19/06/2021

από τη Granma Internacional

Στην τελευταία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ προειδοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του βορρά της Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς η ζώνη θα βομβαρδιζόταν από τα αεροσκάφη του Τελ Αβίβ.

Αυτό προκάλεσε μια φυγή προς το νότο της Γάζας, επιδεινώνοντας τις ήδη καταστροφικές συνθήκες υπό τις οποίες ζει ο πληθυσμός της Παλαιστίνης, με χιλιάδες τραυματίες, συνωστισμό στα νοσοκομεία, έλλειψη ζωτικών φαρμάκων, νερού και ανεπάρκεια τροφίμων και ένα μόνο σημείο πρόσβασης, στα σύνορα με την Αίγυπτο, από το οποίο η Γάζα μπορεί να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Στη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης που ονομάζεται «Φύλακας των Συνόρων», σχεδόν 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν, με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία να επιλέγει -μεταξύ των στόχων της- ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο και ένα τζαμί.
Σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές αναφορές, η πλειοψηφία των θυμάτων -νεκρών και τραυματιών- είναι πολίτες, το 25-30% των οποίων είναι παιδιά. Όμως, μετά την βομβιστική επίθεση σε πάνω από 600 στόχους και τη ρίψη εκατοντάδων τόνων εκρηκτικών στη Γάζα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν έχουν σκοτώσει ούτε έναν ηγέτη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ - τους υποτιθέμενους στόχους της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ - η οποία δεν έχει καν καταφέρει να μειώσει σημαντικά το ρυθμό με τον οποίο οι αυτοσχέδιοι πύραυλοι που εκτοξεύονται από τα σύνορα της Γάζας πέφτουν στο ισραηλινό έδαφος.
Δεκάδες από αυτούς τους πυραύλους -που προκαλούν φόβο στις ισραηλινές γειτονιές που συνορεύουν με τη Γάζα, αλλά έχουν ασήμαντη καταστρεπτική ικανότητα- εξακολουθούν να πέφτουν καθημερινά. Είναι η μόνη δυνατή αμυντική αντίδραση στη διάθεση των Παλαιστινίων.
Μετά από δύο προηγούμενες μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Γάζας (2008-2009 και 2012), με βάση τις ίδιες προφάσεις, οι αρχές του Τελ Αβίβ έχουν την υποχρέωση να ομολογήσουν ότι οι μαζικοί βομβαρδισμοί και οι στρατιωτικές επιδρομές στη Γάζα δεν θα σταματήσουν την κατασκευή ή τη χρήση υποτυπωδών όπλων από τους Παλαιστίνιους.
Ο μόνος πραγματικός σκοπός της σημερινής επίθεσης φαίνεται να είναι ο φόνος αμάχων, όπως ο δημοσιογράφος Γκίντεον Λεβί σχολίασε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Χααρέτζ, «ο πραγματικός σκοπός του Ισραήλ στην επιχείρηση στη Γάζα: να σκοτώνει Άραβες», δεδομένου ότι η ανατροπή της κυβέρνησης της Χαμάς είναι απατηλός και παράνομος στόχος, καθώς και ανεπιθύμητος, δεδομένου ότι η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα. Το Ισραήλ πιστεύει ειλικρινά ότι αν σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θα αποκατασταθεί η ηρεμία.
Η στρατηγική αυτή, καθώς και η καταστροφή των σπιτιών «είναι ένα έγκλημα πολέμου, ακόμη και αν οι ισραηλινοί στρατιώτες θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα κέντρα ελέγχου και διοίκησης ή τις αίθουσες συνεδριάσεων», δήλωσε ο Λεβί, γνωστός για την επικριτική στάση του προς την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.
Η βία και η σκληρότητα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της Γάζας είναι ανυπολόγιστη, αλλά η παθητικότητα και την αδιαφορία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής επιχείρησης γενοκτονίας είναι επίσης ακατανόητη. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει εκστρατεία εναντίον της συριακής κυβέρνησης και στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, για πολύ λιγότερα.
Τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού καταδεικνύουν σαφώς τη χυδαιότητα και την υποκρισία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Και οι δύο είναι συνεργοί παραβλέποντας τα εγκλήματα πολέμου που διαιωνίζονται από το Τελ Αβίβ στη μαρτυρική Γάζα.

Πηγή: La Jornada

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης

IMAGE Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είστε εσείς;
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς. «Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είστε εσείς που θα απαγορέψουμε σε ένα εργαζόμενο να …μαζέψει τις ελιές του ή να περάσει μια μέρα παραπάνω με τα παιδιά του ή να κάνει μια ημέρα παραπάνω διακοπές στο νησί των ονείρων του;». >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ