Εργατικός Αγώνας

«Δεν πεθαίνουν κιόλας»….

Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς.

Πριν λίγο καιρό χρειάστηκε να πάω σε ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Ήθελα φάρμακα για στενό μου συγγενή, που θα έκανε θεραπεία σε κρατικό νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο δεν τα είχε. Μου έδωσαν την συνταγή και με έστειλαν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, που είναι σε ένα παράλληλο δρόμο με την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ήταν 10 πρωί όταν έστριψα στον δρόμο που είναι το φαρμακείο.

Και έπεσα πάνω σε μια μικρή διαδήλωση !!

Έτσι μου φάνηκε δηλαδή στην αρχή, γιατί όταν πλησίασα διαπίστωσα ότι όλος αυτός ο κόσμος περίμενε να πάρει φάρμακα.

Πήρα το σχετικό χαρτάκι προτεραιότητας με νούμερο λίγο πάνω από το 250. Στο γκισέ που παραδίδονταν τα φάρμακα (αν υπήρχαν..) έγραφε 32, δηλαδή περίπου 3 ώρες αναμονή, ενώ οι υπάλληλοι στο γκισέ δούλευαν χωρίς ανάσα.

Βγήκα αγανακτισμένος στο δρόμο με το υπόλοιπο πλήθος, αφού οι χώροι αναμονής ήταν ελάχιστοι, και άρχισα να παρατηρώ όσους περίμεναν.

Και εκεί διαπίστωσα ότι ο δικός μου ασθενής είναι…τυχερός. Τυχερός γιατί έχει έναν άνθρωπο να τρέχει να του βρει τα φάρμακα.

Αυτά που είδα ήταν–είναι αδιανόητα.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας περίμεναν μέσα στο κρύο για την σειρά τους. Σε αρκετούς φαινόταν καθαρά στο πρόσωπό τους, ότι ήταν οι ίδιοι ασθενείς.

Ντρέπομαι που το λέω, αλλά κάποιοι είχαν την χαρακτηριστική χλωμάδα του βαριά ασθενή. Που θα έπρεπε να ήταν στο νοσοκομείο και όχι στην πολύωρη ουρά για φάρμακα που θα τους σώσουν (ή θα τους παρατείνουν ) τη ζωή.

Αν αυτό το προσθέσει κανείς σε αυτά που συμβαίνουν στα νοσοκομεία από τις ελλείψεις στα πάντα, και στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε ένα μόνο συμπέρασμα:

Το σύστημα έχει σαπίσει. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να ανατραπεί.

Αυτοί που το στηρίζουν, οι υπηρέτες του κεφαλαίου, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Καιρός να πάρουν οι εργαζόμενοι τις δικές τους αποφάσεις.

Η γνωστή από το 2011 φράση του ανεκδιήγητου υπουργού –τότε- Λοβέρδου για τους συνταξιούχους που «δεν πεθαίνουν κιόλας» έχει επεκταθεί παντού και ιδιαίτερα σε όσους είχαν την ατυχία να ασθενήσουν σοβαρά.

Το υλοποιούν μέρα την μέρα. Απλώς, δεν το λένε φανερά ακόμα.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας