Εργατικός Αγώνας

Όταν η κρατική ευθύνη μετατρέπεται σε «ατομική», η εξεταστική γίνεται «μετ’ εμποδίων»

Ανακοίνωση της Ενωτικής Σπουδαστικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΣΑΚ).

Εδώ και μερικές μέρες, έχει ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος για το εαρινό εξάμηνο. Εξεταστική η οποία διεξάγεται υπό το πρίσμα μιας «ανώμαλης» περιόδου που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού -που είναι ακόμα σε εξέλιξη- και την καραντίνα που επιβλήθηκε. Από την πραγματοποίηση της τηλε-εκπαίδευσης με πολλά προβλήματα, την τεράστια αργοπορία στην παράδοση των συγγραμμάτων -με βασικό υπαίτιο το υπουργείο- και ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο να περνάει με ταχύτατες διαδικασίες τη στιγμή που μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές δεν ήταν σε θέση να αντιδράσουν.

Έτσι, έχουμε ξεκινήσει μια εξεταστική κατά την οποία, η ευθύνη για την διεξαγωγή της αντί να είναι υπόθεση του κράτους και συγκεκριμένα του υπουργείου, λόγω της έκτακτης κατάστασης, η ευθύνη μετακύλησε στα Ιδρύματα και η διοίκηση του Παντείου την έριξε στη πλάτη των φοιτητών και των διδασκόντων.

Αντί λοιπόν να δοθεί έκτακτο κονδύλι απ’ το υπουργείο για να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ώστε η εξεταστική να πραγματοποιηθεί δια ζώσης με εκμίσθωση χώρων αν δεν αρκούν οι υπάρχοντες, με εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή δεν επιθυμούν να εξεταστούν δια ζώσης, να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των φοιτητών από την επαρχεία και η ύλη να προσαρμοστεί ανάλογα με το τι διδάχθηκε, ακολουθείται ένας άλλος δρόμος. Ένας δρόμος ο οποίος αποκλείει μεγάλη μερίδα των φοιτητών από την εξεταστική, καθώς δεν διαθέτουν υπολογιστή, μικρόφωνο και κάμερα ή σύνδεση στο διαδίκτυο. Τα συγγράμματα δεν παραδόθηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να προλάβουν οι φοιτητές να κατανοήσουν και αφομοιώσουν κριτικά το αντικείμενο των μαθημάτων. Επίσης διάφοροι καθηγητές αυθαιρετώντας, ζητούν απ’ τους φοιτητές συμπληρωματική δήλωση για το αν θα εξεταστούν στα μαθήματά ή μετατρέπουν προαιρετικές εργασίες σε υποχρεωτικές την τελευταία στιγμή, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να τη δηλώσουν, όπως σε μάθημα στο τμήμα Ψυχολογίας.

Συνάμα, τα προγράμματα της εξεταστικής ανακοινώθηκαν την τελευταία στιγμή με πολλά μαθήματα να συγκεντρώνονται το πρώτο διάστημα, ορισμένα ακόμη να εξετάζονται ίδια μέρα και ώρα κάνοντας πολύ πιεστικό το πρόγραμμα, ιδιαίτερα για όσους φοιτητές εργάζονται. Ακόμη, δεν δίνεται η δυνατότητα η εξεταστική να γίνει διπλή ώστε όσοι δεν καταφέρουν να πάρουν άδεια από τους εργοδότες τους, είτε αρρωστήσουν και πρέπει να μείνουν σπίτι, να μην χάσουν τη δυνατότητα εξέτασης.

Μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση, παρότι το προηγούμενο διάστημα το ΔΣ κινητοποίησε τον σύλλογο στη κατεύθυνση να δοθεί λύση μπροστά στην σιωπή της Πρυτανείας να πάρει θέση στα πιεστικά ερωτήματα όπως για τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής, τις τελευταίες βδομάδες διατηρεί σιγή ιχθύος μπροστά στα άμεσα ζητήματα σχετικά με τα προγράμματα της εξεταστικής, τις αυθαιρεσίες ορισμένων καθηγητών και την κρατική μέριμνα για την καθολική πρόσβαση όλων των φοιτητών στην εξεταστική με την παροχή όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο το ΔΣ του Συλλόγου μας κράτησε τέτοια στάση, πολύ περισσότερο για ποιο λόγο οι αγωνιστικές δυνάμεις αποδέχτηκαν ή συναίνεσαν σε κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα, οι «υπεύθυνες» δυνάμεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ διαγωνίζονταν ποιος επιτελεί μεγαλύτερο «έργο» θυμίζοντας «δυο γαϊδάρους που μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» χωρίς να κάνουν τίποτα στην ουσία για τα σημαντικά προβλήματα των φοιτητών. Κλαυσίγελο επίσης μπορεί να προκαλέσει μόνο η παράκληση του «Μπλόκο» της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια προς την Πρυτανεία να «δείξει σεβασμό προς τους φοιτητές» χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα για να διεκδικήσει τόσο τον σεβασμό, όσο πολύ περισσότερο να υλοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών.

Είναι αναγκαίο να δυναμώσουν οι φωνές του αγώνα, η ενιαία πάλη των φοιτητών, να διεκδικήσουμε ενωτικά τη καθολική πρόσβαση στις εξετάσεις, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και τακτικής απολύμανσης του Παντείου, το υγειονομικό υλικό να δοθεί δωρεάν στους φοιτητές. Να παρθούν μέτρα ώστε να μη χαθούν τα μαθήματα για όσους φοιτητές είναι εργαζόμενοι. Συνολικά να δοθεί αγώνας:

  • Για προάσπιση και διεύρυνση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
  • Ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.
  • Για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ενάντια στις συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας