Εργατικός Αγώνας

Τους φασίστες τους γεννάει ο καπιταλισμός, όχι η αγανάκτηση!

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Όσοι αναρωτιούνται για την προέλευση και την (επαν)εμφάνιση των φασιστικών πυρήνων και οργανώσεων μπορούν να ρίξουν μια προσεκτική ματιά στη φωτογραφία που ανασύραμε από το μακρινό 1977. Τα εκλογικά ποσοστά, που παρατίθενται στη φωτογραφία, μάς βοηθούν να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

 

Ας δούμε λοιπόν:

 

Τρία χρόνια μόλις από την πτώση της χούντας έχουμε τις εκλογές του 1977.

Η ακροδεξιάς απόχρωση “Εθνική Παράταξη” με αρχηγό τον Στέφανο Στεφανόπουλο, καταγράφει ποσοστό 6,82%, με 349.988 ψήφους και λαμβάνει 5 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο !!

Οι εγγεγραμμένοι σε εκείνες τις εκλογές, ήταν 6.679.458 και ψήφισαν 5.193.891.

Σχεδόν λοιπόν 350.000 ψηφοφόροι ακροδεξιάς “απόχρωσης” εκφράστηκαν… άφοβα, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη μην τους χαρακτηρίσουν “χουντικά σταγονίδια”.

Στις επόμενες εκλογές αυτές του 1981, η εθνική παράταξη “εξαφανίζεται” και δεν κατεβαίνει καν στις εκλογές οι οποίες ανέδειξαν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

Εκείνοι οι 350.000 ψηφοφόροι της “Εθνικής Παράταξης” άραγε πού να πήγαν και τι να ψήφισαν;

Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό, γιατί ο καθένας μας καταλαβαίνει πού πήγαν και… πού τρύπωσαν.

Σαφέστατα το μεγαλύτερο μέρος τους πήγε στη ΝΔ αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι κι ένα σημαντικό μέρος τους πήγε και στο ΠΑΣΟΚ.

Έδωσαν δηλαδή την ψήφο τους σε δύο κόμματα στα οποία κατέβηκαν ως… αντίπαλοι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Την πορεία του δικομματισμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα αποτελέσματά του στην πολιτική ζωή της χώρας, τα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

Κι αυτή η πορεία του δικομματισμού καταγραφόταν, με εκείνους τους ακροδεξιούς ψήφους στους κόλπους του καθώς και στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Όταν ο δικομματισμός άρχισε να χάνει την αίγλη του, και το πολιτικό σκηνικό αναδιαμορφώθηκε, στις εκλογές του 2012 εμφανίζεται η “Χρυσή Αυγή” η οποία και μπαίνει στη βουλή με ποσοστό 9,40% και αριθμό ψηφοφόρων, προσέξτε, 536.409.(!…)

Η μαγιά των 350.000 ακροδεξιών ψηφοφόρων της “Εθνικής Παράταξης”, κερδίζει μερικές χιλιάδες ακόμη ψήφους και αποτελεί πλέον μια φανερή νεοναζιστική εκλογική δύναμη, της οποίας την εγκληματική δράση γνωρίζουμε δυστυχώς όλοι.

Αυτά όλα, επισημαίνονται, για να καταλάβουμε πως ακροδεξιοί και φασίστες υπήρχαν πάντοτε στην χώρα.

Είχαμε από την εποχή του μεσοπολέμου, της κατοχής, της μετεμφυλιακής Ελλάδας, του παρακράτους, της χουντικής επταετίας κλπ.

Όταν οι ιστορικές συνθήκες απαιτούσαν αυτοί να… χάνονται, χάνονταν.

Όταν οι ιστορικές συνθήκες απαιτούν αυτοί να εμφανίζονται και μάλιστα συγκροτημένα ως κοινοβουλευτικό κόμμα, εμφανίζονται.

Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, είχαμε τη σύλληψη των μελών της Combat 18 Hellas.

Η εμφάνιση μιας ακόμη ακροδεξιάς-νεοναζιστικής οργάνωσης μάς δείχνει ότι πυρήνες φασιστών δρουν και αλληλοσυμπληρώνονται, αν δει κανείς ότι μέλη της μιας συνεργάζονται και με την άλλη.

Παράδειγμα ο Σπύρος Μεταλληνός, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα στους συλληφθέντες της οργάνωσης Combat 18 Hellas, είναι και βασικό στέλεχος της “Χρυσής Αυγής” στο τάγμα εφόδου του Πειραιά.

Το ίδιο συνέβαινε και με τους “Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές” (ΑΜΕ).

Μερικά ακόμη φασιστοειδή μπουμπούκια, που δρούσαν όλοι μαζί, με σκοπό τον εκφοβισμό μεταναστών, το κάψιμο κοινωνικών στεκιών και τον τραμπουκισμό κάθε δημοκρατικού πολίτη με τον οποίο διαφωνούν.

Εννοείται ότι πάντα λειτουργούσαν σαν τα πιστά σκυλιά των αφεντικών τους, επισημοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το τι σημαίνει ακροδεξιά και φασιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και το εξής:

Με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Novartis, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, το χαρακτήρισε “σκευωρία”, πίσω από την οποία βρίσκεται ο “συμμορίτης” Αλέξης Τσίπρας.

Τη λέξη “συμμορίτης” ο Α. Σαμαράς δεν τη χρησιμοποίησε τυχαία. Ήθελε να αναβιώσει όλη την αντικομμουνιστική προπαγάνδα της πιο σκοτεινής και αντιδραστικής περιόδου της Ελλάδας.

Την περίοδο του δοσιλογισμού και του εμφυλίου, τότε που οι κομμουνιστές, ενώ αγωνίζονταν ενάντια στον κατακτητή και μετα στην ντόπια αντίδραση και τις ξένες επεμβάσεις, βαφτίζονταν από την αστική προπαγάνδα ως “ληστοσυμμορίτες”.

Ηθελημένα και με στόχο τη χρησιμοποίησε λοιπόν ο Α. Σαμαράς την λέξη αυτή, ας μη γελιόμαστε.

Πρέπει να καταλάβουμε πως ακροδεξιοί και φασίστες υπήρχαν, συνεχίζουν να υπάρχουν και θα υπάρχουν δυστυχώς, όσο βασιλεύει το καπιταλιστικό σύστημα .

Είτε με την παραλλαγή πολιτικών σχηματισμών απροκάλυπτα φασιστικών, είτε συγκαλυμμένης μορφής.

Άλλωστε, ο Μπρεχτ το ξεκαθάρισε: “ο φασισμός είναι καπιταλισμός”. Ας μη συνεχίσουμε, λοιπόν, να πέφτουμε από τα σύννεφα.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας