Εργατικός Αγώνας

Προϋπολογισμός 2017: Σφαγείο και για τις συντάξεις

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα χάσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι τον επόμενο χρόνο, από μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών.

Του Γιάννη Ζαχαρόπουλου.

Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017, που δημοσιοποιήθηκε αυτήν τη βδομάδα, επιβεβαιώνει ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και τον επόμενο χρόνο. Αποδεικνύεται, επίσης, περίτρανα ότι ο νόμος 4387 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη, όχι μόνο δεν είναι το τέλος των περικοπών στις συντάξεις, αλλά πυροδοτεί έναν νέο μακροχρόνιο κύκλο μειώσεων, τόσο στους νυν, όσο και στους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, καταρρίπτεται η κυβερνητική προπαγάνδα ότι με τον νόμο αυτό αποκαθίσταται δήθεν η «δικαιοσύνη», η «ισονομία» και η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος. Το ύψος των περικοπών σε βάρος των συνταξιούχων, αλλά και των ασφαλισμένων για το 2017, προϋπολογίζεται από την ίδια την κυβέρνηση στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, οι «δημοσιονομικές παρεμβάσεις» που θα γίνουν στο πλαίσιο εφαρμογής του 3ου μνημονίου και μόνο στον τομέα της Ασφάλισης, θα στοιχίσουν στα λαϊκά στρώματα το ποσό των 1,547 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της φορολογίας και μεγέθυνση του ΑΕΠ. Επιβεβαιώνεται και μ’ αυτόν τον τρόπο ότι η ανάπτυξη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, έχει ως βασική προϋπόθεση τη συντριβή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και δεν αναιρεί ούτε τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Η ανάπτυξη, δηλαδή, που σχεδιάζει και φιλοδοξεί να επιτύχει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο έτος, όχι μόνο δεν βελτιώνει τη θέση των συνταξιούχων, αλλά οι περικοπές στις συντάξεις, στην Υγεία και την Πρόνοια είναι από εκείνες που θα την τροφοδοτήσουν.

Χαμένοι από παντού

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, το επόμενο έτος θα περικοπούν 600 εκ. ευρώ στον ιδιωτικό (492 εκ.) και δημόσιο τομέα (108 εκ.). Η μεγάλη «σφαγή» γίνεται στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες – στη βάση του νέου υπολογισμού – η κυβέρνηση θα αφαιρέσει επιπλέον 291,5 εκ. ευρώ. Πρόσθετα, οι νέοι συνταξιούχοι θα χάσουν από τις επικουρικές τους 26,9 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν και το 2017 νέες αυξημένες εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις, ύψους 349,9 εκ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό κόστος για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μόνο το 2017 για τις επικουρικές φτάνει στα 668,3 εκ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται η περίφημη …υπόσχεση της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»!

Οι ανατροπές στις συντάξεις χηρείας θα στερήσουν από τις οικογένειες των θανόντων ακόμα 58,8 εκ. ευρώ, ενώ τα νέα χαμηλότερα πλαφόν στις συντάξεις θα κόψουν από τους δικαιούχους άλλα 83,4 εκ. ευρώ.

Οπως βέβαια αναμενόταν, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι για μια χρονιά ακόμα τα μεγάλα θύματα, αφού η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, της οποίας την πρώτη πικρή γεύση ένιωσαν φέτος περίπου 150.000 δικαιούχοι, το 2017 θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και θα αφαιρέσει το ποσό των 569,3 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογη θέση θα βρεθούν και οι μερισματούχοι του Δημοσίου, των οποίων οι φετινές «αναπροσαρμογές» των μερισμάτων θα τους στοιχίσουν ακόμα 207,5 εκ. ευρώ.

Στο σκέλος των εισφορών, τέλος, οι αγρότες θα επιβαρυνθούν μέσα στο 2017 με επιπλέον 94,8 εκ. ευρώ, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι με επιπλέον 135,6 εκ. ευρώ.

Αναδιανομή της φτώχειας

Όλες οι παραπάνω περικοπές και αυτές που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια ως απόρροια του 3ου μνημονίου συνοδεύονται με την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτή η υποχρηματοδότηση είναι το υπόβαθρο για να στηριχτούν οι περικοπές του 2017, αλλά και όσες ακολουθήσουν, με την επίκληση της ελλειμματικότητας των Ταμείων.

Έτσι, σύμφωνα με το προσχέδιο του πρώτου προϋπολογισμού για το νέο υπερ-ταμείο, το ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι η χρηματοδότηση προς αυτόν περιορίζεται κατά 750 εκ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Συγκεκριμένα, από τα 10,342 δισ. ευρώ το 2015, περιορίστηκε στα 9,126 δισ. ευρώ φέτος, ενώ στον ΕΦΚΑ το 2017 έχουν προϋπολογιστεί μόλις 8,376 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα, μάλιστα, αυτό προϋπολογίζεται τη στιγμή που θα συνεχίζονται οι ήδη νομοθετημένες περικοπές.

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΦΚΑ κατά 750 εκ. ευρώ, αντιστοιχεί στο ποσό που η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατευθύνει προς το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για όσους διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι τη «στήριξη» που υπόσχεται στα πλέον αδύναμα λαϊκά στρώματα, θα την αποσπάσει με τη βία από τις συντάξεις, αλλά και από περικοπές σε Υγεία και Πρόνοια, ανακυκλώνοντας και αναδιανέμοντας τη φτώχεια.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, παρουσιάζοντας τις πηγές χρηματοδότησης του ΚΕΑ, η κυβέρνηση ομολογεί πως «αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη (!) Στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με τα δεδομένα της κοινωνικής πρόνοιας και την κοινωνικής προστασίας στη χώρα, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στο υφιστάμενο κατακερματισμένο σύστημα σε επίπεδο παροχών και κοινωνικών δομών και προτείνονται διάφοροι τρόποι για την βελτίωση της αποδοτικότητας αυτού. Ενδεικτικά αναφέρονται ο εξορθολογισμός των παροχών (επιδομάτων), η ένταξή τους σε σχήμα εγγυημένου εισοδήματος, η καλύτερη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού…».

Με σύμβουλο, λοιπόν, την Παγκόσμια Τράπεζα, η κυβέρνηση βάζει μπροστά και την ισοπέδωση όσων προνοιακών επιδομάτων έχουν απομείνει, πάντα στο όνομα του «εξορθολογισμού»…

 

Πηγή: rizospastis.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας