Εργατικός Αγώνας

Η παρουσίαση του βιβλίου του Φιντέλ στη Σπάρτη

Ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, σε χρόνο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται δεινά από αντιδραστικές δεξιές πολιτικές, πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη μια εκδήλωση, που αποτέλεσε ανάσα για την αριστερή συνείδηση, η οποία έχει μπει σε δοκιμασία και αμφισβήτηση μετά τις εκλογές του 2015.

Πρόκειται για την παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία θα με δικαιώσει» που αποτελεί νέα έκδοση της ιστορικής ομιλίας του Φιντέλ Κάστρο στο δικαστήριο (1953), από τις εκδόσεις «Διεθνές Βήμα». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας, το Εργατικό Κέντρο του νομού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Χοσέ Μαρτί” με τα μέλη και τους φίλους του που ζουν στη Σπάρτη και πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης, το Σάββατο, 21-4-2018, στο Πνευματικό Κέντρο (ισόγειο Δημόσιας Βιβλιοθήκης). Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λακωνίας Παναγιώτης Κουμουνδούρος.

Το βιβλίο, με καταλυτικές, μεστές πολιτικών μηνυμάτων κι αναλύσεων εισηγήσεις παρουσίασαν ο Τζωρτζ Μεχραμπιάν εκ μέρους των εκδόσεων «Διεθνές Βήμα» κι ο Αλέκος Χαλβατζής ως εκπρόσωπος του Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί». Τέλος, για το βιβλίο αλλά και για το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο της Κούβας, μίλησε η πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, δείχνοντας με ενάργεια πώς η Κούβα, σπάζοντας τις αλυσίδες του ιμπεριαλιστικού ζυγού στη Λατινική Αμερική, οδήγησε στην εγκαθίδρυση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στο δυτικό ημισφαίριο και πώς αυτή η ιστορική καμπή, άνοιξε νέο στάδιο για το επαναστατικό κίνημα σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η απόλυτα επιτυχημένη αυτή εκδήλωση έδειξε πως σήμερα, 59 χρόνια μετά, η Κούβα ΜΠΟΡΕΙ ακόμα να εμπνέει τους αγώνες των Λαών κατά του ιμπεριαλισμού, για Ειρήνη, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση.

«Σε αυτό τον λαό, που οι δρόμοι της αγωνίας του είναι στρωμένοι με παραπλανήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα πούμε: “θα σου δώσουμε…” αλλά: “Ορίστε, εδώ, αγωνίσου τώρα με όλες σου τις δυνάμεις, για να γίνουν δικές σου η ελευθερία και η ευτυχία!”».

Φιντέλ Κάστρο

                                                                                                      

                                                                                   Κείμενα-φωτογραφίες: Βαγγέλης Μητράκος

22-4-2018

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας