Εργατικός Αγώνας

Palantir Technologies και μπίζνες την εποχή της πανδημίας

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Η Σοσάνα Ζούμποφ, ομότιμη καθηγήτρια στο Harvard Business School, στο βιβλίο της με τίτλο «The Age of Surveillance Capitalism» (ελληνικός τίτλος «Η εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού: Ο αγώνας για ένα ανθρώπινο μέλλον στο μεταίχμιο της νέας εξουσίας»), αναπτύσσει με πολύ ενδιαφέρον τρόπο, ένα νέο στάδιο του καπιταλισμού, ακόμη πιο εξελιγμένο στηριζόμενο πάνω στην σημερινή πρόοδο και ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Οι άνθρωποι πρέπει κατ’ αρχήν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός. Αναπτύσσεται διεκδικώντας πράγματα που σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκονται εκτός της δυναμικής της αγοράς ώστε να τα συμπεριλάβει σε αυτή. Θυμηθείτε, με ποιον τρόπο ο καπιταλισμός συμπεριέλαβε την ίδια τη φύση στη δυναμική της αγοράς με την ενσωμάτωση των φυσικών πόρων ή ακόμη και την αγορά γης».  Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις επισημάνσεις της Ζούμποφ, μιας και πρέπει να κατανοήσουμε με βάση αυτήν την τοποθέτηση, πώς ο καπιταλισμός σε όλα του τα στάδια, υποτάσσει τα πάντα, στα συμφέροντα της οικονομίας της αγοράς.

 Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε πως όλη αυτή τη δυνατότητα που προσφέρει η ψηφιακή εξέλιξη, ο μεγάλος αδερφός της Silicon Valley, θα αφήνοταν στην… τύχη του και δεν θα χρησιμοποιούνταν από εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι κι από ολόκληρες εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Αυτό δεν το γράφουμε τυχαία, κι ούτε είναι στην πρόθεση μας να σχολιάσουμε την ύπαρξη αυτής καθ’ αυτής της τεχνολογίας, αλλά κυρίως στους σκοπούς που την υποτάσσουν τα κάθε λογής συμφέροντα.
Στη χώρα μας, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη, μέσω ρεπορτάζ (ΕΦΣΥΝ 17-12-2020) της κυβερνητικής συμφωνίας -με αφορμή την υγειονομική πανδημία του covid-19- με την αμερικανική πολυεθνική Palantir Technologies, συνεργάτιδα μυστικών υπηρεσιών και ειδική στην «εξόρυξη» και διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Το αβίαστο ερώτημα που προκύπτει, είναι «γιατί χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας ο αμερικάνικος γίγαντας, για να διαχειριστεί και να αναλύσει τα στοιχεία της πανδημίας;».

Ήδη ο ΕΟΔΥ αλλά και η ΗΔΙΚΑ διατηρούν στοιχεία μέσω λίστας της πανδημίας, κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ κλπ.
Μάλιστα ιδιαίτερη ανησυχία προκλήθηκε μετά από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, πως η κυβέρνηση επιτρέπει να υπάρχουν  δύο λίστες από δύο φορείς, ο ένας μάλιστα ιδιωτικός (ΗΔΙΚΑ).

Η ανησυχία “μαγειρέματος” κατά το δοκούν των στοιχείων κρουσμάτων είναι προφανής.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση επιτρέπει στον πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό, να υπάρχουν δύο λίστες και ένας τεχνολογικός αμερικάνικος κολοσσός για να διαχειριστεί στοιχεία που αφορούν ανθρώπους, την ίδια στιγμή μάλιστα, που αφαιρεί κονδύλια από την υγεία στο φετινό προϋπολογισμό, και ταυτόχρονα ενισχύει την αστυνομία και τις δυνάμεις καταστολής με ακριβό εξοπλισμό.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Palantir Technologies και την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.

8 μήνες μετά μαθαίνουμε πως με  ρήτρα εμπιστευτικότητας, απ’ την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, συνάπτεται συμφωνία με μια πολυεθνική που σχετίζεται με την CIA, έχει πελάτη το FBI, τη βρετανική κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον Τραμπ.

Η κυβέρνηση λοιπόν ζητά από την πολυεθνική, να της φτιάξει ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για μια συνολική εικόνα και έλεγχο της πανδημίας.

Θα ρωτούσε κανείς, «γιατί να μην  μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας σαν κράτος, ένα ανάλογο κέντρο ελέγχου και ζητάμε  τη βοήθεια της  Palantir Technologies;».

Και επίσης θα αναρωτιόταν κανείς «μήπως, όλα αυτά τα στοιχεία που αφορούν προσωπικά δεδομένα ασθενών αποθηκευτούν σε σκληρούς δίσκους για να χρησιμοποιηθούν αργότερα, για άλλους σκοπούς ιατρικών πειραμάτων κλπ;».

Την απάντηση μάς τη δίνει αβίαστα και απροκάλυπτα ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με ένα tweet του:

«Χαίρομαι που βλέπω τον Β. Κικίλια και πάλι για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid-19. Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ @pfizer, @LillyPad, @AbbottNews, @PalantirTech και άλλων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσουν την πανδημία».
Να λοιπόν η απάντηση: μπίζνες στο βωμό της πανδημίας. Μπίζνες μεταξύ πολυεθνικών του φαρμάκου και  της τεχνολογίας με μεσάζοντα την ελληνική κυβέρνηση. Το μάρμαρο, δηλαδή το λογαριασμό, θα το πληρώσει ο λαός από την τσέπη του.

Αν το συνδυάσει κανείς και με το πρόσφατο σκάνδαλο των rapid tests και την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων της Abbott για κέρδη μέσω offshore και αδιαφανών διαγωνισμών, καταλαβαίνει κανείς πως ο ιός αποτελεί πεδίο υψηλών οικονομικών κερδών.

Η συνταγή στον καπιταλισμό είναι απλή: Όλα τα χρήματα στην υπηρεσία της ανάπτυξης των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ. Είτε αυτά θα δίνονται για την ανάπτυξη της τεχνολογίας οπλικών συστημάτων στους ιμπεριαλιστικούς και περιφερειακούς πολέμους που κάνει ο ιμπεριαλισμός, είτε στην ψηφιακή τεχνολογία που επιτρέπει αλγόριθμους που καταγράφουν ανθρώπινες συμπεριφορές, είτε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στην υπηρεσία του αστυνομικού κράτους.

Πίσω από όλα αυτά είναι εταιρείες κολοσσοί όπως και η  Palantir Technologies.

Ο καπιταλισμός λοιπόν είτε θα κατασκοπεύει, είτε θα χειραγωγεί, είτε θα εκμεταλλεύεται την υπηρεσία της εργατικής τάξης δημιουργώντας πλούτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ακόμη κι όταν η χώρα, μετράει 100 νεκρούς την ημέρα, βρίσκει τρόπους να χρηματοδοτεί μέσω συμβάσεων πολυεθνικούς γίγαντες.

Ποιο το κέρδος του όμως θα μου πείτε.

Μα είναι λίγο το κέρδος όταν κοτζάμ Αμερικάνος πρέσβης σε συγχαίρει για το παραδάκι που εισπράττουν οι πολυεθνικές του κεφαλαίου;

Ε, δεν είναι και λίγο.

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας