Εργατικός Αγώνας

Οι αντεργατικές ρυθμίσεις στο νέο «πακέτο μέτρων»

Η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα λαϊκά νοικοκυριά, είναι κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε από τα κυβερνητικά στελέχη. Όπως ανέφερε ο Γ. Βρούτσης εισηγούμενος προχθές το «πακέτο μέτρων» για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους: «Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική».

Αυτό που δεν είπε, βέβαια, ο Βρούτσης είναι πως η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά διαμορφώθηκε και μέσω των αντεργατικών κυβερνητικών ρυθμίσεων. Με Π.Ν.Π θεσπίστηκε η εκ περιτροπής εργασία για 6 μήνες με το 50% του μισθού, καθώς και η επαναφορά της πολιτικής επιστράτευσης για τους απεργούς. Όλα τα παραπάνω, στο φόντο των 115.000 καταγεγραμμένων απολύσεων έως τις 20/3.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) που ανακοινώθηκε προχθές περιλαμβάνει μέτρα συνολικής αξίας 6,8 δις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» των επικίνδυνων αντεργατικών ρυθμίσεων με μια σειρά φορολογικές διευκολύνσεις και επιδόματα πτωχοκομείου στους εργαζόμενους που πλήττονται από την οικονομική και υγειονομική κρίση.

•             Οι φορολογικές διευκολύνσεις (αναστολή καταβολής Φ.Π.Α, έκπτωση 25% βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία του μηνός Απριλίου εάν αυτές καταβληθούν εμπρόθεσμα, συμψηφισμός του 25% των πληρωτέων υποχρεώσεων Φ.Π.Α για τον τρέχοντα μήνα εάν αυτές καταβληθούν εμπρόθεσμα) αποτελούν «αναγκαίο κακό» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που –ούτως ή άλλως- δεν έχουν να πληρώσουν. Ταυτόχρονα, είναι άλλο ένα δωράκι προς τη μεγάλη εργοδοσία, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οποίας νομοθετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Από το επίδομα των 800 ευρώ εξαιρούνται –προς ώρας (;)- 166.000 επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι/λογιστές, εκπαιδευτικοί με μπλοκάκι και ερευνητές). Γι’ αυτούς τους κλάδους προβλέπεται η συμμετοχή σε ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, το οποίο θα επιδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ σε δύο δόσεις των 400 και 200 ευρώ (σύνολο 600 ευρώ). Η κυβέρνηση έκανε λόγο για χορήγηση των 800 ευρώ τον …Μάιο, εάν κι εφόσον εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα.

Ανακοινώθηκε η επέκταση του μέτρου της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ. Συνολικά, οι δικαιούχοι –ανακοινώθηκε πως- είναι 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν διευκρινίζει αν η έκτακτη αποζημίωση ισχύει για εκείνους τους εργαζόμενους , των οποίων έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου. Επίσης, δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να εργάζονται, αλλά η εργοδοσία δεν καταβάλλει τους μισθούς τους.

Όσο για τα μέτρα «προστασίας της εργασίας»; Εδώ υπάρχουν επικίνδυνα αντεργατικά παραθυράκια, καθώς η παράγραφος 5 της πρόσφατης Κ.Υ.Α αναφέρει πως: «στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής». Ανοίγει, επομένως, ο δρόμος της παραπέρα αύξησης των περιστατικών εργοδοτικών εκβιασμών για εξαναγκασμό σε παραίτηση (ή, πιο κομψά, σε…. «οικειοθελή αποχώρηση»). Αυτά συμβαίνουν όταν, εν μέσω πανδημίας, έχουν καταγγελθεί ήδη εκατοντάδες περιστατικά εργοδοτικών εκβιασμών και αυθαιρεσίας. Η υποχρέωση της εργοδοσίας για διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, εξαντλείται στην διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων για χρονικό διάστημα ίσο με το διάστημα της αναστολής. Με απλά λόγια: αν υποθέσουμε ότι η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων διαρκέσει μέχρι τέλη Απριλίου, ο εργοδότης μπορεί να κρατήσει τους εργαζόμενους του 1,5 μήνα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Μετά έχει δικαίωμα να τους απολύσει κάνοντας παράλληλα χρήση των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για την επιχείρησή του.

                Σχετικά με το δώρο του Πάσχα, ανακοινώθηκε εμφατικά πως «θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους». Ωστόσο, για τους 500.000 εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε αναγκαστική αργία λόγω αναστολής λειτουργίας –με κυβερνητική απόφαση- της επιχείρησής στην οποία εργάζονται, η κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευτεί το οτιδήποτε.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, οι εκβιασμοί, ο συγχρωτισμός και η έκθεση των εργαζομένων σε υγειονομικούς κινδύνους συνθέτουν την εικόνα -απόρροια της εργοδοτικής τρομοκρατίας- στους χώρους δουλειάς. Εργοδότες αναγκάζουν το προσωπικό να υπογράφει υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες οι εργαζόμενοι παραιτούνται οποιασδήποτε απαίτησης από την επιχείρηση σε περίπτωση επιπλοκών με την υγεία τους. Καταγράφονται περιπτώσεις εργαζομένων (όπως, π.χ, στα τηλεφωνικά κέντρα), οι οποίοι συγχρωτίζονται κατά πολλές δεκάδες σε κλειστούς χώρους. Σε μεγάλες αλυσίδες super market η εργοδοσία αγνοεί επιδεικτικά τις υποδείξεις των ειδικών και δεν χορηγεί στους εργαζόμενους τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας (μάσκες, γάντια). Πολλές είναι οι καταγγελίες για καταστρατήγηση των ωραρίων, μη τήρηση των ημερών εργασίας και των ρεπό, μη χορήγηση των νόμιμων αδειών στο προσωπικό.

Μέσα σε αυτό το έδαφος όλο το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αθρόες και εκβιαστικές μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα πόστα ή επιχειρήσεις του ίδιου ομίλου. Πρόσφατη Υπουργική Απόφαση αναφέρει πως, από εδώ και στο εξής, για τις μετακινήσεις αυτές θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Στα πλαίσια της κλιμακούμενης εργοδοτικής τρομοκρατίας μπορεί να «αποσπαστεί» η συμφωνία των εργαζομένων και να αρθεί το –τυπικό- αυτό εμπόδιο, αν οι εργαζόμενοι δε βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Σε οποιαδήποτε απόπειρα αυθαίρετης εργοδοτικής απόφασης για μετακινήσεις να απαντήσουν αγωνιστικά κάνοντας χρήση –και- της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Θα λέγαμε πως οι διευκολύνσεις-ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον «πακέτο» της Κ.Υ.Α δεν είναι ικανές να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό να ανασάνει οικονομικά σε βάθος χρόνου, ενώ έρχονται να «χρυσώσουν το χάπι» του αντεργατικού προσανατολισμού της κυβέρνησης. Ο λογαριασμός των μέτρων (συνολικά υπολογίζεται σε πάνω από 13 δις) θα επιστρέψει –και με τόκο- στον ελληνικό λαό. Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η ζημιά στην οικονομία «θα είναι παροδική, γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι εγγενής». Ωστόσο, οι εξελίξεις στο επίπεδο της Ε.Ε δεν αφήνουν αμφιβολία ότι έρχονται νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα –και μάλιστα με βάθος χρόνου. Ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης, στην προμετωπίδα του οποίου βρίσκεται η Γερμανία, αρνήθηκε τον επιμερισμό της κρίσης με έκδοση ευρω-ομολόγου. Οι τελευταίες εξελίξεις, με τη Γαλλία να υπαναχωρεί από την αρχική θέση-«απαίτηση» για έκδοση ευρωομολόγου, καταδεικνύουν τη δυνατότητα που εξακολουθεί να έχει ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης να ασκεί πιέσεις ακόμη και σε κράτη-μέλη του βεληνεκούς της Γαλλίας.

Η άρνηση –του έστω και στοιχειώδους- «επιμερισμού των βαρών» δεν εκπορεύεται από την «ανάλγητη στάση της Γερμανίας». Πρόκειται για τη φύση, την ουσία, τον πυρήνα της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που οδηγεί στην εξαρτημένη θέση της πλειοψηφίας των χωρών και των λαών, από «μια χούφτα» κράτη που μοιράζουν τον κόσμο.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά για την Ελλάδα; Σύμφωνα με την Morgan Stanley οι απώλειες για το ΑΕΠ της χώρας από την παρούσα κρίση υπολογίζονται στο 8,1% (όταν το 2012 το ποσοστό της ύφεσης, σε ετήσια βάση, έφτανε στο 7,3%). Με ένα χρέος που, πριν την υγειονομική και οικονομική κρίση, έφτανε στο 180% του ΑΕΠ, αυτό πρακτικά σημαίνει εκτίναξη του ποσοστού χρέους. Και η εκτίναξη του ποσοστού χρέους, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, προμηνύει –ενδεχομένως- νέα μνημόνια.

Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν στην αναγκαιότητα αυξημένης αγωνιστικής επαγρύπνησης του λαού, ώστε να καταργηθούν τα αντεργατικά μέτρα και να μην περάσουν οι νέοι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές θα πρέπει να διεκδικήσουμε:

  • Να θεωρηθούν άκυρες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1/3.
  • Να καταβληθεί άμεσα το Δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας για όσους εξακολουθούν να εργάζονται. Να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων, των οποίων η λειτουργία δεν καθίσταται απαραίτητη.
  • Κάλυψη όλων των κενών σε υγειονομικό προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Να επιταχτούν άμεσα –και χωρίς μίσθωση/αντίτιμο- τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ και τα διαγνωστικά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να «δένει» με αιτήματα για άρνηση πληρωμής του χρέους στην κατεύθυνση της διαγραφής του. Ο λαός μπορεί και χρειάζεται να βλέπει έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, σε έναν αγώνα για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική αλλαγή –με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

 

2/4/2020

Η Εργατική Επιτροπή της Πανελλαδικής Γραμματείας

της Κίνησης Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας