Εργατικός Αγώνας

Περί κόφτη στις παράλληλες στηρίξεις

Του Βασίλη Μπάκου.

Υπουργείο Παιδείας: “Τι φωνάζετε; Είδατε κάναν κόφτη;; Ο αριθμός των προσλήψεων στην αρχή της χρονιάς είναι ίδιος με πέρυσι και πρόπερσι”.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Και όταν μιλάμε για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πρέπει να έχουμε κατά νου: Μισή αλήθεια = Εγκληματικό ψέμα

Για την ακρίβεια: Κυκλοφόρησε 5 μέρες πριν την ανακοίνωση των προσλήψεων της α φάσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (τέλη Αυγούστου), ότι φέτος υπάρχει προφορική οδηγία του υπουργείου προς στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για 2 παράλληλες στηρίξεις ανά σχολείο, ανεξάρτητα από τις ανάγκες. Αυτό επιβεβαιώθηκε από αρκετές Διευθύνσεις (τι λόγο έχουν να πουν ψέματα;;).

Τελικά ο κόφτης δεν λειτούργησε οριζόντια. Πρώτον, γιατί ξεσηκωθήκαν γονείς και εκπαιδευτικοί στο άκουσμα αυτής της είδησης. Δεύτερον, γιατί ήταν πρακτικά αδύνατον να γίνει αυτό λόγω των τεράστιων και αυξανόμενων αναγκών. 

Των αναγκών που καλύπτονται με ημίμετρα στις πλάτες των μαθητών και των οικογενειών τους. 

Το σκηνικό στα περισσότερα σχολεία το ίδιο. Το άνοιγμα των σχολείων θα βρει 2 εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης “υπευθύνους” για 5, 6, 7 παιδιά. 

Πιο συγκεκριμένα ακόμα: μαθητές που είχαν 24ωρη (εβδομαδιαία) παράλληλη στήριξη όλα τα προηγούμενα χρόνια, τώρα λένε στις οικογένειες τους ότι πρέπει να κάνουν υπομονή και να “βολευτούν” με 12ωρη ή 16ωρη στήριξη “μέχρι την επόμενη φάση”. Επόμενη φάση προσλήψεων παράλληλης στήριξης μπορεί να γίνει και τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. 

Ναι, ο κόφτης δεν λειτούργησε οριζόντια. Όμως η γενική κατεύθυνση είναι να καλυφθούν κενά κάτω από το χαλί. Οι ανάγκες αυξάνονται, οι γνωματεύσεις πληθαίνουν. Και είναι λογικό. Η ειδική αγωγή είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος παγκόσμια, αυτή είναι η εξέλιξη της επιστήμης! Στην Ελλάδα ο θεσμός μετράει μόλις 2 δεκαετίες ζωής. 

Είναι εγκληματικό μαθητές που χρήζουν 24ωρης παράλληλης στήριξης και που καλυπτόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια η συγκεκριμένη ανάγκη τους από την αρχή της χρονιάς, τώρα να τους λένε “βολέψου για ένα δίμηνο με 2-3 ώρες τη μέρα”. Είναι εγκληματικό! Οι σύλλογοι και η ΔΟΕ να απαιτήσουν στην επόμενη φάση προσλήψεων, σε 2 βδομάδες να συμπεριληφθεί και η παράλληλή στήριξη, ώστε να καλυφθούν τα κενά. 

Αν μπει ο Νοέμβρης και τα παιδιά αυτά μείνουν χωρίς στήριξη χωρίς -μάλιστα- να “ανοίξει μύτη”, ας ετοιμαζόμαστε για καταστάσεις συρρίκνωσης του δημοσίου σχολείου που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας