Η δράση και η άμεση εμπλοκή των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, είναι ένα φαινόμενο γνωστό και συνδέεται άμεσα με τον ρόλο κυρίως του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο οποίος ανέκαθεν παρέμβαινε ωμά στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τις αποκαλύψεις για την δράση κατασκόπων και ξένων πρακτόρων στην Ελλάδα με την σφραγίδα τη CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών, φαίνεται ότι ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, δίνοντας νέα διάσταση στον τρόπο δράσης των μηχανισμών που λειτουργούν στην χώρα.

 Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα του Κυριακάτικου Βήματος, φαίνεται ότι η δράση των μυστικών υπηρεσιών καλά κρατεί, καθώς υπάρχει πολυσέλιδη δικογραφία η οποία αναφέρεται σε μια ομάδα 4-5 ανθρώπων οι οποίοι ζουν στη χώρα και οι οποίοι συλλέγουν και μεταφέρουν πληροφορίες σε ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Το σημαντικό στοιχείο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε έρευνα σε σπίτι στα νότια προάστια, όπου βρέθηκαν μηχανήματα τα οποία αποδεικνύουν πως εκεί γινόταν λήψη και αποστολή πληροφοριών στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό είναι, πως από την έφοδο, οι Αρχές αποκόμισαν την αίσθηση ενός παραμάγαζου ξένων υπηρεσιών, το οποίο είχε στηθεί για να πουλά πληροφορίες σε επιχειρηματίες, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν κατά των ανταγωνιστών τους.

Ως τώρα υπήρχε η πεποίθηση πως στην Ελλάδα υπάρχει μηχανισμός της CIA ο οποίος παίζει τα κατασκοπευτικά του παιχνίδια.

Τώρα πλέον φαίνεται πως είμαστε σε φάση να γνωρίζουμε ότι δεν δρούσε μόνο η CIA αλλά και αρκετές ακόμα ξένες υπηρεσίες οι οποίες πουλούσαν με το αζημίωτο φυσικά πληροφορίες σε επιχειρηματίες.

Κάποια πρόσωπα από όσα εμπλέκονται όμως βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις Αρχές και υπάρχουν συνομιλίες και συναντήσεις καταγεγραμμένες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το 2012 και δη το καλοκαίρι, στήθηκε ένα λόμπι ώστε να επηρεαστούν οι αγορές υπέρ των εταιρειών που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Από την ανάκριση, την οποία επικαλείται η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, έχει μπλοκαριστεί η πώληση "φιλέτου" και η εκχώρησή του σε ξένες εταιρείες, ενώ έχει επικυρωθεί σε ελληνική.

Οι συνομιλίες υποκλάπηκαν από πρώην διπλωμάτη, μετά την άρση απορρήτου.

Περίπου ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι ρου 2013, άλλος εμπλεκόμενος στην υπόθεση είχε τηλεφωνικές επαφές με σύμβουλο γνωστού πολιτικού παράγοντα, από τον οποίο επιχείρησε να μάθει στοιχεία για τα ταξίδια προϊστάμενου του και στη συνέχεια να τα μεταβιβάσει στο εξωτερικό. Ο εμπλεκόμενος εμφανίζεται να λειτουργεί για λογαριασμό δύο ισραηλινών εταιρειών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας κάποια πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο κύκλωμα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση εδώ και πολλά χρόνια, ενώ υπάρχουν συνομιλίες και καταγεγραμμένες συναντήσεις

ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και άλλος εμπλεκόμενος ο οποίος επικοινωνεί με υποδιοικητή ξένης μυστικής υπηρεσίας. Στην επικοινωνία που είχαν φέρονται να μοιράζουν με Κύπριο επιχειρηματία ποσοστά σε υπό δημιουργία εταιρεία. Ο επιχειρηματίας είχε προσεγγισθεί για να αγοράσει "φιλέτο" που εκχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ. Υπόσχονταν μάλιστα να του εκχωρήσουν το 80% κατασκευών που θα γίνουν στην Ελλάδα.

Ο ανακριτής πιστεύει πως λειτουργούσε στην χώρα μας το ίδιο σύστημα παρακολούθησης με αυτό που καταγγέλλουν Βερολίνο αλλά και ο Σνόουντεν.

Είναι προφανές λοιπόν, πως αυτή η πολυδαίδαλη υπόθεση ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρει, αποκαλύπτει την κύρια ανάγκη του ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου το οποίο αναζητεί τρόπους για μεγαλύτερη διείσδυση στην χώρα.

Οι Αρχές πάντως, περιμένουν πολλά από έναν Ελληνοαμερικανό ο οποίος φέρει το κωδικό όνομα William B. Είναι ο άνθρωπος που αγόρασε καρτοκινητό από τον Πειραιά, Ακτή Μιαούλη, δίνοντας το όνομα Πέτρου.

Μέσω αυτού του καρτοκινητού ενεργοποιούνταν σύστημα παρακολούθησης το οποίο κατέληγε στο κτίριο της NSA στο Λάνγκλεϊ των ΗΠΑ. Ήταν μάλιστα, ο Ελληνοαμερικανός, μέλος του κλιμακίου της CIA που έκανε παρακολουθήσεις το 2004.

Μάνος Ελευθεριώτης