Εργατικός Αγώνας

Προστασία από τον κορωνοϊό με εφαρμογή νόμων αιτούνται στον Φάρο Κροκεών

Ανήσυχη είναι η τοπική κοινωνία στον οικισμό Φάρος Κροκεών στον Δ. Ευρώτα, ύστερα από την εκδήλωση κρουσμάτων κορωνοϊού σε αλλοδαπούς εργάτες γης, που διαμένουν και απασχολούνται σε εργασίες ελαιοσυγκομιδής στην περιοχή.

Σε παρέμβασή του, το ΔΣ του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Δρυάδες» του Φάρου Κροκεών καλεί τα συναρμόδια υπουργεία «να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν, διασφαλίζοντας την ηρεμία και την υγεία στην περιοχή μας, καταλογίζοντας παράλληλα τις προβλεπόμενες ευθύνες σ’ εκείνους που παρανομούν». Επίσης, ο σύλλογος ζητεί από τον Δήμο Ευρώτα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να συνδράμουν για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην περιοχή, διενεργώντας ελέγχους για τον τρόπο διαβίωσης και νομιμότητας στην εργασία των αλλοδαπών εργατών γης, αλλά και αξιώνοντας από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων – οικημάτων να καταθέσουν επίσημα λίστα και αριθμό διαμενόντων αλλοδαπών.

Το έγγραφο του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Δρυάδες» απευθύνεται προς τον Δήμο Ευρώτα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον πρόεδρο του ΤΣ Κροκεών και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Αναλυτικά, στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:
«Μετά την εκδήλωση κρουσμάτων Κορονοϊού στον οικισμό του Φάρου της Τ.Κ Κροκεών -Δήμου Ευρώτα, με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου “ΔΡΥΑΔΕΣ” πραγματοποιήθηκε τοπική συνέλευση των κατοίκων. Στην συνέλευση ήταν παρόν και ο Πρόεδρος της Τ.Κ Κροκεών κ. Αλέξανδρος Σταματάκος.

Συζητήσαμε λεπτομερώς για τους τρόπους αντιμετώπισης του Κορονοϊού στον Οικισμό μας, όπως και τα παραβατικά φαινόμενα της περσινής περιόδου από διαμένοντες Πακιστανικής καταγωγής.

Επίσης επιμείναμε στην παρέμβαση της Πολιτείας για την εφαρμογή πρώτα των πρωτοκόλλων Υγείας και Ασφάλειας στον Οικισμό μας, γιατί δεν αρκούν τα μέτρα ατομικής και κοινωνικής προστασίας που έχουν προταθεί από την Επιστημονική – Ιατρική Κοινότητα και τηρούνται από τους κατοίκους του Φάρου.

Δεν πρέπει να μένουμε στο ερώτημα “Πως θα μαζευτεί το εισόδημα του ελαιοκάρπου”.

Αντίθετα μετά την πρωτοφανή πανδημία του Κορονοϊού που πλήττει όλο τον κόσμο και δεν θα μπορούσε να αφήσει χωρίς επιπτώσεις το χωριό μας, για έναν επί πλέον λόγο με την αθρόα προσέλευση εργατών Ασιατικής καταγωγής εν όψει της ελαιοκομικής περιόδου, απαιτούνται μέτρα ελέγχου και ευθύνες όπου δεν τηρούνται οι νόμοι.

Ανεξάρτητα πως έρχονται για διαμονή την περίοδο της ελαιοσυλλογής και άλλες αγροτικές εργασίες το βασικό πρόβλημα είναι ο εφοδιασμός τους με πιστοποιητικό υγείας συμφωνά με τα προβλεπόμενα από νόμους συν το τεστ για τον Κορονοϊό.

Ο ΕΟΔΥ πολύ σωστά παρεμβαίνει ιατρικά για να διαγνώσει τον Κορονοϊό, την Ελονοσία κλπ. Η παρουσία του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας είναι απόλυτα θετική , αλλά από μόνη δεν φτάνει, όπως και τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, αντισηπτικά κλπ) δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς ελέγχους στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ανάλογες κατά τον νόμο ευθύνες όπου και όταν προκύπτουν.

Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο, ότι η Πολιτεία με τους θεσμούς της να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ σ’ αυτή την κατεύθυνση και μέσω της πλήρους εφαρμογής των υπαρχόντων νόμων και διατάξεων να προασπίσει την υγεία και την ασφάλεια στην περιοχή μας από κάθε είδους και τύπου παραβίασης τους.

Φυσικά θέλουμε τα εργατικά χέρια και οι αλλοδαποί Ασιατικής καταγωγής προσφέρονται για την ελαιοσυλλογή και άλλες αγροτικές εργασίες.

Δεν μπορούμε όμως να αποδεχθούμε η παραμονή τους στην περιοχή μας ,να μην έχει συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας στον τρόπο διαβίωσης σε καταλύματα – οικήματα, στον τρόπο μεταφοράς τους χωρίς συνωστισμό και χωρίς μέσα προστασίας στους χώρους εργασίας τους, δηλαδή χωρίς εκμετάλλευση.

Μ’ αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τουλάχιστον τον περιορισμό του Κορονοϊού και την ασφάλεια, χωρίς παραβατικές συμπεριφορές όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια και ειδικότερα πέρυσι και είναι γνώση του Α.Τ Ευρώτα.

Συμπερασματικά λοιπόν η ελαιοσυλλογή θα γίνει με αυτούς τους εργάτες Ασιατικής καταγωγής, αλλά με πλήρη εφαρμογή κυρίως των υγειονομικών διατάξεων διασφαλίζοντας την υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και των αλλοδαπών εργατών γης.

Καλούμε λοιπόν τα συναρμόδια Υπουργεία να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν, διασφαλίζοντας την ηρεμία και την υγεία στην περιοχή μας, καταλογίζοντας παράλληλα τις προβλεπόμενες ευθύνες σ’ εκείνους που παρανομούν.

Καλούμε τον Δήμο Ευρώτα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο βαθμό τον δικών τους αρμοδιοτήτων να συνδράμουν για την εφαρμογή των μέτρων της υγιεινής και ασφάλειας στην περιοχή του οικισμού του Φάρου Κροκεών, ελέγχοντας τον τρόπο διαβίωσης και νομιμότητας στην εργασία των αλλοδαπών εργατών γης, καλώντας τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων – οικημάτων να καταθέσουν επίσημα λίστα (τόπος) και αριθμό διαμενόντων αλλοδαπών.

Ηρεμία είναι απαραίτητη, τα μέτρα ατομικής-κοινωνικής ευθύνης τηρούνται και θα τηρηθούν από την τοπική μας κοινωνία, όμως πρωταρχικό καθήκον είναι της Πολιτείας να περιορίσει ένα από τα αίτια της εξάπλωσης του Κορονοϊού και είναι η μη τήρηση των μέτρων από τους αλλοδαπούς εργάτες γης και όσους τους “φιλοξενούν” και τους προσλαμβάνουν για εργασία.

Ελπίζουμε από δω και εμπρός να ξεκινήσουν τα προβλεπόμενα, βασικά από τις υπάρχουσες υγειονομικές διατάξεις για την διαμονή, μεταφορά και εργασία των αλλοδαπών εργατών γης. Περιμένουμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες».

 

Πηγή: lakonikos.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας