Εργατικός Αγώνας

Ακραίο αντιασφαλιστικό εναρκτήριο λάκτισμα

Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 .

Γράφει ο Ζήσιμος Βαφίδης.

Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα τρεις εφαρμοστικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016. Πρόκειται για εγκυκλίους με οδηγίες για το πώς οι υπάλληλοι των σχετικών υπηρεσιών θα εφαρμόσουν αυτόν τον αντιασφαλιστικό νόμο, το γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, που το υπουργείο εργασίας τις έστειλε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και γενικά στις υπηρεσίες που εκδίδουν τις συντάξεις προς τους δικαιούχους.

Να θυμίσουμε ότι από τις αρχές του 2016 ήταν γνωστό το ακραίο αντιασφαλιστικό περιεχόμενο αυτού του σχεδιαζόμενου τότε νόμου και ως πρώτη απάντηση ενάντια σε αυτόν, είχε γίνει μια γενική απεργία στις 4/2/2016. Στη συνέχεια αντί να κλιμακωθούν, να πυκνώσουν και να ενταθούν οι απεργιακοί αγώνες για να είναι αποτελεσματικοί, επακολούθησε μια αδικαιολόγητη συνδικαλιστική νηνεμία 4 μηνών με ευθύνη του παλιού και νέου εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που από κοινού και με το ΠΑΜΕ συναποφάσισαν να γίνει μια 48ωρη απεργία… όταν ο νόμος πάει για ψήφιση στη βουλή δηλαδή κατόπιν εορτής, όταν θα ψηφίζεται και θα είναι πλέον αργά. Έτσι έγινε αυτή η 48ωρη απεργία το Σαββατοκύριακο!!! 7 & 8 Μάη, αφού η κυβέρνηση, έχοντας πλέον και με τις «πλάτες» των συνέταιρων σ’ αυτήν την «απεργία», την πρωτοβουλία των κινήσεων, αποφάσισε και τον πήγε αυτόν το νόμο στη βουλή εκείνες τις κατάλληλες μόνον γι’ αυτήν μέρες, εκθέτοντας και τους αβανταδόρους της.

Αυτές οι εγκύκλιοι, διασαφηνίζοντας τα σχετικά άρθρα του νόμου, κάνουν σαφές ότι οι συντάξεις θα διασπαστούν σε δύο τμήματα, το τμήμα της εθνικής και το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης και διαμηνύουν στους αρμόδιους υπαλλήλους ότι για το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζουν τις συντάξιμες αποδοχές με βάση τον εργάσιμο βίο συνολικά. Συγκεκριμένα δηλαδή, θα πρέπει να προσθέτουν – αθροίζουν όλες τις κατά μήνα, μηνιαίες αποδοχές όλων των ετών εργασίας και στη συνέχεια θα διαιρούν αυτό το άθροισμα με τον αριθμό όλων των εργάσιμων μηνών όλου του εργάσιμου βίου και το 42,8% του πηλίκου αυτής της διαίρεσης θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές της ανταποδοτικής σύνταξης. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της μείωσης των συντάξεων θα πρέπει να πούμε ότι πριν το 2007, στους εργαζόμενους με 35 και πάνω έτη εργασίας, είχαμε τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους στο 80% του τελευταίου μήνα εργασίας του συνταξιοδοτούμενου (για δημόσιους υπάλληλους) ή του μέσου όρου της τελευταίας διετίας ή το μέσο όρο της καλύτερης πενταετίας στην τελευταία δεκαετία για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι προφανές ότι αφού μειώνεται δραστικά το ποσό πάνω στο οποίο υπολογίζεται το ποσοστό των συντάξιμων αποδοχών του τμήματος της ανταποδοτικής σύνταξης αλλά και επειδή ταυτόχρονα και αυτό το ποσοστό μειώνεται περίπου στο μισό, αυτό το τμήμα της σύνταξης θα κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 € για 35 και 40 χρόνια ασφάλισης. Τα ποσά της εθνικής σύνταξης που θα προστίθενται στην ανταποδοτική σύνταξη θα κυμαίνονται από 345 έως 384 € για εργασία με ασφάλιση 15 έως 20 χρόνια και πάνω. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων, ως άθροισμα ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης, θα είναι κάτω από 700 €. Από όλα αυτά φαίνεται καθαρά ότι οι μειώσεις των συνολικών συντάξεων, σε σχέση με το ισχύον πριν το 2007 συνταξιοδοτικό σύστημα, θα είναι πάνω από 60%. Πρόκειται για μειώσεις που άμεσα θα τις υποστούν οι συνταξιοδοτούμενοι από 1/1/2017 που δεν μπορούν να τις συγκρίνουν με προηγούμενες δικές τους συντάξεις γιατί δεν έχουν ατομικά, μέτρο σύγκρισης, επειδή οι ίδιοι δεν έπαιρναν ποτέ πριν κάποια σύνταξη. Όμως αυτές οι μειώσεις θα είναι ένα δραματικό σοκ για τους παλαιότερους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους συνταξιοδοτημένους πριν από το 2010, μειώσεις που θα τις υποστούν το αργότερο μετά το 2018, όπως ρητά προβλέπεται από το νόμο. Ήδη και στις προαναφερόμενες εγκυκλίους προβλέπεται ότι μέχρι το Σεπτέμβρη του 2017 θα επαναϋπολογιστούν όλες οι καταβαλλόμενες ή εκκρεμούσες μέχρι 31/12/2016 κύριες συντάξεις και αυτές είναι περίπου στα 2,6 εκατομμύρια. Αυτός ο επαναϋπολογισμός που θα γίνει με βάση τους όρους του νέου νόμου, θα κόψει και τις παλιές συντάξεις στα τμήματα της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης και τα ποσά που θα προκύψουν μετά από αυτόν τον επαναϋπολογισμό θα ονομαστούν προσωπική διαφορά που μετά το 2018 ίσως και πολύ νωρίτερα όπως επιμένει το ΔΝΤ, θα κοπούν από τους συνταξιούχους.

Σκληρή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται και για τις συντάξεις θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου. Με διάταξη αυτού του νόμου προβλέπεται ότι στην περίπτωση που ο (η) δικαιούχος της σύνταξης θανάτου δεν έχει συμπληρώσει τα 52 έτη, τότε λαμβάνει τη σύνταξη μόνο για τρία χρόνια, κι αυτή μειωμένη κατά 50% (αντί για 70% στο παλιό σύστημα). Στην περίπτωση που συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας μέσα στην τριετία από την ημερομηνία θανάτου, τότε θα λάβει το μειωμένο ποσό της σύνταξης μετά το 67ο έτος της ηλικίας του (της). Επιπλέον, οι συντάξεις χηρείας για θανάτους που επέρχονται μετά τις 13 Μάη 2016, θα υπολογίζονται με βάση το νέο τρόπο (εθνική και ανταποδοτική), χωρίς όμως την προσωπική διαφορά. Δηλαδή ο (η) επιζών σύζυγος, εφόσον πληροί τις ηλικιακές προϋποθέσεις, θα λάβει όχι το 50% της σύνταξης του θανόντος, αλλά το 50% της νέας μικρότερης σύνταξης.

Ανάλογη μοίρα επιφυλάσσεται και στις συντάξεις αναπηρίας όπου ναι μεν προβλέπονται κατώτατα όρια σύνταξης εξαιτίας εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας στα 768 €, αλλά σύμφωνα και με το παράδειγμα που δίνει η ίδια η εγκύκλιος, ένας μισθωτός, ο οποίος συνταξιοδοτείται με το νέο σύστημα, με ποσοστό αναπηρίας 80% μετά από 34 χρόνια εργασίας και ασφάλισης, με συντάξιμες αποδοχές 1450 €, θα λάβει συνολική σύνταξη 798,14 €! Ό ίδιος όμως με το παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, με συντάξιμες αποδοχές τα 1450 € θα έπαιρνε σύνταξη 1160 € δηλαδή κατά 361,86 € μεγαλύτερη.

Από 1/1/17 δημιουργείται ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) όπου θα ενταχθούν από 1/1/2017 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Αυτός ο φορέας εκ γενετής θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες ‘διορθωτικές ‘ ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενέσεις της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Τα υπό ένταξη σ’ αυτόν τον φορέα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει, με βάση το νέο αντιασφαλιστικό νόμο, έως το τέλος του Γενάρη του 2017, να εκχωρήσουν αυτόματα στο υπερταμείο ΕΦΚΑ την κινητή και ακίνητη περιουσία τους αξίας περίπου 16 δισ. € μαζί με τις υποχρεώσεις (3,5 δισ. € απλήρωτες συντάξεις, συν 3,1 δισ. € οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ) και τις απαιτήσεις έναντι απλήρωτων εισφορών (ληξιπρόθεσμες οφειλές 16,6 δισ. €). Με αυτά τα δεδομένα πρόκειται για έναν φορέα – ταφόπλακα του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αποτελεσματική απάντηση σ’ όλα αυτά μπορεί και πρέπει να δώσει μόνο ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων και από τη στάση τους μπροστά σ’ αυτό το επιτακτικό καθήκον θα κριθούν όλες οι δυνάμεις στο εργατικό κίνημα.

                                                        

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας