Εργατικός Αγώνας

Νικούν και «διδάσκουν» οι εργαζόμενοι της COSCO

Με νίκη υπέρ των εργαζομένων έληξε η απεργία στην COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς η εργοδοσία παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές που είχε εξαπολύσει, δεσμεύτηκε τελικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.

Η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στη COSCO στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως οι αγώνες της εργατικής τάξης δεν είναι μάταιοι, αλλά έχουν την δυνατότητα να φέρουν άμεσες κατακτήσεις.

 Οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε απεργία από το πρωί της Παρασκευής στο χώρο διακίνησης εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις της Cosco διαμαρτυρόμενοι για τις ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι έκλεισαν την πρόσβαση στο χώρο των κοντέινερ, ενώ βρέθηκαν και αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κερατσίνι.

Τα αιτήματα που τελικά θα ικανοποιηθούν είναι:

  • Να αναγνωριστούν οι εργαζόμενοι με την ειδικότητα του λιμενεργάτη (για όσους έχουν πιστοποιηθεί, ενώ οι υπόλοιποι την ειδικότητα θα την πάρουν από Σεπτέμβρη μόλις ολοκληρωθούν και τα σεμινάρια πιστοποίησης)
  • Να αναγνωριστεί το επάγγελμα ως βαρύ και ανθυγιεινό και να λαμβάνουν τα αντίστοιχα ένσημα.
  • Να αυξηθεί το ημερομίσθιο (θα γίνει συνάντηση την Δευτέρα για να καθοριστεί).
  • Να αυξηθεί η «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα (Τελικά συμφωνήθηκε να είναι 4 άτομα και όχι λιγότερα. Σε ειδικές περιπτώσεις και ειδικά όταν υπάρχει αυξημένη εργασία θα προστίθεται ακόμα ένας)
  • Να καταβληθεί ειδικό επίδομα στους εναερίτες.
  • Θα γίνει εκπαίδευση για την καβοδεσία.
  • Να δοθεί επίδομα επικινδυνότητας.
  • Μόνιμη παρουσία τραυματιοφορέα στο χώρο.
  • Να φτιαχτεί επιτροπή εργαζόμενων που θα συζητάει τα προβλήματα στον χώρο (υγιεινή ασφάλεια κτλ).

Επίσης υπήρξε δέσμευση από την εργοδοσία ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, ενώ θα ξεκινήσει και διάλογος για την σύναψη συλλογικής σύμβαση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της απεργίας, η οποία ήταν και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην COSCOενάντια την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων.

Τέλος, δηλώνουν αποφασισμένοι ότι θα προχωρήσουν και στην ίδρυση Σωματείου.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας