Εργατικός Αγώνας

Οι επιθέσεις στο Παρίσι επισημαίνουν τις παγκόσμιες απειλές

Σημείωση Εργατικού Αγώνα: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι κι ενώ ακόμη καμμιά οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τη σφαγή. Το άρθρο δείχνει πως «κάποιοι» σα να ήταν «έτοιμοι από καιρό» να πουν όσα θα διαβάσετε για παγκόσμια αστυνoμοκρατία με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

 

των Margaret Coker, Julian Barnes και E. Devlin Barrett

Η πολυπλοκότητα, τα μέσα και η κλίμακα των επιθέσεων της Παρασκευής στην καρδιά του Παρισιού επισήμαναν στους αξιωματούχους όλου του κόσμου ότι οι προκλήσεις που περιέχουν εξτρεμιστική βία έχουν φτάσει σε νέο επίπεδο και ότι ο σχεδιασμός της Δύσης ενάντια στην τρομοκρατία έχει αλλάξει ριζικά.
Τους τελευταίους μήνες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζήτησαν διάφορα μέσα για να προφυλαχθούν από τις απειλές ενάντια στην εθνική ασφάλεια. Άλλες με την ανέγερση φραχτών με συρματοπλέγματα για να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών. Άλλες, όπως η Γαλλία, επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
Οι επιθέσεις της Παρασκευής υπογραμμίζουν την αδυναμία των εν λόγω στρατηγικών σε έναν κόσμο όπου ο παγκόσμιος εξτρεμισμός διαπερνά τα έθνη.
Θέτουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τις διακρατικές συμφωνίες σχετικά με τα ταξίδια ανοικτών συνόρων που αποτελούν θεμέλιο της σύγχρονης Ευρώπης. Στο πρώτο του ανακοινωθέν προς το έθνος μετά την επίθεση, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της χώρας του.
Οι Γαλλικές αρχές δεν κατονόμασαν αμέσως κάποιον ένοχο, αλλά η φύση των επιθέσεων δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι ήταν έργο μιας καλά οργανωμένης τρομοκρατικής ομάδας.
Ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή οι επιθέσεις ήταν «δυστυχώς, καλά προετοιμασμένες και συντονισμένες». Η προφανής χρήση εκρηκτικών υλών και η πιθανότητα συμμετοχής ενός σημαντικού αριθμού ατόμων ανησύχησε ιδιαίτερα τους Αμερικανούς αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι σε πολλές χώρες εκφράζουν σοβαρές υποψίες ότι η πρόσφατη κατάρριψη ενός ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου πάνω από την Αίγυπτο οφείλεται σε βομβαρδισμό από τρομοκράτες.
Αν το Ισλαμικό Κράτος ή άλλη τρομοκρατική ομάδα κατηγορηθεί γι’ αυτή την επίθεση καθώς και για τη σφαγή της Παρασκευής, αυτό θα προκαλούσε πιέσεις για να αναβαθμιστεί ο πόλεμος εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε ένα νέο επίπεδο.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεγαλύτερη πίεση στις δυτικές χώρες να εντείνουν τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει επίσημο ρόλο στις επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν και τα μέλη της συμμαχίας συμμετέχουν στο συνασπισμό που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ.
Η Συμμαχία παραμένει διαιρεμένη μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που επιθυμούν να επικεντρωθεί στη Ρωσία, και εκείνων στο Νότο, που προτιμούν να επικεντρωθεί στις τρομοκρατικές απειλές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Οι επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Συμμαχία να εστιάσει περισσότερο στην την τρομοκρατία, με τη Συρία να αποτελεί την πιο επείγουσα απειλή για την Ευρώπη.
«Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος είναι υπεύθυνος, η επίθεση αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ισλαμικού εξτρεμισμού», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ από την Οκλαχόμα, ο οποίος είναι μέλος των επιτροπών Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας.
Ο Ντον Μπορέλι, πρώην υπάλληλος της αντιτρομοκρατικής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (
FBI), ο οποίος τώρα εργάζεται στον Όμιλο Soufan, μια εταιρεία συμβούλων ασφαλείας, δήλωσε ότι η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη και στη Γαλλία λόγω των πολυάριθμων οπαδών αυτής της ομάδας εκεί.
«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι στη Γαλλία», είπε, «αλλά δεν έχουμε ανοσία σε αυτό. Γι’ αυτό τώρα θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι οι πληροφορίες που θα συλλέξουμε θα είναι υψηλού επιπέδου».
Η επίθεση, είπε, θα μπορούσε να προωθήσει τους προπαγανδιστικούς στόχους των τρομοκρατών.
«Ήδη βλέπετε τους υποστηρικτές του ISIS να συγκλίνουν σ’ αυτό», είπε ο κ. Μπορέλι. «Και πολλά από αυτά που κάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του μπορεί να είναι ένα εργαλείο για στρατολόγηση νέων μελών στο ISIS κι έτσι γίνεται σαν μια χιονοστιβάδα που κυλά στην κατηφόρα, μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».
Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια συζήτηση για τα πολιτικά δικαιώματα σε σχέση με την ασφάλεια. Ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (
NSA) για τη συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων που λήγει στο τέλος του μήνα συζητείται να αντικατασταθεί από ένα λιγότερο σαρωτικό πρόγραμμα.
Οι πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις της Παρασκευής -πολλαπλά θύματα σε πολλαπλά σημεία, που ακολουθούνται από μαζικές ομηρίες και σφαγή- θύμιζαν τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Βομβάη το 2008. Σε αυτή την επίθεση, μια ομάδα τρομοκρατών έριξε πολλούς πυροβολισμούς πριν θέσει υπό ομηρία ένα ολόκληρο πολυτελές ξενοδοχείο.
Περισσότεροι από 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τον Μάιο, το γαλλικό Κοινοβούλιο πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία ένα σαρωτικό νόμο επιτήρησης που είχε καταρτιστεί λίγες ημέρες μετά την πρώτη τρομοκρατική επίθεση κατά του έθνους φέτος: το Γενάρη με τους ξέφρενους πυροβολισμούς στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» και μια άλλη επίθεση σε εβραϊκό παντοπωλείο.
Οι τρομοκράτες που ευθύνονται για κείνες τις επιθέσεις, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, ήταν γνωστοί στους Γάλλους πράκτορες αλλά η παρακολούθησή τους είχε χαλαρώσει και λόγω της έλλειψης πόρων.
Οι πολιτικοί της Γαλλίας ορκίστηκαν να μην συμβεί κάτι τέτοιο ξανά, και το σοσιαλιστικό κοινοβούλιο έβαλε στην άκρη τις ανησυχίες για τις ατομικές ελευθερίες προκειμένου η κυβέρνηση, με τις υπερεξουσίες της, να μπορέσει να συλλέξει μαζικά δεδομένα για τους πολίτες με την ελάχιστη δικαστική εποπτεία.
Από τον Ιανουάριο, η Γαλλία έχει επικεντρώσει την αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις να περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Πράγματι, οι στρατιώτες έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, και άλλους πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών σχολείων, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.
Οι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατίας από τις ΗΠΑ και αλλού δεν πίστεψαν ότι μια τέτοια επίδειξη δύναμης θα είναι αποτελεσματική απέναντι σε μια νέα τρομοκρατική επίθεση, λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερη η στρατολόγηση πληροφοριοδοτών μέσα από την τοπική μειονότητα και τη μουσουλμανική κοινότητα για να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με πιθανά τρομοκρατικά σχέδια.

 

Πηγή: Wall Street Journal

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας