Εργατικός Αγώνας

«Καθώς το ΑΚΡ καταρρέει»…

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς γράφει από τη φυλακή της Αδριανούπολης.

Ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς ορίστηκε από το κόμμα του υποψήφιος για την προεδρία στις έκτακτες τουρκικές  εκλογές της 24ης Ιουνίου. Από τη φυλακή της Αδριανούπολης όπου κρατείται όμηρος, ο Ντεμιρτάς έγραψε ένα άρθρο με θέμα τις έκτακτες  εκλογές στην Τουρκία:

 

Ο πολιτικός στίβος δονείται από ποικίλες κινήσεις τακτικής, καθώς πλησιάζουν οι έκτακτες εκλογές της 24ης Ιουνίου.  Το όριο του 50% που έθεσε ως στόχο το κυβερνών κόμμα AKP και οι σύμμαχοί του μοιάζει να έχει μεταβληθεί σε εφιάλτη για το φασιστικό μπλοκ AKP-MHP (Εθνικιστικού Κόμματος). 
Εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να συμφωνήσει σε μια διευθέτηση αρχών, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες  του «τραγικού» τέλους του AKP. Ακόμη και αν η πτώση του AKP δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει αυτομάτως  δημοκρατία, θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέο έδαφος για τον αγώνα υπέρ της δημοκρατίας και να γίνουν  άλματα προς την κατάκτηση ελευθεριών, με τις σωστές κινήσεις εκ μέρους των δυνάμεων της δημοκρατίας.

Καθώς το  AKP και η ηγεσία του προσεγγίζουν το τέλος της ζωής τους, εξακολουθούν να κάνουν όλο και μεγαλύτερα λάθη. Η προσπάθεια του  AKP  να τσακίσει το χέρι   που έτεινε ο κουρδικός λαός υπέρ της ειρήνης , αντί να ενστερνιστεί αυτή τη στάση, αποτέλεσε την αρχή του τέλους του. Το σημείο καμπής ήταν η άρνηση και η απόρριψη της Συμφωνίας του Ντολμαμπαχτσέ (συμφωνία με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος και συνυπογράφτηκε από την τουρκική κυβέρνηση και το HDP, τον Φεβρουάριο του 2015).

Ό,τι ακολούθησε το γνωρίζουν όλοι. 
Παρατηρώ με έκπληξη ότι ορισμένοι συνεχίζουν να  γράφουν πως ο ηγέτης του AKP είναι πολιτική ιδιοφυΐα που προχωρεί από νίκη σε νίκη με πανέξυπνες κινήσεις.  Η γραμμή του πολιτικού Ισλάμ που αναπτύχθηκε μετά το 1940, έχοντας τη βάση της κυρίως στην Αίγυπτο, πέτυχε την πιο διακριτή νίκη της το 2002 στην Τουρκία, όταν ανήλθε στην εξουσία το AKP.  Διερωτώμαι τι είδους νίκη πέτυχε στο πρόσωπο του ΑΚΡ η ισλαμιστική πολιτική γραμμή,  που στοχεύει να καταστήσει το Ισλάμ υποκείμενο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής ύστερα από 300 χρόνια περιθωριοποίησης, υποτίμησης και καταπίεσης αντιμέτωπο με την καπιταλιστική ανάπτυξη. Κοιτώντας αντικειμενικά, μπορεί κανείς να δει ότι ακόμη και το πολιτισμικό Ισλάμ έχει επιδεινωθεί και εκφυλιστεί στην εποχή του ΑΚΡ,  για να μην αναφέρουμε το πώς οικοδομεί το πολιτικό Ισλάμ.

Στην ισλαμική κοινότητα,  το AKP και η ηγεσία του  φαίνονται πλέον ως «οι άνθρωποι που πούλησαν το σκοπό». Έχει γίνει αντιληπτό εδώ και πολύ καιρό ότι μια ηγεσία που επιτρέπει την κερδοσκοπία, την κλοπή, τη διαφθορά, την καταπίεση, την αδικία και την ηθική κατάρρευση προς χάριν της προσωπικής εξουσίας δεν μπορεί να δημιουργήσει ηγέτες για ένα νέο κοινωνικό σύστημα.

Έτσι, όλες οι εκλογικές νίκες του AKP ήταν πύρρειες: έχανε συνεχώς «το σκοπό» καθώς συνέχιζε να κερδίζει εξουσία. Αυτή είναιμια τραγική ήττα για τους ισλαμιστές.  Ο ηγέτης του  AKP, αναγνωρίζοντας την ήττα,  είπε πρόσφατα σε μια συνάντηση με τη νεολαία του κόμματός του: «Είμαστε στην εξουσία 15 χρόνια, αλλά δεν έχουμε την πολιτισμική ηγεμονία». 

Δυστυχία για τους οπαδούς του πολιτικού Ισλάμ που επένδυσαν όσα συσσώρευσαν επί δεκαετίες στον ηγέτη του AKP.  Η κατάσταση αντιστράφηκε πλέον.  Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Επειδή το  AKP και οι πολιτικοί ισλαμιστές βίωσαν μια βαθιά ιδεολογική ήττα,  θα αφήσουμε τους μουσουλμάνους μόνους και εγκαταλελειμμένους αντιμέτωπους με την  καπιταλιστική νεωτερικότητα; Αυτό δεν θα ήταν αποδεκτό ηθικά,ιστορικά ή πολιτικά.Η προοπτική του δημοκρατικού Ισλάμ που υπογράμμισε ο κ. Οτσαλάν αμέτρητες φορές θα πρέπει να ερευνηθεί και πάλι με σοβαρότητα και να εφαρμοστεί στην πράξη. 
Καθώς η καπιταλιστική νεωτερικότητα επιτίθεται σε όλες τις κοινωνικές αξίες, το να παραμένουν σιωπηλές οι αριστερές και σοσιαλιστικές ομάδες  μπροστά σ’ αυτές τις επιθέσεις ενάντια στις αξίες, στον τρόπο ζωής, στην κουλτούρα και στην αξιοπρέπεια των μουσουλμάνων, λόγω ενός αισθήματος αντίθεσης στο πολιτικό Ισλάμ, αποτελεί μια σοβαρά λανθασμένη προσέγγιση.

Οι περισσότεροι από αυτούς που ενστερνίζονται την ελευθερία των πεποιθήσεων είναι αριστεροί.  Μια αριστερά που δεν σέβεται τις αξίες του λαού για τον οποίο αγωνίζεται και δεν θεωρεί ευθύνη της να τον προστατεύσει ενάντια σ’ αυτές τις επιθέσεις, δεν μπορεί να είναι ελευθεριακή.

Αυτό που το  AKP και παρόμοιες δεξιές-φασιστικές τάσεις τροφοδοτούν ως επί το πλείστον είναι την ευαισθησία και την αδυναμία της αριστεράς ως προς  αυτό το θέμα.  Τώρα, τη στιγμή ακριβώς που το AKP καταρρέει, είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε το θέμα από μια ελευθεριακή οπτική γωνία, αντί να το αφήσουμε στη δεξιά και στο φασισμό ονοματίζοντάς το  πίστη και κοινωνική ζωή.

Οι εκλογές δίνουν σημαντική δυνατότητα να καταστεί ορατή αυτή η ελευθεριακή αντίληψη και να τεθεί στην πράξη. Στην αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν η νοοτροπία του AKP πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, θα την αντικαταστήσει πολύ σύντομα μια δεξιά τάση.  Αναλογιζόμενα τη σημασία, τη σοβαρότητα και το επείγον αυτού του θέματος, τα αριστερά στελέχη του κουρδικού κινήματος και των επαναστατικών κινημάτων της Τουρκίας πρέπει να ξεχυθούν στους δρόμους και να δείξουν στην πράξη ότι ενστερνίζονται τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ταξικού αγώνα.  

Αυτό θα πρέπει να γίνει με το να σταματήσει η θρησκεία να είναι το ραβδί της κυβέρνησης και να δημιουργηθεί χώρος ελευθερίας για τα άτομα, χωρίς να πέφτει στο λάθος του προσανατολισμού προς τη δεξιά και χωρίς να επιδιώκει το στόχο της καθοδήγησης και της διαμόρφωσης του  Ισλάμ.

Κανένα αριστερό κίνημα που δεν έχει λόγο και δεν αναπτύσσει δράση πάνω σ’ αυτό το θέμα στην Τουρκία , στο Κουρδιστάν και στη Μέση Ανατολή  δεν μπορεί να αποκτήσει λαϊκότητα και να σημειώσει επιτυχία.  

Καθώς οι εκλογές δίνουν νέες ευκαιρίες από πολλές απόψεις, το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να παρακαμφθεί.

Στέλνω τους πιο ειλικρινείς χαιρετισμούς , την αγάπη και την ευχή μου  για επιτυχία σε όλα τα στελέχη, το λαό και τους φίλους μας.

Selahattin Demirtaş

Φυλακές Αδριανούπολης

Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου

Αρχική δημοσίευση στα ελληνικά: sxedio-b.gr

Πηγή: anfenglish.com

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας