Εργατικός Αγώνας

Οι αυθαιρεσίες Cosco – κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας

…και οι φωνές να προστατεύσουμε το δέντρο και να αφήσουμε το δάσος να καταστραφεί!

Άρθρο-Παρέμβαση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογεώργου.

 Η ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα (2016) του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας στην κινέζικη κρατική Cosco που συντελέστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σύμβαση παραχώρησης που είχε την κοινοβουλευτική υποστήριξη όλων των αστικών κομμάτων εκείνης της περιόδου άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου διαμορφώνοντας ένα αντίστοιχο σκηνικό που θυμίζει τις “ελεύθερες οικονομικές ζώνες” της Κίνας που θεσπίστηκαν για την είσοδο και επέλαση των πολυεθνικών μονοπωλίων στην μεγάλη αυτή χώρα της ανατολικής Ασίας έχοντας εξασφαλίσει στην επιχειρηματική τους δράση εγγυημένη υπερκερδοφορία (φορολογία – εργατικό κόστος) και μια τερατώδη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το συστημικό πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας έδωσε την συγκατάθεσή του σε αυτό το ξεπούλημα θεωρώντας ότι πρόκειται για μια “εμβληματική επένδυση η οποία θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ευημερία και θα ωφελήσει πολλαπλά την τοπική κοινωνία και τους φορείς της” και από την άλλη το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλες τις εκφάνσεις του (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) είτε ακολούθησε τον δρόμο της ένοχης σιωπής, είτε πρόωρα παραδόθηκε στους σχεδιασμούς κυβέρνησης – Cosco όπως ακριβώς συνέβη και με τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές οι οποίες με την σειρά τους αναπαρήγαγαν την ίδια προπαγάνδα είτε στην καλύτερη περίπτωση άφησαν με την στάση τους να υλοποιηθεί ανεμπόδιστα η ιδιωτικοποίηση περιοριζόμενοι σε πρόσκαιρα υποτιθέμενα οφέλη που δήθεν θα εξασφάλιζαν εάν συναινούσαν στην πώληση του ΟΛΠ.

Σε αντίθεση με διάφορους ισχυρισμούς που εκφράζονται από μερίδα της αριστεράς, η Cosco πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ χωρίς κανέναν ανταγωνισμό, χωρίς αντίπαλο όχι μόνο στην διεκδίκησή του αλλά αυτή η πώληση είχε την απόλυτη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρμόδιων οργάνων της όπως επίσης οι όποιες αμφισβητήσεις πήραν χαρακτήρα δικαστικής διένεξης τα ανώτατα δικαστικά όργανα της Ε.Ε και της χώρας επικύρωσαν ως τετελεσμένη πράξη το τέλος του δημόσιου ΟΛΠ.

Μέσα σε αυτή την πολιτική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα για την Cosco φύσηξε ούριος άνεμος στα πανιά της, η επέλασή της στον Πειραιά έγινε με τυμπανοκρουσίες για το θεάρεστο έργο που θα επιτελέσει στην ανάπτυξη του Πειραιά, της χώρας και της οικονομίας της….

Το προτεινόμενο από αυτήν MasterPlan για το λιμάνι κατά 80% έγινε αποδεκτό από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της χώρας μας ενώ για το υπόλοιπο υπήρχε σαφής διαβεβαίωση ότι επίσης “θα προχωρήσει αφού ωριμάσουν οι συνθήκες” (Άδωνις Γεωργιάδης).

Η “μεγάλη αυτή εμβληματική επένδυση” και το επιχειρηματικό σχέδιο της Cosco όπως ξεδιπλώθηκε στην πορεία, διαμορφώνει το λιμάνι του Πειραιά σε μια απέραντη ελεύθερη οικονομική ζώνη, τους εργαζόμενους τους μετατρέπει σε θύματα της επιχειρηματικής κερδοφορίας, την πόλη σε μια πελώρια περιβαλλοντική βόμβα με την επιβάρυνση στην θάλασσα, στον αέρα, στην στεριά και τελικά στην ίδια την υγεία και την ζωή των πολιτών .

Το συνολικό σχέδιο των κινέζων προβλέπει νέα προβλήτα στην περιοχή της Πειραϊκής, την εγκατάσταση ξενοδοχείων, πολυκαταστημάτων, γιγάντιων Parking, CarTerminal, νέα προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, LogisticsCenter, δημιουργία ναυπηγείου κ.α.

Η Cosco έχοντας εξασφαλισμένη την συναίνεση του αστικού πολιτικού προσωπικού (κυβέρνησης – αντιπολίτευσης) δεν περιορίστηκε μόνο στα προβλεπόμενα του εγκεκριμένου MasterPlan από την ΕΣΑΛ αλλά συνεχώς έκανε και κάνει βήματα στην κατεύθυνση να μετατρέψει όλη την περιοχή σε μια ChinaTown!

Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας και λειτουργώντας σαν κράτος εν κράτει προβαίνει σε σειρά αυθαιρεσιών – παρανομιών παρακάμπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και την δικαιοσύνη, προκειμένου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της!

Ενδεικτική είναι η αυθαιρεσία στην κατασκευή της προβλήτας για μεγαθήρια κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή. Εν μέσω πανδημίας και χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική μελέτη προχώρησε στην εκβάθυνση στην Πειραϊκή με την μέθοδο της βυθοκόρησης, το θαλάσσιο τρυπάνι δούλευε παράνομα 24 ώρες το 24ωρο σε αυτή την θαλάσσια περιοχή και ακολούθως επίσης παράνομα άρχισε να μεταφέρει φερτά υλικά με φορτηγά αυτοκίνητα μέσα από τους δρόμους του Πειραιά για το μπάζωμά της και πλέον άρχισε να τοποθετεί με διαδικασίες εξπρές καθ’ όλο το 24ωρο κυψελωτάτσιμεντοκιβώτια (κεσόνς).

Το σκανδαλώδες στην υπό κατασκευή προβλήτα στην Πειραϊκή, που συνιστά ένα περιβαλλοντικό έγκλημα (για το οποίο ο “αριστερός” κ. Δρίτσας δήλωσε ότι “δεν γνώριζε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις σε αυτό” όταν υπέγραψε και έφερε στην Βουλή την σύμβαση παραχώρησης) είναι ότι αυτό το περιβαλλοντικό ανοσιούργημα χρηματοδοτείται με κονδύλια της Ε.Ε και μέσω του προγράμματος που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Αττικής!

Οι πρωτοφανείς αυτές αθλιότητες – αυθαιρεσίες της Cosco λαμβάνουν χώρα με την ανοχή κυβέρνησης – ΥΕΝ – Περιφέρειας Αττικής – Δήμου Πειραιά – Λιμενικών αρχών. Η ζημιά και η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος πλέον είναι ανυπολόγιστη.

Δικαστικές αποφάσεις για τις βυθοκορήσεις (ΣτΕ), τις επιχωματώσεις (Πρωτοδικείο) προκλητικά αγνοούνται – παρακάμπτονται και πετιούνται στον κάλαθο των σκουπιδιών!

Την ίδια αυτή περίοδο της πανδημίας η “καλή” Cosco προσπάθησε να αρπάξει και να καρπωθεί κάτω από την ιδιοκτησία και την εκμετάλλευσή της

– Το “Port Community System” βάζοντας μπροστά τον περασμένο Οκτώβρη την επίμαχη πλατφόρμα και να την θέσει υπό τον δικό της έλεγχο!

– Επιδίωξε να ελέγξει όλη την αλυσίδα στην τροφοδοσία των κρουαζιερόπλοιων που αυτά προμηθεύονται!!

– Κλιμακώνει την ίδια στιγμή τις προσπάθειές της ακόμη και με δικαστικές ενέργειες να βάλει πόδι στην μετατροπή της ΝΕΖ σε ναυπηγείο που δεν προβλέπεται από το MasterPlan!!

– Την ίδια στιγμή η Cosco διεκδικεί να πάρει και το υπόλοιπο 16% του μετοχικού πακέτου από το ελληνικό δημόσιο χωρίς στην ουσία να έχει εκτελέσει κανένα από τα έργα που προβλέπονται στην συμφωνία!!!

Επίσης στους σχεδιασμούς της είναι η δυνατότητα μετάταξης εργαζομένων από τον ΟΛΠ σε άλλους τομείς του δημοσίου ώστε στην συνέχεια να προχωρήσει σε επαναπροσλήψεις με υπονομευμένα τα δικαιώματά τους.

Στις αντιδραστικές – αντεργατικές επιλογές και μεθοδεύσεις της Cosco δεσπόζουσα θέση έχει το εργασιακό μοντέλο που έχει επιβάλει για τους εργαζόμενους στις προβλήτες 2 και 3 οι οποίοι εξακολουθούν να μην έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα στην εργασία, ΣΣΕ, επικρατεί εκτεταμένα το μοντέλο των εργολαβικών εργαζομένων χωρίς μόνιμη – σταθερή δουλειά.

Το “φιλοεργατικό” προσωπείο των κινέζων επενδυτών, που τάχα επιδιώκουν την ανάπτυξη, τις θέσεις δουλειάς και τα δικαιώματα, αποκαλύφθηκε όταν μέσα σε μερικές μέρες έστησε διασπαστικό εργοδοτικό σωματείο για να παραμερίσει – εξωστρακίσει δίκαιες διεκδικήσεις που βάζουν μπροστά τα πραγματικά εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα. Mε αυτό το συνδικαλιστικό τους κατασκεύασμα υπέγραψαν σύμβαση η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα δικά της μέτρα και πλαίσια, αυτά της ενίσχυσης της κερδοφορίας με ανύπαρκτα και τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

Για να εξηγούμαστε επειδή υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο που ενοχοποιούν την Cosco για την κινέζικη προέλευσή της ξεκαθαρίζουμε ότι οποιοδήποτε μονοπώλιο (εγχώριο ή ξένο ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσής του) επενδύει έχει ως στόχο την κερδοφορία του και προφανώς δεν έχει κανέναν σεβασμό στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα χωρίς να εξαιρείται και αυτή η προστασία του περιβάλλοντος.

Για αυτό το πρωτοφανές κουρέλιασμα της νομοθεσίας, των ίδιων των δικαστικών αποφάσεων, οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση της Ν.Δ, στον Μητσοτάκη, τον Πλακιωτάκη (ΥΕΝ) στον Υπουργό Περιβάλλοντος … αλλά επιμερίζονται και αφορούν τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλας Αντωνάκου και τέλος του Δημάρχου της πόλης Γ. Μώραλη ο οποίος το παραμικρό δεν έχει ψελλίσει για το τερατώδες MasterPlan της Cosco, αντίθετα με την συμμετοχή του στο Δ.Σ του ΟΛΠ βάζει πλάτη οι σχεδιασμοί Cosco- κυβέρνησης να πάρουν άμεσα σάρκα και οστά….

Στους πολιτικούς αυτουργούς αυτού του εγκλήματος με το ξεπούλημα του ΟΛΠ, περίοπτη θέση κατέχουν οι Τσίπρας – Δραγασάκης – Σταθάκης – Δρίτσας αλλά και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια (Δούρου – Γαβρίλης) και τα τοπικά κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη του τα οποία στο σύνολό τους συνέδραμαν την πολιτική αυτή!

Σήμερα οι δυνάμεις αυτές έχοντας λερωμένη την φωλιά τους εξακολουθούν να στηρίζουν την καταστροφική αυτή επιλογή για την πώληση του ΟΛΠ.

Ταυτόχρονα τα τελευταία 2-3 χρόνια πρωτοστατούν στον αποπροσανατολισμό της τοπικής κοινής γνώμης θέτοντας ζητήματα για την περιβαλλοντική μελέτη στο έργο της Πειραϊκής αλλά αποσιωπούν ότι η προβλήτα αυτή προβλεπόταν στην σύμβαση παραχώρησης την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην Βουλή….    

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του στον Πειραιά στην ουσία ούτε πριν ούτε και σήμερα αντιτάσσονται στην νέα προβλήτα στην Πειραϊκή αλλά θέλουν αυτή να γίνει με σεβασμό στα περιβαλλοντικά προβλήματα!!

Καθόλου τυχαίο ότι πλέον έχει μετατοπίσει “το ενδιαφέρον του” όχι στην προβλήτα της Πειραϊκής αλλά στην αξιοποίηση της περιοχής παλατάκι και στην διεκδίκησή του από την κακή Cosco.

Στην πραγματικότητα η γραμμή του είναι να αφήσουμε το δάσος να λαμπαδιάσει και να καταστραφεί (ιδιωτικοποίηση – MasterPlan- εργατικά δικαιώματα) και να περιοριστούμε στην σωτηρία του ενός δέντρου!!!

Με την πολιτική αυτή βγάζει εντελώς έξω από το κάδρο τις δικές του εγκληματικές πολιτικές ευθύνες, ανοιχτά ψαρεύει σε θολά νερά μιλώντας για αξιοποίηση των 120 στρεμμάτων στο Παλατάκι και στην τελική νομιμοποιεί πλήρως και με την σημερινή θέση την ιδιωτικοποίηση – την σύμβαση παραχώρησης και συνολικά το MasterPlan.

Σε αυτή την γραμμή προκλητικά απευθύνει κάλεσμα με στόχο τον εγκλωβισμό των αντιδράσεων σε ένα πλαίσιο που τον αθωώνει πολιτικά, φέρνοντας στο προσκήνιο την αξιοποίηση για την περιοχή που είναι στο Παλατάκι.

Θα είναι ολέθριο λάθος για κινήσεις πολιτών και πρόσωπα που εναντιώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έστω και αποσπασματικά στο επιμέρους δηλαδή στην νέα προβλήτα, να παίξουν το πολιτικό χαρτί που με επιμέλεια προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους μυημένους θα τονίσουμε ότι την πατρότητα αξιοποίησης των 120 στρεμμάτων στο Παλατάκι δεν την διεκδικεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ….

Εξάλλου οι ίδιες αυτές δυνάμεις οφείλουν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από την κυρίαρχη γραμμή που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα που συμπυκνωμένα ήταν ανάθεση – διαβούλευση – προσφυγή στην δικαιοσύνη και ατέρμονος διάλογος με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και μέσα από αυτό τον δρόμο πίστεψαν ότι θα έβαζαν STOP στην δημιουργία της προβλήτας.

Η σύμπλευση και ο εναγκαλισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με ένα παρωχημένο μοντέλο δράσης (ανάθεση – διαβούλευση) οδήγησε το όλο εγχείρημα σε παταγώδη αποτυχία.

Τώρα ορισμένοι από αυτούς είναι έτοιμοι το μπαλάκι των ευθυνών να το πετάξουν στους πολίτες που δεν συστρατεύτηκαν μαζί τους σε μια κατεύθυνση που από την αρχή ήταν προδιαγεγραμμένη η κατάληξή της!

Το χειρότερο είναι ότι σε αυτή την γραμμή έβαλαν και εξακολουθούν να βάζουν πλάτη κάποιες μικρές δυνάμεις που έχουν ιδεολογική – πολιτική αναφορά στην αριστερά και οι οποίες με την σειρά τους συμβάλουν στην σύγχυση, στον αποπροσανατολισμό, ακόμη και στον εγκλωβισμό κινήσεων εντός των τειχών! Κατά τα λοιπά περισσεύουν από αυτές τις δυνάμεις οι ομιχλώδεις αναφορές περί επαναστατικής αριστεράς!

Για το ταξικό κίνημα και τις αγωνιστικές δυνάμεις της πόλης είναι σαφές ότι δεν θα παρεκκλίνουν από την συνολική εναντίωσή τους από το γενικό πλαίσιο υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου και του λιμανιού του Πειραιά. Θα συνεχίσουν στην πρώτη γραμμή ενάντια στα καταστροφικά σχέδια Cosco – κυβέρνησης, ενάντια στη καρκινογόνο OIL ONE του Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα, τα καζάνια θανάτου στο Πέραμα, τους ΣΜΑ στο Σχιστό και σε όλη την Αττική αναδεικνύοντας με το τρόπο αυτό τις βαρύτατες επιπτώσεις που διαμορφώνονται στη πόλη και την ευρύτερη περιοχή για το λαό και τα εργατικά δικαιώματα.

 

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας