Εργατικός Αγώνας

Η σαπουνόφουσκα της «13ης» σύνταξης

Η συζήτηση στη βουλή της διάταξης για την ανακούφιση των συνταξιούχων ήταν αποκαλυπτική.

Η κυβέρνηση βάφτισε τη χορήγηση μικρών ενισχύσεων σε ένα μέρος των χαμηλοσυνταξιούχων με την πομπώδη ονομασία «13η σύνταξη».

Φαίνεται ότι εδώ είναι ειλικρινής. Βάφτισε «σύνταξη» τα 2-3 κατοστάρικα που θα πάρει η πλειοψηφία των συνταξιούχων. Εκεί φαίνεται ότι σκοπεύουν να φτάσουν τις συντάξεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για ψίχουλα που χορηγούνται άπαξ. Μάλιστα ο υπουργός των οικονομικών δήλωσε ότι αν αυτό γίνονταν το 2017 θα επηρέαζε σοβαρά τα δημοσιονομικά του κράτους, οπότε θα υπήρχε πρόβλημα.

Οι συνταξιούχοι πήραν το μήνυμα. Ό,τι πήραν το 2016, δεν θα πρέπει να ελπίζουν πλέον ότι αυτό θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Η διάταξη αυτή είναι πρόκληση για το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας, για όλο το λαό. Οι συνταξιούχοι έχασαν μεγάλο μέρος της σύνταξης τους, σε πολλές περιπτώσεις το μεγαλύτερο, κόπηκε η 13η και η 14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ μειώνεται κατά 50%, κατά 440 εκατομμύρια περίπου το 2017 και καταργείται ολοκληρωτικά του 2018.

Ο προϋπολογισμός αφαιρεί επιπλέον δυόμισι δισεκατομμύρια με την αύξηση της φορολογίας, η πλειοψηφία των συνταξιούχων πένεται και η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα. «Εξισορροπεί» την τεράστια οικονομική αιμορραγία 7 χρόνων με 2-3 και στην καλύτερη περίπτωση 4 κατοστάρικα. Δεν έχουν ιερό και όσιο.

Βέβαια από τους μεγαλύτερους πολέμιους των μνημονίων που έγιναν ακραιφνείς μνημονιακοί, οι καλύτεροι διαχειριστές τους, από τους μεγαλύτερους πολέμιους της τρόικας και των Γερμανών που έγιναν οι καλύτεροι σύμμαχοι τους, από αυτούς που από τη μια στιγμή στην άλλη μετακινήθηκαν από το «Ολανδρέου» στο «ο καλύτερος σύμμαχος μας Ολάντ» όλα πρέπει κανείς να τα περιμένει. Και φαίνεται βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Όσο η λαϊκή δυσαρέσκεια μεγαλώνει, όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευσή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπαιγμό του λαού, ότι η στάση της κυβέρνησης πρέπει να καταγγελθεί σε όλους τους τόνους. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην ψηφιστεί στη βουλή η διάταξη αυτή. Αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα είναι για πέρα απαραίτητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η στάση της ΝΔ, το παρόν που έριξε στην ψηφοφορία είναι αφενός μεν ακατανόητη, αφετέρου ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Η ΝΔ ανακοίνωσε ημέρες πριν ότι θα ψηφίσει τις διατάξεις στην βουλή παρά τις καταγγελίες της για το χαρακτήρα τους και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μεσολάβησε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες που συνέπεσε με τη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ, όπου η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε σθεναρά στο μέτρο αυτό. Τότε η ΝΔ μετέβαλε τη θέση της και ψήφισε «παρών» στη βουλή. Πρόκειται για απόλυτη συμμόρφωση.

Η κατακραυγή όμως την οδήγησε να ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει την αναστολή εφαρμογής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μέτρα αντίστοιχα με τις παροχές στους συνταξιούχους, τα οποία μάλιστα περιλαμβάνονται στην ίδια νομοθετική διάταξη. Μπορεί η στάση αυτή να δημιούργησε αγανάκτηση στους νεοδημοκράτες και τον ελληνικό λαό, αλλά δεν είναι κάτι νέο. Ως νεοφιλελεύθερους και οπαδός της ακραίας λιτότητας και πιστός σύμμαχος του Βερολίνου ο κ. Μητσοτάκης είναι διαθέσιμος για όλα.

Είναι να αναρωτιούνται οι οπαδοί της ΝΔ και όσοι ενδεχομένως σκέφτονται να την ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές τι πρόκειται να πράξει ως κυβέρνηση και ο αρχηγός της ως πρωθυπουργός της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της χώρας βγάζουν τα συμπεράσματα τους. Τιμώρησαν το παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ στέλνοντας το στο 5%, την ίδια τύχη πρέπει να επιφυλάξουν στο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά όχι καλύτερη στη ΝΔ.

 

Ι.   Α.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας