Εργατικός Αγώνας

Μαθήματα από την Κούβα που δέχεται πλοίο με κρούσματα κορονοϊού

Tης Αφροδίτης Παπαναστασίου.

Τέλος στην οδύσσεια εκατοντάδων ανθρώπων που περιφέρονταν επί δύο μέρες στην Καραϊβική. Η Κούβα επιτρέπει σε βρετανικό πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν νοσούντες από κορονοϊό να δέσει σε λιμάνι της, έπειτα από την άρνηση πολλών χωρών.

Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο MS Braemar, της βρετανικής εταιρίας Fred Olsen Cruise Lines, το οποίο βρίσκονταν στη θάλασσα επί δύο μέρες. Έπειτα από τον τοίχο άρνησης που συνάντησε σε άλλες χώρες της περιοχής, η βρετανική κυβέρνηση έκανε αίτημα στην κυβέρνηση της Κούβας για ελλιμενισμό του πλοίου το οποίο κι έγινε δεκτό.

Στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν 682 επιβάτες, κατά κύριο λόγο Βρετανοί και 381 μέλη του πληρώματος. Ανάμεσά τους τέσσερις επιβάτες κι ένας εργαζόμενος βρέθηκαν θετικοί στο τεστ του κορονοϊού, ενώ άλλοι 40 τέθηκαν σε καθεστώς καραντίνας με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κρουαζιερόπλοιο θα δέσει το λιμάνι Mariel, περίπου 35 μίλια από την πρωτεύουσα Αβάνα. Η Κούβα αναλαμβάνει να εφαρμόσει όλα τα πρωτόκολλα για την ασφαλή υποδοχή όλων των επιβαινόντων και τη μεταφορά τους αεροπορικώς στη Μεγάλη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της Κούβας δήλωσε πως είναι περίοδος αλληλεγγύης, σεβασμού της υγείας ως πανανθρώπινου δικαιώματος, ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, αξιών που είναι εγγενείς στην πρακτική της Επανάστασης και του λαού της.

Το μικρό νησί της Καραϊβικής, που χτυπιέται επί δεκαετίες από το οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δίνει μέχρι και σήμερα, την περίοδο πρωτοφανούς πανδημίας, μαθήματα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης. Όσο και να προσπαθούν να βρωμίσουν την κουβανική επανάσταση, τις αξίες και τις πρωτοπόρες μεταρρυθμίσεις της κουβανικής κοινωνίας, θα πέφτουν πάντα στο κενό. Το μικρό νησί με τους μεγάλους φωτεινούς ανθρώπους και τις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες και επαναστατικές αρχές στέκει πάντα φάρος ελπίδας!

 

Πηγή: kommon.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας