Εργατικός Αγώνας

Αξιολόγηση και απολύσεις εδώ και τώρα

Πάση θυσία απολύσεις… Αυτό είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης η οποία είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι συμφωνημένα με την τρόικα.

Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, εμφανίστηκε κάθετος ως προς την πραγματοποίηση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στην τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν τις υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις για το 2014.

Σχετικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τις απολύσεις ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Η υπαναχώρηση από ψηφισμένα μέτρα μέχρι στιγμής δεν μας έχει βγει σε καλό. Η κυβέρνηση είναι ενιαία και υλοποιεί δεσμεύσεις που είναι συμφωνημένες» δήλωσε δείχνοντας ότι η υπάρχει πιστή υποταγή στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Ο Μητσοτάκης, εμφανίστηκε με αυστηρό ύφος, λέγοντας ότι «η αξιολόγηση θα προχωρήσει», ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική, διαμηνύοντας ότι η συνέχιση των σκληρών μέτρων θα εφαρμοστεί δια πυρός και σιδήρου.

Αξιολόγηση ή… παραίτηση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος στην συνάντηση που είχε χθες με τους διοικητές των νοσοκομείων, υπερασπίστηκε με μένος την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης στον χώρο της υγείας, λέγοντας ουσιαστικά ότι όποιος δεν αποδέχεται την αξιολόγηση θα πρέπει να παραιτηθεί!

Από την χθεσινή ομιλία του υπουργού Υγείας φάνηκε ότι κυβέρνηση αναζητεί μεταξύ των άλλων και συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευκολία στην υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων που καταργούν πλήρως το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας. Έτσι έριξε το μπαλάκι στους διοικητές των νοσοκομείων, στέλνοντας το μήνυμα ότι από τη θέση στην οποία βρίσκονται   θα πρέπει όχι μόνο να συμφωνήσουν με κυβερνητική επιλογή, αλλά θα πρέπει να δουλέψουν και οι ίδιοι προς την κατεύθυνση υλοποίησης.

Η παραπάνω διαπίστωση είναι φανερή, καθώς ο Μ. Βορίδης στην ομιλία του τόνισε: «Αποτελεί νομική υποχρέωση και πρέπει να γίνει. Προτιμώ όμως να την πιστέψετε. Και προτιμώ να την πιστέψετε και να το μεταφέρετε αυτό και στους εργαζόμενους,» .

Στη συνέχεια είπε «Η υποχρέωση της διοικήσεως είναι να εφαρμόσει το νόμο. Δεν μπορώ να λαμβάνω χαρτιά από διοικήσεις που να μου εξηγούν γιατί δεν θα εφαρμόσουν το νόμο. Αυτά τα χαρτιά δεν υπάρχουν. Εάν οι διοικήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο, παρακαλώ μαζί με τις παρατηρήσεις τους γιατί δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο και την παραίτησή τους»

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία από την μεριά τους πραγματοποίησαν κινητοποίηση το πρωί της Τετάρτης έξω από του υπ. Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της αξιολόγησης. Στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία συμμετείχαν και οι απολυμένες καθαρίστριες από το εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας που έχει αναλάβει την καθαριότητα του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειου.

Οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της κινητοποίησης έκαψαν τα χαρτιά της αξιολόγησης δείχνοντας την αντίθεση τους στα μέτρα της κυβέρνησης.

Να θυμίσουμε ότι η αξιολόγηση αποτελεί μνημονικό μέτρο και συνδέεται άμεσα με την ανάγκη του μονοπωλιακού κεφαλαίου να κυριαρχήσει σε όλες τις δομές της οικονομικής ζωής του τόπου. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων αυτών είναι δεδομένο ότι θα είναι καταστροφικά, καθώς θα στείλουν στην ανεργία ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του δημοσίου, θα οδηγήσουν  στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών-υπηρεσιών, με το μάρμαρο να το πληρώνουν τελικά τα λαϊκά στρώματα.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας