Εργατικός Αγώνας

Aναγκαία μια εναλλακτική συνδικαλιστική πρόταση

Σκέψεις με αφορμή το 15ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ.

Το 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14 – 15 – 16 Φλεβάρη φέτος, 2018. Στους παρακάτω πίνακες καταγράφονται τα αποτελέσματα του φετινού 15ου Συνεδρίου σε σύγκριση και με τα αποτελέσματα του προηγούμενου 14ου Συνέδριου.

Στο Συνέδριο του 2015 ψή­φι­σαν 38150 φυσικά μέλη (763 Χ 50 = 38150 φυσικά μέλη) και εξέλεξαν 763 αντιπροσώπους. Ψήφισαν 763 αντιπρόσωποι. Έγκυ­ρα 757 Άκυρα – Λευκά 6. (Σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΕΔΗΝ, (ανά 50 φυσικά μέλη εκλέγεται και ένας αντιπρόσωπος για το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ).                                                                              

Στο Συνέδριο του 2018 ψήφισαν 40558 φυσικά μέλη και εξέλεξαν 840 αντιπροσώπους. Ψήφισαν 837 αντιπρόσωποι. Έγκυρα 829 Άκυρα – Λευκά 08. Έχουμε αύξηση ψηφισάντων φυσικών μελών 2408 που αντιστοιχούν σε 74 επιπλέον αντιπροσώπους-σύνεδρους για το φετινό συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο του 2015. Πώς κατανέμονται οι ψήφοι για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ και για τους αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

                              

Αντιπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ στην ΑΔΕΔΥ

Από το 15Ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ εκλέγονται 108 αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Στο προηγούμενο 14ο συνέδριο είχαν εκλεγεί 100. Δηλαδή στο φετινό 15ο συνέδριο εκλέχτηκαν 8 περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο.

Αναλυτικά οι έδρες-αντιπρόσωποι για την ΑΔΕΔΥ, κατανέμονται όπως φαίνεται παρακάτω. Παρατίθενται και οι αντίστοιχοι αντιπρόσωποι του προηγούμενου 14ου συνέδριου της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως βλέπουμε από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία, ένα θετικό στοιχείο του φετινού 15ου συνέδριου της ΠΟΕΔΗΝ, είναι – σε σύγκριση με το προηγούμενο 14ο συνέδριο – η αύξηση της συμμετοχής σε αυτό κατά 2408 φυσικών μελών, ανεβάζοντας από 38150 σε 40558 τη συμμετοχή των φυσικών μελών. Αυτή η αύξηση αντιστοιχούσε και σε αύξηση κατά 74 των αντιπροσώπων-συνέδρων στο συνέδριο. Επίσης αυτή η αυξημένη συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα να εκλεγούν στο τωρινό συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ 8 παραπάνω αντιπρόσωποι για την ΑΔΕΔΥ. Όλη αυτή την αύξηση την καρπώθηκαν, κατά κύριο λόγο η ΠΑΣΚΕ σε όλες τις εκδοχές της, είτε παλιάς είτε νέας και κατά δεύτερο λόγο η ΔΑΚΕ.

Η ΑΣΥ (ΠΑΜΕ) είναι η μόνη παράταξη που έχασε σε ψήφους, σε έδρες, σε ποσοστά στο Γ.Σ. και σε αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ. Στο προηγούμενο συνέδριο είχε: (για Γ.Σ. ψήφοι 141, έδρες 6, ποσοστό 18,4% και 20 έδρες για ΑΔΕΔΥ) και στο τωρινό πήρε: για Γ.Σ. ψήφοι 126, έδρες 5, ποσοστό   15,1% και 17 έδρες για την ΑΔΕΔΥ. Παρουσιάζει δηλαδή απώλειες: για το Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ 15 ψήφους (15χ50=750 φυσικά μέλη), 1 έδρα στη διοίκηση, σε ποσοστά 3.3% και 3 έδρες για την ΑΔΕΔΥ

Η παράταξη ΜΕΤΑ, ως ενιαία παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στο 14ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ είχε εκλέξει 20 αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ. Στο τωρινό συνέδριο αυτή η παράταξη διασπάστηκε και ένα μέρος της με τα αρχικά ΑΡΜΑ, έμεινε ως παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο μέρος με την ίδια επωνυμία, ΜΕΤΑ, εμφανίστηκε ως παράταξη της ΛΑΕ. Αθροιστικά αυτές οι παρατάξεις στο τωρινό συνέδριο εξέλεξαν 19 αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ, έχασαν δηλαδή μια έδρα. Επίσης η παράταξη ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ σε αυτό το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ έχασε τη μια έδρα για την ΑΔΕΔΥ που είχε στο προηγούμενο συνέδριο.

Όλες αυτές τις απώλειες και πάλι τις καρπώθηκαν, κατά κύριο λόγο η ΠΑΣΚΕ σε όλες τις εκδοχές της, είτε παλιάς είτε νέας και κατά δεύτερο λόγο η ΔΑΚΕ. Τη μια έδρα για το Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ που έχασε η ΑΣΥ (ΠΑΜΕ) την κέρδισε η ΑΑΑ (προέρχεται από παλιά ΠΑΣΚΕ).

Η έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής συνδικαλιστικής πρότασης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Είναι γεγονός ότι η παραπάνω εικόνα του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ όπου «ποζάρει» ως τροπαιούχος ο παλιός ΠΑΣΟΚικός αλλά και ο Νεοδημοκρατικός εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός, συνιστά μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Δείχνει τους εργαζόμενους που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες εργασιακές συνθήκες στα νοσοκομεία, να επιλέγουν έναν δοκιμασμένο αντεργατικό συνδικαλισμό που ευθύνεται για σύμπραξη με τις πρασινογάλαζες κυβερνήσεις σε όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μημονιακά και προμνημονιακά μέτρα. Ποια όμως είναι η αιτία για μια τέτοια συμπεριφορά των εργαζομένων στο νευραλγικό χώρο της δημόσιας νοσοκομειακής υγείας; Ασφαλώς και πρέπει να γίνει συγκεκριμένη και σε βάθος ανάλυση αυτής της κατάστασης. Και ασφαλώς υπάρχουν πολλοί λόγοι και αιτίες.

Εκείνο όμως που προβάλλει ως κυρίαρχος και καθοριστικός λόγος είναι το γεγονός ότι και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όπως και γενικότερα, σήμερα, δυστυχώς δεν υπάρχει μια πειστική και ελκυστική εναλλακτική συνδικαλιστική πρόταση όσον αφορά στην οργάνωση, στη λειτουργία και στον προσανατολισμό των συνδικάτων. Την απογοήτευσή τους γι’ αυτήν την έλλειψη τη βλέπουμε σε αυτό το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και από μεγάλη μερίδα εργαζομένων που εγκαταλείπουν ακόμα και τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ γιατί ούτε στο ΠΑΜΕ βρήκαν αυτήν την αναγκαία εναλλακτική συνδικαλιστική πρόταση. Αυτή η έλλειψη μιας τέτοιας πρότασης, έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχούν τέτοιες αδιέξοδες συμπεριφορές των εργαζομένων.

Επείγει επομένως άμεσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να διαμορφώσουν αυτήν την αναγκαία εναλλακτική συνδικαλιστική πρόταση που θα ενώνει τους εργαζόμενους σε αγώνες με στόχους που σήμερα θα οδηγούν σε κατακτήσεις και σε επιτυχημένη παρεμπόδιση και κατάργηση αντεργατικών μέτρων και ταυτόχρονα θα προσανατολίζουν σε αποτελεσματική εξάλειψη των βαθύτερων αιτών των αντεργατικών και αντιλαϊκών προβλημάτων.

 

                                                            Ο Υγειονομικός

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας