Εργατικός Αγώνας

Πρόληψη ή καταστολή;

Χορτάσαμε ενημέρωση. Ανακοινώσεις  για   συνεδριάσεις  και συσκέψεις  αρμοδίων  φορέων και παραγόντων υπό τον πρωθυπουργό, συνεντεύξεις,  δηλώσεις, βεβαιώσεις για λήψη μέτρων  και ετοιμότητα  του κρατικού  μηχανισμού. Χαρδαλιάς  και Χρυσοχοΐδης   έδωσαν  ρέστα. Ακολούθησαν τα γεγονότα και τα διαγγέλματα  του Κυριάκου  Μητσοτάκη,  ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια  στον κρατικό μηχανισμό και έμμεσα επαίνεσε  την πολιτική του  επειδή δεν υπήρξαν θύματα. 

Είδαμε τι έγινε.  Αυτό που συνήθως γίνεται. Τον χειμώνα παγώνουμε ή πνιγόμαστε. Το καλοκαίρι καιγόμαστε  χωρίς οι κυβερνώντες να βγάζουν συμπεράσματα  και να παίρνουν μέτρα. Εδώ και 40 χρόνια   κυρίως τρεις (3) περιοχές, πρωτίστως το λεκανοπέδιο Αττικής,  η  Εύβοια και η  Ηλεία, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Τι έγινε; Τίποτα ουσιαστικό. Οι αποζημιώσεις,  όταν και όπως δίνονται,  είναι στάχτη στα μάτια και πάντα το γνωστό κυβερνητικό “μότο” είναι “εμείς τα κάναμε καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση”. 

Φαίνεται ότι το βασικό, αν όχι το μοναδικό,  σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση ήταν η απομάκρυνση των κατοίκων από πυρόπληκτες περιοχές για να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης “εμείς δεν έχουμε Μάτι”.  Αμάν το μάτι μου πια. Ο Μητσοτάκης ασφαλώς δεν ήθελε φωτιές. Ήθελε καλύτερη αντιμετώπιση,  δεν ήθελε ζημιές, καταστροφές. Αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί προϋπόθετε μέτρα που είναι αντίθετα με τις πολιτικές-ιδεολογικές του αντιλήψεις,  αυτές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας,  του μέγιστου κέρδους,  της καταστολής.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο Κ. Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στη συνέχεια του κράτους. Αυτό είναι γεγονός και για τη χώρα μας αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα. Πρόκειται για κράτος της αστικής τάξης,  των εφοπλιστών,   των βιομηχάνων και  των τραπεζιτών, του πολιτικού τους προσωπικού και του κρατικού τους μηχανισμού, του 7% που διαμορφώθηκε στο σημερινό πλαίσιο από το 1945 και μετά,  με την ένοπλη, πολιτική και οικονομική στήριξη αρχικά της Αγγλίας και αργότερα των ΗΠΑ. Από τότε,  με ανάκτορα  ή χωρίς, τρεις (3) δυναστείες με τον περίγυρό τους και τις    αναγκαίες για αυτούς συμπληρώσεις και αναπροσαρμογές κυβερνάνε τη χώρα: Οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή,  Μητσοτάκη. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι ο γιος του πρωθυπουργού,  ο Κώστας Μητσοτάκης,   υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στον Έβρο.  Έτσι απλά φτιάχνεται το  πολιτικό του βιογραφικό,   όπως για τόσους άλλους.

Συστατικά στοιχεία που θα αντιμετώπιζαν  προβλήματα είναι η πρόληψη,   η συλλογικότητα και η πείθω για το συμφέρον της κοινωνίας. Τα παραπάνω,  σε αντικατάσταση  των σημερινών κυβερνητικών μέτρων, της εκ των υστέρων αντιμετώπισης, πάντα προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, της μετάθεσης ευθυνών και της καταστολής. Αυτή η πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν  εμποτίσει όλους τους τομείς. Θα γίνει αναφορά μόνο σε δύο λίαν επίκαιρους. 

1. Στον τομέα της υγείας. “Ρωτήστε τον οικογενειακό σας γιατρό” λένε. Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν τι είναι ο οικογενειακός γιατρός;  Καλύπτεται από την ασφάλειά τους; Οικογενειακοί γιατροί υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας ή είναι μόνο ιδιώτες; 

Να αναφερθούμε στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία;  Να αναφερθούμε στον τεχνολογικό εξοπλισμό τους και τη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων; Οι εκτιμήσεις,    οι αναφορές και τα στοιχεία της ΕΥΝΑΠ δίνουν απάντηση. Ακόμη και στην   κορύφωση της πανδημίας  του  COVID-19  η κυβέρνηση δεν έθιξε τους  κλινικάρχες αλλά,  έμμεσα και άμεσα,  πριμοδότησε τον ιδιωτικό τομέα.

  1. Για την πυρόσβεση. Και  εδώ η κυβέρνηση αρνείται την πρόληψη. Προτάσσει σχεδόν ως αποκλειστική της επιλογή την πυρόσβεση και μάλιστα με ελλειμματικό τρόπο. Η Πυροσβεστική,  με τη σημερινή της μορφή και σύνθεση,  είναι απαραίτητη για τα αστικά κέντρα. Για τα δάση, όπως έχει αποδειχθεί,  είναι ανεπαρκής και ακατάλληλη.

Για να μην καίγονται τα δάση χρειάζεται  συνολικά άλλη πολιτική: πολιτική δασών και υπηρεσιών υπευθύνων για την υλοτομία,  απομάκρυνση  ξερών δέντρων  και φυτών, φύλαξη,  διαμόρφωση  αντιπυρικών ζωνών, πρόσβαση,  ειδικευμένες μονάδες,  πυρόσβεση,  νομική προστασία. 

Τελειώνοντας,  δύο ερωτήσεις για  τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο:

α) Υπάρχει πολλή συζήτηση -είναι και στόχος της κυβέρνησης- για την πράσινη ανάπτυξη. Γίνεται χωρίς δέντρα και δάση;

β) Πολλούς συμπολίτες μας τους απασχολεί αν στη βόρεια Αττική και αλλού φύτρωσαν τα δέντρα στις αυλές των σπιτιών ή αν τα σπίτια φύτρωσαν στις αυλές  των πεύκων. Η απάντηση  είναι σχετική και με τη σημερινή κατάσταση. Θα καθορίσει και τις ευθύνες κυβερνήσεων,  φορέων και ατόμων. 

Μήνας μεταγραφών ο Αύγουστος. Οι συγκεκριμένες  φήμες  που ακούγονται δεν αφορούν τον Μέσι, αλλά  την Ελλάδα. Και είναι τρανταχτές. Αναφέρουν ότι μεγάλες διεθνείς κρατικές δυνάμεις και διεθνείς οργανισμοί επιδιώκουν, έναντι πολύ μεγάλο  χρηματικού πόσου, την απόκτηση των Χαρδαλιά-Χρυσοχοΐδη για να στήσουν πολιτική προστασία  στις χώρες τους. Προσωπικά συμφωνώ. Η Ελλάδα,   άλλωστε,  είναι  προβλέψιμη  και  πρόθυμη για το συμμαχικό καλό.

Αν έχουν τόση  ανάγκη,  τους δίνουμε  και το Μητσοτάκη.

 

Ελεύθερος

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας