Εργατικός Αγώνας

Συνεχίζεται η μείωση των ελλήνων ναυτεργατών στην ελληνική ναυτιλία

Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ.

Παρά την αλματώδη και θεαματική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των ελληνόκτητων πλοίων στην ποντοπόρο ναυτιλία, την επίσης ιλιγγιώδη αύξηση στην κερδοφορία των εφοπλιστών σε όλους τους τύπους των πλοίων στην ίδια κατηγορία, παρά το γεγονός ότι έλληνες εφοπλιστές έχουν πάρει τα πρωτεία σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων, είτε σε χωρητικότητα (τονάζ) είτε και σε αριθμό πλοίων, ο αριθμός των ελλήνων Ναυτεργατών μειώνεται σταθερά στα υπό ελληνική σημαία πλοία και στα συμβεβλημένα με το ΝΑΤ πλοία .

Να σημειωθεί ότι αυτή η μείωση γίνεται σε μια περίοδο (2016 – 2018) που ο αντίστοιχος αριθμός Ε/Γ πλοίων φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία ότι παρουσιάζει μια αύξηση (σε αυτά εργάζονται στην συντριπτική πλειοψηφία έλληνες Ναυτεργάτες) η οποία όμως δεν είναι ικανή να ανατρέψει ή έστω να ισορροπήσει την γενική τάση συρρίκνωσης του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού που συνεχίζει να έχει μεγάλες απώλειες στα ποντοπόρα πλοία ελληνικής σημαίας και τα συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, είτε επειδή εκεί μειώνεται σταθερά ο αριθμός των πλοίων με ελληνική σημαία με αποτέλεσμα την αντικατάσταση των ελλήνων Ναυτεργατών με αντίστοιχους χαμηλόμισθους αλλοδαπούς των τρίτων χωρών, είτε και επειδή και αυτός ο προβλεπόμενος από την νομοθεσία αριθμός ελλήνων καταστρατηγείται….

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής, οι εκτιμήσεις μας αυτές επιβεβαιώνονται πλήρως:

Οι έλληνες Ναυτεργάτες που εργάζονταν σε ελληνικά πλοία ανέρχονταν: το 2014 σε 11.804, το 2016 σε 11.649, το 2018 σε 11.307.

Σχετικά με την κατανομή του ναυτεργατικού δυναμικού μεταξύ των κατηγοριών των πλοίων δείχνει τα παρακάτω:

Οι 4.397 Ναυτεργάτες (21,.3%) υπηρετούσαν σε φορτηγά πλοία, οι 9.171 (44,3%) σε δεξαμενόπλοια, οι 6.489 (31,4%) σε επιβατηγά και τουριστικά και 634 (3,1%) σε λοιπά πλοία.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η στατιστική αρχή τεχνηέντως δεν καταγράφει κατηγορίες πλοίων αλλά τους τύπους αυτών με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ότι η μεγάλη διαρροή στο ναυτικό επάγγελμα προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ποντοπόρο ναυτιλία και με τον τρόπο αυτό να μην προκύπτουν συγκρίσιμα στοιχεία για τον μαζικό διωγμό των ελλήνων Ναυτεργατών από την ποντοπόρο Ναυτιλία που συστηματικά αφελληνίζεται όλα τα τελευταία χρόνια…

Ανάμεσα στα Φ/Γ και Δ/Ξ περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός ο οποίος κινείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και τα οποία είναι επανδρωμένα με έλληνες ναυτικούς.

Ενώ τα στοιχεία είναι συντριπτικά αναφορικά με την απώλεια θέσεων εργασίας των ελλήνων Ναυτεργατών και παρά τα δημόσια υποκριτικά επικοινωνιακά τρυκ της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για αποκατάσταση των μισθών, το όραμα του ίδιου και του Υπουργού Ε.Ν κ. Γ Πλακιωτάκη στην ελληνική Ναυτιλία είναι να ευδοκιμήσει και να πάρει σάρκα και οστά ο διακαής πόθος των εφοπλιστών να καταργηθεί η ισχύουσα ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία για τα πληρώματα και οι Ναυτεργάτες εκεί να αμείβονται με μισθούς τριτοκοσμικούς και με αντίστοιχες συνθήκες εργασίας!!!

Πιο κυνική και ξεδιάντροπη ομολογία σχετικά με το μέλλον των ανέργων και των νέων ανθρώπων δεν θα μπορούσε να υπάρξει από αυτήν.

Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε σχετικά την δήλωση του ΥΕΝ Γ. Πλακιωτάκη η οποία έγινε πρόσφατα στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και ο οποίος ανέφερε:

“Ανταγωνιστικό νηολόγιο σημαίνει καταρχήν να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να δημιουργήσουμε πλαίσιο θεσμικό ανάλογο με άλλα ανταγωνιστικά νηολόγια. Και ναι αν χρειαστεί σε αυτή την φάση να συγκρουστούμε, διότι δεν μπορούμε να στερούμε, ειδικά σε επίπεδο κατωτέρων πληρωμάτων, την εργασία σε παιδιά τα οποία είναι είτε άνεργα είτε δεν μπορούν να βρουν άλλη επαγγελματική διέξοδο. Δεν μπορούμε να στερούμε εργασία σε αυτά τα παιδιά επειδή κάποιοι για δικούς τους λόγους (το θέλουν) και δεν ξέρω τι εκπροσωπούν αυτοί όλα αυτά τα χρόνια, διότι στην ποντοπόρο Ναυτιλία δεν εκπροσωπείται πλέον ο συνδικαλισμός”

Δικαίωμα του κ. Πλακιωτάκη να μετατρέπεται σε δεινό ντελάλη των εφοπλιστών, δικαίωμά του να αναπαραγάγει με εξαιρετική ακρίβεια ως γνήσιο φερέφωνο την δική τους προπαγάνδα, τις δικές τους θέσεις και απόψεις, δικαίωμά του είναι να δηλώνει περιχαρής ότι ο έλληνας ναυτικός πρέπει να έχει μεταχείριση (μισθολογική – εργασιακή) γαλέρας.

Δικαίωμά του να κατασυκοφαντεί, όπως κάνουν και τα αφεντικά του (Ε.Ε.Ε) την έντιμη αγωνιστική – ταξική στάση και αντίδραση της ΠΕΝΕΝ…..

Στην κεκτημένη ταχύτητά του να δηλώσει με όρκους πίστης και αφοσίωσης την συμπόρευσή του με τους σχεδιασμούς του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, το μόνο που καταφέρνει είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του να αποτελούν τα εξαπτέρυγα των εφοπλιστών, ως υπηρετικό πολιτικό προσωπικό που οι εφοπλιστές επέλεξαν για να εφαρμόζουν την πολιτική τους.

Αναφορικά με το ύφος, το ήθος και τα λεγόμενά του, θα τα κρίνουν αυτοί που θα τα διαβάσουν και ειδικότερα οι νέοι και οι άνεργοι και είμαστε βέβαιοι ότι θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση, ο Υπουργός Ε.Ν και οι εφοπλιστές…..

Σχετικά με το αν υπάρχει συνδικαλισμός στα ποντοπόρα πλοία που με μια μονοκονδυλιά τον διαγράφει ο Πλακιωτάκης, υπογραμμίζουμε ότι βιάζεται πολύ να ξεμπερδέψει, κυρίως με την ΠΕΝΕΝ και το οργανωμένο κομμάτι των Ναυτεργατών, οι οποίοι τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτούς τους άθλιους εφοπλιστόδουλους σχεδιασμούς να υλοποιηθούν τσακίζοντας τα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Θα σταθούμε αποφασιστικά εμπόδιο σε μια πολιτική που έχει αρχή, μέση και τέλος τα εφοπλιστικά συμφέροντα, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους και θέλει να μετατρέψει την Ναυτιλία σε μια σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα και ταυτόχρονα την ελληνική σημαία σε παντιέρα ευκαιρίας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας