Εργατικός Αγώνας

Ένα το κόμμα…Πόσες οι θέσεις του;

…για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κα τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς;

Παραθέτουμε παρακάτω δυο πρόσφατες τοποθετήσεις του ΓΓ του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που αλληλοαναιρούν η μια την άλλη, για να μπορέσει ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, το Σάββατο 10/9/2016, ο ΓΓ του ΚΚΕ ερωτάται από το δημοσιογράφο: «Το ΚΚΕ θα πρότεινε άμεση έξοδο από ευρώ και ΕΕ; Αν όχι, πώς απαντάτε στο επιχείρημα πως αφού δεν παλεύετε για άμεση αποδέσμευση είστε εμμέσως πλην σαφώς «υπέρ της ΕΕ και άρα υπέρ του μνημονίου»;

Και ο ΓΓ απαντά: «Η αποδέσμευση από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, όπως και από άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να είναι υπέρ του ελληνικού λαού κι όχι υπέρ του συστήματος και τμημάτων του κεφαλαίου πρέπει να συνδυάζεται με πρόγραμμα οικονομικής κοινωνικής ανάπτυξης, που προμετωπίδα του θα έχει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία». Δηλαδή κατά το Γ.Γ., η αποδέσμευση από την ΕΕ και την Ευρωζώνη θα γίνει στο αόρατο μέλλον της σοσιαλιστικής Ελλάδας. Αλλά και στην ομιλία του, στο πρόσφατο 42ο φεστιβάλ της ΚΝΕ, ξανά ο ΓΓ του ΚΚΕ, παρέπεμψε την αποδέσμευση από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ, στο ίδιο αδιόρατο μέλλον, λέγοντας: «Η πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας που θα οδηγήσουν και σε αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού και όχι τμημάτων του κεφαλαίου που επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, το ευρώ, η ακόμα και την πρόσδεσή της σε άλλες συμμαχίες, όπως οι BRICS για τα δικά τους συμφέροντα».

Δηλαδή ο ΓΓ σύμφωνα και με τις νέες αδιέξοδες θέσεις που αρχικά δια της διολίσθησης καθιερώθηκαν και στη συνέχεια και επισήμως στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ επικυρώθηκαν, παραπέμπει την έξοδο από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ μόνο και μόνο τότε που θα επικρατήσει ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα!!! Το επιχείρημά του γιαυτή τη θέση είναι ότι, αν, ως χώρα, φύγουμε άμεσα από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αλλά χωρίς να έχουμε σοσιαλισμό, θα είναι κακό γιατί θα συνεχίσουμε να έχουμε καπιταλισμό!!! Επομένως μέχρι νάρθει ο σοσιαλισμός, να έχουμε ΕΕ, να έχουμε μνημόνια, που τσακίζουν το λαό, να έχουμε ΝΑΤΟ που με τις βάσεις του από τη χώρα μας θα βομβαρδίζει χώρες και λαούς και θα έχει και υποχείριό του τον ελληνικό στρατό και όλες τις στρατιωτικές υποδομές και στρατηγικές θέσεις!!! Για το ΓΓ του ΚΚΕ, καθώς φαίνεται, είναι άνευ σημασίας το γεγονός, ότι μια άμεση έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την πάλη του λαού μας, μέσα από ένα ενιαίο λαϊκό μέτωπο, θα αδυνατίσει αυτούς τους βασικούς πυλώνες του ιμπεριαλισμού και θα ωριμάζει ευρύτερες λαϊκές συνειδήσεις και για ριζικότερες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και επομένως θα κάνει ορατή και την ίδια την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Ας δούμε τώρα και τη διαμετρικά αντίθετη θέση που εξέφρασε ο ΓΓ του ΚΚΕ σε δήλωσή του, με αφορμή το Κυπριακό ζήτημα, όπως δημοσιεύεται στην πρώτη και στην τρίτη σελίδες του «Ριζοσπάστη», με ημερομηνία 29/11/2016: «Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται εργατική – λαϊκή κινητοποίηση, διεθνής αλληλεγγύη για: Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ…». Σε αυτήν του τη φράση ο ΓΓ λέει να γίνουν τα προαναφερόμενα τώρα και χωρίς προαπαιτούμενο το σοσιαλισμό.

Μετά από αυτήν τη θέση, εμείς δεν θα αναφωνήσουμε προς το ΓΓ του ΚΚΕ: «Καλώς τονε στο κλάμπ του οπορτουνισμού», όπως ο ίδιος και γενικά η ηγεσία του ΚΚΕ «έκραζε» μέχρι τώρα όποιον εξέφραζε τέτοια άποψη. Όμως ο ΓΓ οφείλει να αιτιολογήσει, στη βάση του κόμματος του, αυτήν του την μεταλλαγή. Να εξηγήσει αν είναι νέα θέση του κόμματος και μέσα από ποιες διαδικασίες προέκυψε, πολύ περισσότερο που έρχεται σε αντίθεση με το 19ο συνέδριο του. Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε τέτοια μεταλλαγή και πως μπορεί η ίδια η ηγεσία του κόμματος που για αρκετά χρόνια εκθέτει το κόμμα, με μια αδιέξοδη θέση, σήμερα να μένει στο απυρόβλητο. Αν δεν τα πράξει όλα αυτά, δικαίως θα χαρακτηριστεί για καιροσκοπισμό, χαμαιλεοντισμό και τα συνακόλουθα.

Πάντως, ίσως έχει βάση αυτό που διαδίδεται, ότι δηλαδή η ηγεσία του ΚΚΕ γίνεται δέκτης έντονων επικρίσεων από αρκετά μέλη του κόμματος που, από αδράνεια συνείδησης, θεωρούσαν ότι είναι ισχύουσες οι πάγιες και αυτονόητες θέσεις του κόμματος για άμεση και χωρίς προαπαιτούμενα, έξοδο από ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ, που όμως, σιγά – σιγά, τώρα συνειδητοποιούν ότι αυτές έχουν αλλάξει από την ηγεσία του ΚΚΕ.

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι σε κάθε περίπτωση, κατά τη λαϊκή ρήση, «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται».  

                                                                                                     

                  Χ. Ψ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας