – ήττα του άξονα ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα τεράστιο και δυνητικά αποπροσανατολιστικό πλήγμα στην κυβερνώσα καπιταλιστική τάξη της Βρετανίας, τους πολιτικούς υπαλλήλους της και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της στην ΕΕ, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ.

Ο λαός μίλησε και λαϊκή κυριαρχία απαιτεί τώρα από το Κοινοβούλιο να αποδεχτεί και να υλοποιήσει την απόφασή του. Η αριστερά πρέπει τώρα να εντείνει τις προσπάθειές της για να μετατρέψει αυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε ήττα για το σύνολο του άξονα ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ.

Αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Κάμερον-Όσμπορν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος το οποίο δεν μπορεί να της εμπιστευθεί την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θαπρέπειναπαραιτηθείαμέσως.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει επίσης καμία εμπιστοσύνη ότι μια κυβέρνηση των Συντηρητικών στην οποία θα ηγούνται άλλοι βουλευτές υποστηρικτές των μεγάλων επιχειρήσεων, του ιμπεριαλισμού και του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο Μάικλ Γκόουβ, ο Λίαμ Φοξ και ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ θα αντέξουν τις πιέσεις από το Σίτυ του Λονδίνου, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που θέλουν να αποτρέψουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Εάν καμία εναλλακτική κυβερνητική λύση δεν μπορεί να διαχειριστεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, πρέπει, επομένως, να προκηρυχθούν χωρίς καθυστέρηση Γενικές Εκλογές.

Αυτό που το καθιστά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος δεσμεύεται άμεσα να σεβαστεί και να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του δημοψηφίσματος. Επιπλέον, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί τους όρους εξόδου και τις μελλοντικές συμφωνίες με την ΕΕ και άλλες χώρες με βάση τις νέες ρυθμίσεις που βάζουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων της χώρας μας και διεθνώς πάνω από εκείνα των μεγάλων επιχειρήσεων και της καπιταλιστικής «ελεύθερης αγοράς».

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της έξαρσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που εξαπέλυσαν οι ηγετικές δυνάμεις και των δύο πλευρών της εκστρατείας για το δημοψήφισμα.

Η ενότητα και κινητοποίηση των δυνάμεων του προοδευτικού και εργατικού κινήματος είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξηγήσει τα οφέλη της μετανάστευσης και να αντιμετωπίσει τη διχαστική και εχθρική για την εργατική τάξη έκκληση του UKIP και των άλλων δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων.

Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι η Βρετανία έξω από την «Ευρώπη-Φρούριο» θα χρησιμοποιήσει την ελευθερία της για να καλωσορίσει τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο να εργαστούν, να σπουδάσουν και να ζήσουν εδώ και να οδηγήσει την Ευρώπη να παράσχει ασφαλές καταφύγιο για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες.

Αρχική δημοσίευση: communist-party.org.uk

Εργατικός Αγώνας