Εργατικός Αγώνας

Το Νόμπελ ειρήνης

Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς.

Ακούμε τελευταία ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, θα είναι υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ ειρήνης.

Τους προτείνουν για την συμφωνία των Πρεσπών.

Ας δούμε μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση «Νόμπελ ειρήνης» στην Βικιπαίδια, ποιοι έχουν πάρει τα προηγούμενα χρόνια το Νόμπελ ειρήνης.

Σίγουρα στους βραβευθέντες υπάρχουν πάρα πολλοί που άξιζαν το βραβείο.

Όχι όμως όλοι.

Γιατί ανάμεσα τους υπάρχει ένα πραγματικό γεράκι του πολέμου, ο Χένρι Κίσινγκερ.

Και ακόμη:

  • Τρείς Αμερικανοί πρόεδροι.
  • Τρείς Ισραηλινοί πρωθυπουργοί.
  • Οι Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και Λεχ Βαλέσα.
  • Ο Κόφι Ανάν «για τη δουλειά του στην δημιουργία ενός ειρηνικότερου κόσμου» !!!
  • Η Ε.Ε «για την προαγωγή της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρώπη» !!
  • Ενώ λείπει ο Μαχάτμα Γκάντι….

Με ποια λογική βραβεύτηκαν οι παραπάνω; Μην το ψάχνετε.

Η λογική για αυτούς που προτείνουν τους βραβευθέντες και για αυτούς που αποφασίζουν είναι ότι εξυπηρέτησαν τις εκάστοτε πολιτικές των ισχυρών και των γεωπολιτικών τους επιδιώξεων.

Σε αυτή την λογική είναι και η πρόταση για την συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί, ανεξάρτητα από τις θετικές διατάξεις της συμφωνίας, στην ουσία αυτό που τους ενδιέφερε δεν ήταν ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ από την επέκταση του ΝΑΤΟ και των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Αυτοί, στην ουσία, τους προτείνουν. Αυτοί που βομβάρδισαν και διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία. Αυτοί που έκαναν ερείπια την μισή Συρία, που διέλυσαν την Λιβύη, που στηρίζουν την δικτατορία στην Αίγυπτο.

Αυτοί που, με την επέμβαση στο Ιράκ, έφτιαξαν τον ISIS. Αυτοί που με την πολιτική τους καταδικάζουν σε γενοκτονία την Υεμένη.

Ας τους το δώσουν. Αυτοί κάτι περισσότερο ξέρουν για την ειρήνη…

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας