Εργατικός Αγώνας

Οι προϋποθέσεις της αυτοδυναμίας – Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος

Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών θα διεξαχθούν με το νόμο 3636 του 2008- γνωστό και ως νόμο Παυλόπουλου. Ο νόμος αυτός αντικατέστησε σε ορισμένα σημεία το νόμο 3231/2004 του ΠΑΣΟΚ, γνωστό ως νόμο Σκανδαλίδη. Η βασική διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο νόμους είναι ότι ο νόμος Σκανδαλίδη πριμοδοτούσε με 40 έδρες το πρώτο κόμμα ενώ ο νόμος Παυλόπουλου το πριμοδοτεί με 50 έδρες. Αυτός ήταν άλλωστε ο κύριος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ από συνασπισμός κομμάτων εξελίχθηκε σε ενιαίο κόμμα καθώς ο νόμος Παυλόπουλου δεν επιτρέπει να δοθεί αυτό του μπόνους των 50 εδρών σε συνασπισμούς κομμάτων.

Την προσεχή Κυριακή όποιο κόμμα έρθει πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ξεκινάει με «ταμείο» 50 έδρες περισσότερες από το δεύτερο. Οι υπόλοιπες 250 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά στα κόμματα που θα πάρουν 3% και πάνω του εκλογικού σώματος καθώς προϋπόθεση για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή- συνεπώς να βγάλει βουλευτή- είναι να πιάσει το ελάχιστο αυτό ποσοστό. Το πλαφόν του 3% έρχεται από πολύ παλιά, από τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, τον περιβόητο νόμο Κούβελα (Ν.1907/1990)

Σε ότι αφορά το ποσοστό που πρέπει να πάρει ένα κόμμα για να αποκτήσει την αυτοδυναμία σημασία δεν έχει η διαφορά του από το δεύτερο κόμμα. Το ποσοστό της αυτοδυναμίας καθορίζεται από το ποσοστό που αθροιστικά θα συγκεντρωθεί από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Για κάθε 1% που μένει εκτός Βουλής το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

Έτσι, βάση του εκλογικού νόμου έχουμε τα εξής ενδεχόμενα.

  • Στην περίπτωση που τα κόμματα εκτός βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 0% το πρώτο κόμμα για να πετύχει αυτοδυναμία πρέπει να πιάσει ένα ποσοστό της τάξης του 40,4% .
  • Με 1% αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, το ποσοστό της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα κατεβαίνει στο 40%.
  • Αν τα κόμματα εκτός Βουλής, αθροιστικά, συγκεντρώσουν 5%, το ποσοστό αυτοδυναμίας κατεβαίνει στο 38,4%.
  • Στην περίπτωση που τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 6% το ποσοστό αυτοδυναμίας κατεβαίνει στο 38%.
  • Με αθροιστικό ποσοστό 7% για τα κόμματα εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα πρέπει να πάρει 37,6%, για να έχει αυτοδυναμία.
  • Με 8% αθροιστικά για τα κόμματα εκτός Βουλής το ποσοστό αυτοδυναμίας είναι 37,2%.
  • Με 9% στα εκτός Βουής Κόμματα η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα απαιτεί ποσοστό 36,8%
  • Αν το εκτός Βουλής ποσοστό είναι 10% το ποσοστό αυτοδυναμίας κατεβαίνει 36,4%.
  • Με 11% για τα κόμματα εκτός Βουλής το ποσοστό αυτοδυναμίας κατεβαίνει στο 36%, Με 12% για τα εκτός Βουλής κόμμα η αυτοδυναμία απαιτεί για το πρώτο κόμμα ποσοστό 35,6%, με 13% εκτός Βουλής, η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με ποσοστό 35,2%,. Με 14% εκτός Βουλής η αυτοδυναμία απαιτεί ποσοστό 34,8%, με 15% απαιτεί 34,4% και με 16% απαιτεί 34%.

 

Κατά τ’ άλλα, όπως λέει κι ο λαός «Κυριακή Κοντή γιορτή».

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας