Εργατικός Αγώνας

Ο προϋπολογισμός του 2019 διαιωνίζει τη λιτότητα και την επιτροπεία

Γράφει ο Γιάννης Τόλιος.

Ο νέος προϋπολογισμός 2019, έχει στο …«DNA» του, τις σκληρές δεσμεύσεις του νέου άτυπου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιούνιο 1018. Προβλέπει πρόσθετους φόρους (κυρίως ΦΠΑ και Ειδ. Φόρ. Κατανάλωσης), καθώς και μείωση των αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών. Η «υποσχεσιολογία των παροχών» στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις (αύξηση ΑΕΠ 2,1% το 2018 και 2,5% το 2019) για υπερ-πλεονάσματα (3,96% του ΑΕΠ το 2018 και 4,25% το 2019), προκειμένου να βγει ….«προεκλογικό μέρισμα».! Ωστόσο οι «παροχές» βρίσκονται στον αέρα, αφού οι υπερεθνικοί θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) θα έχουν τον τελευταίο λόγο, χρησιμοποιώντας ως …«φραγγέλιο πειθάρχησης» τη μη επιστροφή τόκων από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, κά.!

Παρ’ ότι οι παλιές συντάξεις σώζονται προσωρινά, οι νέες «ψαλιδίζονται» και όλες μαζί θα υποστούν σταδιακή μείωση 8-10% ως το 2022, αφού θα παραμείνουν «παγωμένες».!! Ταυτόχρονα αυξάνει η ….«ουρά αναμονής» των νέων συνταξιούχων για τη χορήγηση της συνολικής σύνταξης τους. Παράλληλα μειώνονται τα κονδύλια στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε σχέση με τις εξαγγελίες Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Επίσης προβλέπεται οριακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ταυτόχρονα δίδονται φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις (μείωση φορολογίας κερδών και μερισμάτων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους απασχολούμενους, κά). Αντίθετα η μείωση του αφορολόγητου κατά 40% από το 2020 διατηρείται, ενώ η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα (751 €) βρίσκεται στις «καλένδες», παρ’ ότι τα κέρδη των ΑΕ & ΕΠΕ τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε «άνθιση».!

Στο μεγάλο θέμα το χρέους, ο νέος προϋπολογισμός συνεχίζει την πολύμορφη καταλήστευση του ελληνικού λαού με πληρωμή τοκοχρεολυσίων (13-14 δις ετησίως), από τα «αιματηρά πλεονάσματα», μέσω της φορολογίας λαϊκών στρωμάτων, μείωσης μισθών και συντάξεων, περικοπές κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, λεηλασία δημόσιας περιουσίας, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων για χρέη στις ΔΟΥ, κά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 θα είναι 335 δις € ή 180,4% του ΑΕΠ, ενώ το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους (τοκοχρεολυσίων) στο διάστημα 2009-2017, ανήλθε σε 336,2 δις.!!

Ο νέος προϋπολογισμός 2019, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να του φορέσει μανδύα …«κοινωνικής ευαισθησίας», είναι κοινωνικά ανάλγητος, βαθιά αντιλαϊκός και ηθικά υποκριτικός, διότι με τα «υπερ-πλεόνασμα» προωθεί στην πράξη τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και λειτουργεί ως όχημα κατάργησης της λαϊκής κυριαρχίας. Όλα α κόμματα του «μνημονιακού τόξου» κάνουν στην ουσία «κούφια» αντιπολίτευση, δεδομένου ότι εφάρμοσαν, ψήφισαν, στήριξαν και στηρίζουν την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μέτρων, ενώ δεν αμφισβητούν τις κυρίαρχες επιλογές της άρχουσας ελίτ και της ευρωζωνικής επιτροπείας.

Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιμάχονται το νεοφιλελευθερισμό, απορρίπτουν το νέο προϋπολογισμό. Στηρίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των πολιτικών «λιτότητας και επιτροπείας» και διεκδικούν ενεργά, την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής εξόδου από την κρίση, με μείωση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων, στήριξη της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, παραγωγική ανόρθωση της οικονομίας, δραστική μείωση ανεργίας, κά, για άνοιγμα του δρόμου μιας ελπιδοφόρας προοπτικής στον ελληνικό λαό και στη χώρα.

 

Ο Γιάννης Τόλιος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και μέλος της ΠΓ της ΛΑ.Ε.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας