Εργατικός Αγώνας

Τουρκία: Η επόμενη μέρα

Το από κάθε άποψη κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία ολοκληρώθηκε με τις διαδικασίες και το αποτέλεσμα που όλοι προφήτευαν: επικράτηση του «ΝΑΙ» μετά από όργιο νοθείας. Το οριακό αποτέλεσμα -παρά τις εκτεταμένες νοθείες που καταγγέλλει σύσσωμη η τουρκική αντιπολίτευση- χωρίζει τη χώρα στα δυο και αυξάνει τις ανησυχίες για παρατεταμένη αποσταθεροποίηση της τουρκικής κοινωνίας.

Ο Εργατικός Αγώνας θα παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα τις δικές του εκτιμήσεις γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Σήμερα όμως, παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα άρθρα και εκτιμήσεις με στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η επιλογή και η σειρά παρουσίασής τους είναι απολύτως τυχαία.

***

Αποσταθεροποίηση θα φέρει η ελέω νοθείας νίκη του «Ναι»

του Λεωνίδα Bατικιώτη.

Όργιο βίας και νοθείας προηγήθηκε της οριακής νίκης του «Ναι» στο καθοριστικής σημασίας δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία την Κυριακή 16 Απριλίου. 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το ανεπίσημο αποτέλεσμα που δίνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu με καταμετρημένο το 99,99% των ψήφων φέρει το «Ναι» να προηγείται με 51,2% (και 24.326.633 ψήφους) έναντι 48,8% (και 23.186.760 ψήφους) που συγκεντρώνει το «Όχι». Με βάση το χάρτη των εκλογικών περιφερειών που έχει δοθεί στη δημοσιότητα το «Ναι» υπερισχύει στην αγροτική και φτωχή ενδοχώρα που ευνοήθηκε από τις παροχές του Ερντογάν, ενώ το «Όχι» στα παράλια, τα αστικά κέντρα (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, κ.α.) και τις κουρδικές περιοχές.

Και μόνο αυτή η κατανομή της ψήφου υποδηλώνει την εκτεταμένη νοθεία καθώς στα παράλια, τις πόλεις και το Τουρκικό Κουρδιστάν η αντιπολίτευση διέθετε αντιπροσώπους στα εκλογικά τμήματα και μπορούσε εύκολα να ελέγξει τη ροή στην κάλπη των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αντίθετα στην ενδοχώρα, ούτως ή άλλως η παρουσία της αντιπολίτευσης είναι ισχνή, ενώ οι συνθήκες τρομοκρατίας που επέβαλε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν επέτρεψαν να γίνουν γνωστές οι παρατυπίες. Η υπεροχή του «Όχι» απ’ ότι φαίνεται έγινε έγκαιρα γνωστή στα κρατικά επιτελεία κι έτσι αποφασίστηκε στο …παρά πέντε από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή να θεωρούνται έγκυροι ακόμη και εκλογικοί φάκελοι χωρίς σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Ο αριθμός αυτών των ψηφοδελτίων έφτασε τα 2,5 εκ.! Αρκεί μια ματιά στη διαφορά των ψήφων για να φανεί ότι αυτή ακριβώς ήταν η κρίσιμη ποσοτικά ψήφος που έγειρε τη ζυγαριά υπέρ του «Ναι», ανοίγοντας το δρόμος τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ερντογάν.

Επί της ουσίας, οι αλλαγές θα δώσουν στον πρόεδρο σοβαρότατες εξουσίες, αποδυναμώνοντας τη Βουλή. Για παράδειγμα στο εξής ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας, δηλαδή ο Ερντογάν, θα μπορεί να διορίζει υπουργούς, κρατικούς ανώτατους αξιωματούχους και τα μισά μέλη του ανώτατου δικαστηρίου. Επίσης, θα μπορεί να διαλύει τη Βουλή, να εκδίδει προεδρικά διατάγματα και να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην πράξη ο Ερντογάν που μετατρέπεται σε σουλτάνο θα διαιωνίσει το δικτατορικό καθεστώς διωγμών, φυλακίσεων και βασανιστηρίων κάθε διαφωνούντα που επέβαλε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2017.

Η νίκη του Ερντογάν θα λειτουργήσει σε βάρος της δημοκρατίας και της Αριστεράς εντός της Τουρκίας και της σταθερότητας εκτός των συνόρων. Η ελέω νοθείας νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα θα φέρει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση καθώς στο εξής η Άγκυρα θα ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής και δη της Συρίας που καίει εδώ και χρόνια με ευθύνη πρώτα και κύρια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. 

 

Πηγή: kommon.gr

***

 

Τουρκία: Ισχνή η επικράτηση του EVET (ΝΑΙ) παρά το όργιο νοθείας

Γράφει ο Σεΐτ Αλντογάν*

Εδώ και πολύ καιρό, η κυβέρνηση είχε εξαπολύσει στην Τουρκία κύμα συλλήψεων, απειλών, τρομοκρατίας και καταστολής ενόψει του σημερινού δημοψηφίσματος.

Παρά το γεγονός όμως ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε σε συνθήκες ισότητας και ισονομίας, εντούτοις, το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι λαοί της Τουρκίας, ο τούρκικος και ο κούρδικος λαός, δεν έχουν πεισθεί για τις συνταγματικές αλλαγές που θέλουν να επιφέρουν ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του.

Όχι μόνο σειρά ολόκληρη παρατυπιών αλλά όργιο νοθείας καταγγέλλεται στην Τουρκία.

Καταρχήν, στο Κουρδιστάν οι κάλπες έκλεισαν ώρες νωρίτερα από το κανονικό, για την πρόληψη, υποτίθεται, ‘’τρομοκρατικών ενεργειών’’ και την προστασία των ψήφων και των ψηφοφόρων.

Ύστερα, στην Τουρκία ισχύει απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων πριν από τις 6.00μμ. Ήδη από τις 5.30 όμως, τα φιλικά προς τον Ερντογάν και το ΑΚΡ μέσα ενημέρωσης –στο σημείο αυτό, να θυμίσουμε ότι σχεδόν δεν υπάρχουν αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στην Τουρκία- προεξάρχοντος του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή», άρχισαν να κάνουν προπαγάνδα αναφέροντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ του EVET (ΝΑΙ), κάνοντας μάλιστα λόγο για διαφορά 10-15 μονάδων, μιλώντας δηλαδή για ένα ποσοστό 60-65% υπέρ του EVET.

Στόχος αυτής της παραπληροφόρησης ήταν ο επηρεασμός πάρα πολύ μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που δεν είχε ακόμη ψηφίσει, καθώς η ψηφοφορία σε μεγάλες πόλεις, όπως Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και αλλού, ήταν ακόμα σε εξέλιξη.

Κατά τις 9.00μμ, πλήθος ΜΜΕ προσκείμενων στον Ερντογάν, μεταξύ αυτών και το κρατικό πρακτορείο «Ανατολή», ανέφεραν ότι έχει καταμετρηθεί το 90% των ψήφων με το EVET (ΝΑΙ)να προηγείται με 57%.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, όλα τα μέλη του οποίου είναι διορισμένα από τον Ερντογάν, δήλωνε ότι έχει καταμετρηθεί το 70% των ψήφων. Φυσικά, μπορεί ένας αριθμός ψήφων να έχει καταμετρηθεί, χωρίς όμως ακόμη να έχει καταχωρηθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αυτές, ταυτόχρονα με τις επινίκιες δηλώσεις στελεχών του ΑΚΡ και του ίδιου του Ερντογάν, δημιούργησαν ένα κλίμα σύγχυσης στον κόσμο.

Κατά τις 10.00μμ και ενώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δήλωνε ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, σύμφωνα με πολλά διαθέσιμα στοιχεία, πάρα πολλοί αντιπρόσωποι εκλογικών τμημάτων με τις σακούλες με τα ψηφοδέλτια ανά χείρας, σχημάτιζαν μεγάλες ουρές έξω από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο περιμένοντας να καταμετρηθούν τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τους τμήματα.

Γύρω στις 8.00μμ, βουλευτές του HDP και του κόμματος των κεμαλιστών (CHP), δήλωναν ότι σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία, 2.500.000 ψηφοδέλτια δεν έφεραν την σφραγίδα του Εκλογικού Κέντρου. Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο της Τουρκίας, κάθε ψηφοδέλτιο που δεν φέρει τη συγκεκριμένη σφραγίδα θεωρείται άκυρο.

Βέβαια, μετά τις καταγγελίες αυτές βγήκε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και δήλωσε ότι αυτά τα 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια θα θεωρηθούν έγκυρα! Πρόκειται για καραμπινάτο σκάνδαλο ‘’με τη βούλα’’ του ίδιου του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν άκυρα. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, υπέρ του EVET (ΝΑΙ)ψήφισαν 24.935.000 ψηφοφόροι ενώ υπέρ του HAYIR (ΟΧΙ) ψήφισαν 23.616.000.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι, εάν δεν υπήρχε νοθεία, το HAYIR (ΟΧΙ) θα επικρατούσε με μεγάλη διαφορά.

Το Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ), το HDP και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν ως νόθο το αποτέλεσμα. Τα 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια χωρίς τη σφραγίδα του Εκλογικού Κέντρου, ήταν το κύριο θέμα της δήλωσης του προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μια μέρα πριν, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι το EVET (ΝΑΙ) θα επικρατούσε με πολύ μεγάλη διαφορά, με 60%. Το γεγονός όμως ότι, παρά την εκτεταμένη νοθεία η διαφορά ήταν τελικά τόσο μικρή, δείχνει ότι οι λαοί της Τουρκίας, οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν δέχονται τις συνταγματικές αλλαγές. Αυτό το 51% βγήκε με απαγορεύσεις, βγήκε με στρατιωτικό νόμο, με  εκτεταμένη νοθεία και κρατική τρομοκρατία ενάντια στο κίνημα του HAYIR (ΟΧΙ).

Να αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι σε ένα χωριό της περιοχής της Σμύρνης με 500 κατοίκους, φέρονται ψηφίσαντες 1500!

Ακόμη, αυτά τα 2.500.000 ασφράγιστα ψηφοδέλτια, είναι αυτά για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Αναλογίζεται κανείς πόσα άλλα παρόμοια θα υπάρχουν…

Σε καμία περίπτωση το κίνημα, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν αυτό το αποτέλεσμα.

*Ανταποκριτής στην Ελλάδα /Αθήνα της ημερήσιας εφημερίδας Εβρενσέλ

 

Πηγή: pandiera.gr

***

“Πύρρειος” η νίκη του Erdogan

του Κώστα Ράπτη.

Η έκβαση του τουρκικού δημοψηφίσματος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα “πύρρειας νίκης”: ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdoğan εξασφάλισε στο επίπεδο των θεσμών την εκτελεστική προεδρία που τόσο επιθυμούσε, όμως πολιτικά βγαίνει τραυματισμένος.

Η διαφορά με την οποία δείχνει να επικρατεί το “Ναι” είναι οριακή, και μάλιστα σε συνθήκες νόμου έκτακτης ανάγκης, όταν το ποσοστό των κομμάτων που στήριξαν τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν στις τελευταίες εκλογές ανώτερο του 60% αθροιστικά.

Επιπλέον, το “Όχι” επικράτησε (έστω και με βραχεία κεφαλή) στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα: όχι μόνο στην Σμύρνη, που ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα φιλική προς τον Erdoğan και την παράταξή του, αλλά, το κυριότερο, στην Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί μικρογραφία της όλης Τουρκίας και αποτέλεσε το εφαλτήριο της πολιτικής διαδρομής του Tayyip Erdoğan.

Επιπλέον, οι καταγγελίες για παρατυπίες σκιάζουν περαιτέρω την (ούτως ή άλλως αναιμική) επικράτηση του “Ναι” και πάντως δίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, το κεμαλιστικό-σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, την δυνατότητα να διαπνέεται από πνεύμα “μαχητικό” (πρβ. την προαναγγελία μαζικών ενστάσεων κ.ο.κ.) και όχι ηττοπαθές.

Ο Tayyip Erdoğan θα αντιδράσει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα: φυγή προς τα εμπρός και καλλιέργεια της πόλωσης (πάνω σε διαχωριστικές γραμμές τις οποίες διαρκώς αλλάζει). Άλλωστε, η πολιτική του διαδρομή τον έχει φέρει σε ένα σημείο, όπου η μάχη για τη διατήρηση της εξουσίας πιθανότητα ισοδυναμεί με μάχη για την ελευθερία του ή και τη ζωή του.

Εν προκειμένω ο Τούρκος πρόεδρος επείγεται να δώσει ταχύ ρυθμό στις εξελίξεις, και για να μην αφήσει χώρο να αναπτυχθεί στην κυβερνώσα παράταξη η εσωστρέφεια και η “περίσκεψη” που είναι λογικό να προκαλεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Το νέο στοιχείο που έφερε η καταμέτρηση της 16ης Απριλίου δεν είναι η διαίρεση της Τουρκίας σε ένα τμήμα αμετανόητα “κεμαλιστικό” (παράλια Αιγαίου και ανατολική Θράκη), ένα τμήμα κουρδικό και ένα τμήμα συντηρητικό και θρησκευόμενο στο κέντρο και τον βορρά της χώρας. Είναι το ότι καταγράφει απροσδόκητες επιτυχίες σε μέρη όπως το Εσκί Σεχίρ, το Αρτβίν, το Χατάι και το Ζογκουλμντάκ ή, στο εσωτερικό της Κωνσταντινούπολης, σε συνοικίες όπως το ευσεβέστατο Σκούταρι.

Είναι το ότι η βάση του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης αψήφησε τις επιλογές της ηγεσίας υπέρ του “Ναι”. Είναι τα σημάδια των ρωγμών που εμφανίζονται στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος και στη σχέση του με μορφωμένα κοινωνικά στρώματα των πόλεων που μέχρι τώρα το ακολουθούσαν.

Οι δημόσιες εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης ότι “συγκεντρώσαμε λιγότερες ψήφους από όσες αναμέναμε” και οι ψίθυροι ότι “το κόμμα δεν μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά με μοναδικό του όπλο τον Erdoğan” προδιαγράφουν μελλοντικές αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει να προλάβει.

Ήδη στους εθνικιστές συμμάχους του η επόμενη μέρα θα φέρει στο προσκήνιο την πλήρη αμφισβήτηση της ηγεσίας του Devlet Bahçeli ή και την ίδρυση νέου φορέα από την Meral Aksener. Στους κόλπους των ισλαμιστών, πάλι, πρόσφατη είναι η προεκλογική “γκρίνια” (οφειλόμενη προφανώς σε προβληματικά δημοσκοπικά δείγματα που εντέλει επαληθεύτηκαν στην κάλπη) για τη στάση στελεχών της ιδρυτικής γενιάς, όπως ο πρώην πρόεδρος Abdullah Gül, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Bülent Arınç ή και ο πρώην πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu που απουσίασαν επιδεικτικά από την καμπάνια υπέρ του “Ναι”.

Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν ο Tayyip Erdoğan και ο υπό κατάργηση πρωθυπουργός του Binali Yıldırım, εμφανίζονται να αντιδρούν σαν να κατήγαγαν κάποια περηφανή νίκη, το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά σταθεροποιεί πολιτικά την Τουρκία. Επαληθεύεται έτσι το ρηθέν ότι ο Erdoğan γίνεται όλο και πιο ισχυρός σε μία όλο και πιο αποδυναμωμένη (λόγω της πολιτείας του) χώρα.

 

Πηγή: iskra.gr

***

Τουρκία: Οι πιθανές επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Μια οριακή πλειοψηφία των Τούρκων ενέκρινε χθες Κυριακή την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος το αποτέλεσμα του οποίου ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για το μέλλον της χώρας.
Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσέγγιση της Άγκυρας στο κουρδικό ζήτημα και την εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας.
Ακολουθούν πέντε ερωταπαντήσεις για το τι μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα:

Περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατική Τουρκία;

Με τη νίκη του αυτή, ο Ερντογάν αποκτά σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά μπορεί να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029. Η εκτελεστική εξουσία θα είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του προέδρου. Το αξίωμα του πρωθυπουργού θα καταργηθεί.
Οι υποστηρικτές του προέδρου λένε πως αυτό ήταν απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και να υπάρξει σαφής διάκριση με τη δικαστική και τη νομοθετική εξουσία.
Όμως οι αντίπαλοί του εκφράζουν φόβους ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα αντίβαρο, κανένας μηχανισμός ελέγχου της εξουσίας του με το νέο σύστημα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος.
Το προεδρικό σύστημα “συγκεντρώνει άνευ προηγουμένου εξουσίες στα χέρια ενός άνδρα και μόνο”, υπογραμμίζει ο Άλαν Μακόφσκι του ινστιτούτου μελετών Centre for American Progress.

Ποιο είναι το μέλλον της σχέσης της Τουρκίας με την Ευρώπη;

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώθηκαν ραγδαία το τελευταίο διάστημα, με τον Ερντογάν να κατηγορεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για “ναζιστικές πρακτικές”.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην ΕΕ, που βρίσκονται σε τέλμα εδώ και καιρό, θα τεθούν και πάλι “στο τραπέζι” μετά το δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε χθες στην πιθανή διοργάνωση ενός ακόμη δημοψηφίσματος, για την επαναφορά της θανατικής ποινής—κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.
“Η τακτική του να επιτίθεται συνεχώς στην ΕΕ (…) για να εξυπηρετήσει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες πλέον φτάνει στα όριά της”, σύμφωνα με τον Μαρκ Πιερινί του κέντρου μελετών Carnegie Europe.
Μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει τον στόχο η χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ και να προκρίνει απλά μια διμερή σχέση επικεντρωμένη στο εμπόριο, για παράδειγμα με την προώθηση μιας ενισχυμένης τελωνειακής ένωσης.

Πόλεμος ή ειρήνη με τους Κούρδους;

Μετά την κατάρρευση της ιστορικής εκεχειρίας με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) το καλοκαίρι του 2015, η νοτιοανατολική Τουρκία έχει βυθιστεί σε μια δίνη αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των κούρδων αυτονομιστών.
Οι νέες ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις συνοδεύτηκαν από την διεύρυνση της καταστολής των Κούρδων, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης, που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τις “τρομοκρατικές” ενέργειες του PKK.
Καθώς η νίκη του “ναι” επιτεύχθηκε με οριακή διαφορά, ο Ερντογάν ίσως υιοθετήσει μια πιο “συμβιβαστική” στάση στο κουρδικό ζήτημα, εκτιμά η Ασλί Αϊντιντασμπάς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
Μολαταύτα, προς το παρόν η ρητορική του παραμένει πολεμική, και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έκανε λόγο περί μιας επικείμενης χερσαίας επιχείρησης εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Συμφιλίωση ή πόλωση;

Η τουρκική κοινωνία είναι έντονα πολωμένη τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το πρόσωπο του Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, ο Τούρκος πρόεδρος δαιμονοποίησε τους αντιπάλους του, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με τους “τρομοκράτες” και τους “πραξικοπηματίες”.
Ο Ερντογάν “κερδίζει (τις εκλογικές αναμετρήσεις), όμως, τελικά, η μισή χώρα τον αγαπά και η άλλη μισή τον απεχθάνεται. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης της σύγχρονης Τουρκίας”, κρίνει ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, αναλυτής του Washington Institute.
Ο Τούρκος πρόεδρος συμμάχησε με τους υπερεθνικιστές για να κερδίσει τη μάχη του δημοψηφίσματος, γεγονός που ίσως δείχνει περισσότερο ρεαλισμό από πλευράς του σε σχέση με το παρελθόν.
Ορισμένοι παρατηρητές ανέμεναν ότι ο Ερντογάν θα υιοθετήσει πιο συμφιλιωτική ρητορική μετά το δημοψήφισμα, αν κερδίσει.
“Τώρα έχει έλθει η ώρα της αλληλεγγύης, της ενότητας (…) όλοι μαζί είμαστε η Τουρκία”, είπε χθες ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ανάκαμψη της οικονομίας ή πτωτική πορεία;

Οι αγορές θεωρούσαν ότι το “ναι” θα κέρδιζε στο δημοψήφισμα και προσβλέπουν σε μια επιστροφή της σταθερότητας στην Τουρκία, η οποία επλήγη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από αλλεπάλληλες τρομοκρατικές ενέργειες και την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Όμως μεσοπρόθεσμα κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Η μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στους θεσμούς, η αυξημένη πόλωση της κοινωνίας και η καθυστέρηση της υιοθέτησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ίσως επηρεάσουν την ανάπτυξη.
Η νίκη του “ναι” χθες “ενδέχεται να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές βραχυπρόθεσμα”, είχε εκτιμήσει πριν από την ψηφοφορία το γραφείο της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών BCG Partners στην Κωνσταντινούπολη. Όμως η ανάπτυξη “παραμένει ασθενική και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (της μετατροπής) του συστήματος (σε προεδρικό) παραμένουν ακόμη άγνωστες”, συμπλήρωσε.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας