Εργατικός Αγώνας

Ξεπουλιούνται τα πάντα με διαδικασία fast-track

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ήταν το θέμα της συνάντησης τρόικας –Χαρδούβελη την Δευτέρα, στην οποία υπήρξε σύμπλευση απόψεων των δύο πλευρών.

 Μετά το πέρας της συνάντησης και λίγο πριν μεταβεί ο υπουργός οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου για την έκτατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το βασικό ζήτημα είναι «πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας- και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

 

«Μικρή» ΔΕΗ

Το πρωί της Δευτέρας, οι δανειστές είχαν συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον υπ. Γ. Μανιάτη, σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, την πρόοδο του Κτηματολογίου αλλά και το επίμαχο δασικό νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, στη συνάντηση συζητήθηκαν, το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», καθώς και οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο, ως μεταβατική διαδικασία για το πέρασμα του δημόσιου αγαθού στα ιδιωτικά μονοπωλιακά συμφέροντα.

Ότι καίγεται… πουλιέται

Σχετικά με το δασικό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή εντός της εβδομάδας, υπενθυμίζεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα δασοκτόνο νομοσχέδιο, καθώς διατηρεί τη βασική λογική εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σπάει το άβατο του δημόσιου δάσους.

Το νομοσχέδιο συμφώνα με το χθεσινό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων που έχουν καεί, με διαδικασίες fast track. Έτσι, με εισήγηση του δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα δίνονται δασικά φιλέτα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να κατασκευάζονται σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα υποδομής και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων.

Όπως αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, αλλάζει ο νόμος 4030/2011, που προβλέπει ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να καταλαμβάνουν 30% της έκτασης δασών ή δασικών εκτάσεων (10% για τις βασικές εγκαταστάσεις και 20% για αθλητικές χρήσεις). Στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ το ποσοστό δόμησης από 10% μειώνεται σε 5% και ο συντελεστής δόμησης περιορίζεται στο 0,05 από 0,1 που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα προβλέπεται ότι θα μπορούν να λειτουργούν στα δάση και τις δασικές εκτάσεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο, βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού και τυροκομεία και μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπως μελισσοκομεία, εκτροφεία θηραμάτων, εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.

Επίσης θα επιτρέπονται πλήθος έργων και δραστηριοτήτων, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, ιερές μονές, σωφρονιστικά καταστήματα, ΧΥΤΑ, υδροτριβεία, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων, πάρκα κεραιών, κέντρα υποδοχής μεταναστών κ.ά. Στις ίδιες εκτάσεις θα επιτρέπονται μεγάλα δημόσια έργα, έργα ηλεκτροπαραγωγής κ.α

Επανέρχονται για νερό και αιγιαλό

Στις χθεσινές συναντήσεις, της κυβέρνησης με την τρόικα, έμεινε ανοιχτό το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού καθώς φαίνεται ότι ο σχεδιασμός του γενικευμένου ξεπουλήματος, φρακάρει προσωρινά στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία έχει παγώσει την πώληση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, κρίνοντας αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση μετά από μια μικρή αναμονή, θα επαναφέρει το θέμα του νερού, ενώ επανεξετάζεται και όλο το πλαίσιο των αιγιαλών.

Στο τραπέζι διόδια, τραίνα, αεροδρόμια

 Οι συζητήσεις σχετικά με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με βάση τις επιταγές του κεφαλαίου, συνεχίστηκαν και την Τρίτη, στην συνάντηση τρόικας με τον Υπ. Μεταφορών Μ. Χρυσοχοίδη. Το πλαίσιο των συζητήσεων αφορούσε την είσοδο διοδίων στην Εγνατία Οδό, την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

 Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης των κόμβων διοδίων στην λογική των αναλογικών διοδίων (σσ: πληρωμή ανάλογα με την απόσταση, που διανύεται) στην Εγνατία Οδό.

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας