Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017

Ο Σ. Κασιμάτης αρθρογράφος της Καθημερινής είναι γνωστός για τη χυδαιότητα που πολλές φορές τον χαρακτηρίζει και φυσικά για τις αντίστοιχες μεθόδους και εκφράσεις και τη θρησκευτική προσήλωση του στην Αμερική, στην "πολιτισμένη" Ευρώπη και γενικά στη δύση, στην άρχουσα τάξη της χώρας και τους πολιτικούς της και ας τρώει ο λαός ξερό ψωμί.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής με τίτλο Στρίγγοι και Βλαντάδες κάνει αναφορά σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Λ. Κύρκος το 2006 στην οποία νιώθει την ανάγκη με τον πιο απαράδεκτο τρόπο να απορρίψει το κομμουνιστικό παρελθόν του. Δικαίωμά του. Γράφει ο αρθρογράφος μεταφέροντας τα λόγια του Λεωνίδα Κύρκου: «Με εμφανή φρίκη αναρωτιόμουν τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα αν η επανάσταση μας είχε νικήσει στον εμφύλιο πόλεμο… Όλα τα στελέχη του ΚΚΕ ήταν περιτρίμματα, τρομάζω όταν σκέφτομαι το Μάρκο πρωθυπουργό ένα γελοίο άνθρωπο, υπουργό οικονομικών το Μπαρτζώτα, παιδείας το Στρίγγο …. άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν το ρόλο που φιλοδοξούσαν… Εκείνη την εποχή τους βλέπαμε ως γίγαντες».

Εξεγείρεται ο αρθρογράφος εναντίον του Τσίπρα και της κυβέρνησής του και ζητάει από τη ΝΔ την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή απ' αυτόν, που τον αποκαλεί απόγονο του Στρίγγου και του Βλαντά. Είναι δικαίωμά του αρκεί να τον ακούσουν οι σύμμαχοι του ευρωπαίοι και αμερικανοί που στηρίζουν τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του με χίλια και ο ελληνικός λαός ο οποίος, όσο και αν δεν θέλει τον Τσίπρα, δεν μπορεί να δεχθεί για τους πασίγνωστους λόγους το Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Είναι επίσης δικαίωμά του Σ. Κασιμάτη να υμνεί τον Λ. Κύρκο και να καθυβρίζει τους κομμουνιστές και είναι απολύτως λογικό να προτιμά όσους ξέκοψαν από τον κομμουνισμό και πέρασαν στην υπηρεσία της αστικής τάξης σε σχέση με όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τον λαό και τα οράματα τους.

Το πρόβλημα για τον Κασιμάτη δεν είναι ο Στρίγγος ή κάποιος άλλος κομμουνιστής, αλλά συνολικά ο κομμουνισμός, η θεωρία, το απελευθερωτικό πρόταγμα του, η καθημερινή δράση του, η ιστορία και η προσφορά του κομμουνιστικού κινήματος περισσότερο από 150 χρόνια. Το πρόβλημα του είναι σε τελική ανάλυση οι μνήμες και οι λαϊκές εμπειρίες και οι βαθιές ρίζες του κομμουνιστικού κινήματος παρά τις περιπέτειες του και η προοπτική που κρατούν ανοιχτή οι κομμουνιστές.

Η ταύτιση του Τσίπρα και της διακυβέρνησης του με τους κομμουνιστές είναι ο στόχος του Κασιμάτη, να τον χρεώσει στο κομμουνιστικό κίνημα και όχι αυτό που πραγματικά εκφράζει και υλοποιεί σήμερα. Ο Τσίπρας εκφράζει στις σημερινές συνθήκες ότι εξέφραζε και ο Λ. Κύρκος από τη δεκαετία του 1960 και δώθε, τα ίδια συμφέροντα, τις ίδιες ηθικές αξίες και αρχές, θέλετε να προσθέσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο, ίσως, αλλά τις ίδιες.

Νιώθει ευτυχής μας ενημερώνει ο αρθρογράφος που σήμερα η κυβέρνηση την οποία δεν παύει να χρεώνει στους κομμουνιστές κινείται εντός της ΕΕ και του ευρωπαϊκού πλαισίου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί. Εμείς θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχει καμία διάθεση η κυβέρνηση το πλαίσιο αυτό να το υπερβεί. Οι κυβερνώντες είναι οπαδοί της "πολιτισμένης" Ευρώπης, όπως και ο ίδιος ο αρθρογράφος. Παρά την ισοπεδωτική συνεχή λιτότητα και τα μνημόνια, δεν τους ενοχλούν οι φασίστες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στην Ευρώπη, η ανασφάλεια και το περιθώριο στο οποίο εξωθούνται εκατομμύρια ευρωπαίοι, η έκπτωση των αξιών και του ανθρωπισμού, οι συνεχείς πόλεμοι που προκαλούν και το στοίβαγμα των μεταναστών και των ξεριζωμένων κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτή την Ευρώπη νιώθει σιγουριά ο Κασιμάτης. Μόνο που αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη των κομμουνιστών. Οι κομμουνιστές αγωνίζονται να την ανατρέψουν.

                                                                                                           Α. Χ.

IMAGE Η επικινδυνότητα του «συνεπούς» ιστορικού αναθεωρητισμού
Κυριακή, 05 Νοέμβριος 2017
Γράφει ο Διογένης ο Ενοχλητικός. Σχόλιο για την ταινία «Τελευταίο Σημείωμα», σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και Παντελή Βούλγαρη. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ