Εργατικός Αγώνας

Η Κούβα ανανεώνει τη φιλία και την αδελφοσύνη της με την αφρικανική ήπειρο

Μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας με την ευκαιρία της Ημέρας της Αφρικής.

Φέτος γιορτάζουμε την Ημέρα της Αφρικής στην Κούβα μέσα σε εξαιρετικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του Covid-19. Αυτό, ωστόσο, δεν θα μας εμποδίσει να γιορτάσουμε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως την ίδρυση στις 25 Μαΐου 1963 του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ), που μετονομάστηκε σε Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) το 2002, όπως πάντα κάνουμε εμείς οι Κουβανοί.

Στον φετινό εορτασμό της Ημέρας της Αφρικής, θα ανανεώσουμε τη φιλία και την αδελφικότητά μας με την αδελφή ήπειρο με την οποία έχουμε δεσμούς αίματος, αλλά και πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.
Ο αρχηγός της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρουζ τόνισε πάντα το «χρέος της ευγνωμοσύνης» που οφείλουν οι Κουβανοί στην Αφρική για τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξαν οι Αφρικανοί και οι απόγονοί τους στους πολέμους για την ανεξαρτησία της χώρας μας και τη συμβολή τους στην ενοποίηση του έθνους μας στην Καραϊβική.
Δώσαμε μαζί τον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και του Απαρτχάιντ και των προσπαθειών ανάπτυξης. Περίπου 6.000 κουβανοί συνεργάτες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της γεωργίας παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 32 αφρικανικές χώρες. Σχεδόν 9.000 Αφρικανοί φοιτητές παρακολουθούν τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας.
Η Αφρική είναι σήμερα καθοριστικός παράγοντας στις διεθνείς υποθέσεις. Τα 55 κράτη μέλη της αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και το ήμισυ της συμμετοχής σε άλλα παγκόσμια φόρουμ, όπως το Κίνημα των Αδεσμεύτων Χωρών και η Ομάδα των 77 και της Κίνας.
Η Κούβα εκτιμά την ομόφωνη υποστήριξη των αφρικανικών κυβερνήσεων, ηγετών, οργανώσεων και λαών στον αγώνα κατά του αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας υπέρ του ψηφίσματος με τίτλο: «Αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού εμπάργκο που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον της Κούβας», που εγκρίνεται κάθε χρόνο από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την έγκριση για έντεκα χρόνια στη σειρά ενός ψηφίσματος κατά του αποκλεισμού από την Αφρικανική Ένωση.
Υπό τις περίπλοκες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η Κούβα καλεί τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την Αφρική στον αγώνα της ενάντια στην πανδημία του Covid-19 και τις τρομερές οικονομικές, κοινωνικές και χρηματοοικονομικές της συνέπειες. Ο αφρικανικός λαός, που έχει κάνει τόσα πολλά για την ανθρωπότητα, το αξίζει.
Επικυρώνουμε για άλλη μια φορά ότι οι σχέσεις της Κούβας με τις αφρικανικές κυβερνήσεις και τους λαούς είναι άφθαρτες και ότι, πιστοί στην ιστορική μας παράδοση και αλληλεγγύη, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με αυτήν την αδελφή ήπειρο.
Ζήτω η αδελφότητα μεταξύ Αφρικής και Κούβας!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας