Εργατικός Αγώνας

Η επιχείρηση αναστήλωσης του αριστερού προφίλ και οι επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μνημόνια τέλειωσαν η χώρα τυπικά δεν δεσμεύεται από κάποια δανειακή σύμβαση και υποτίθεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας χωρίς δεσμεύσεις. Όμως, το μνημονιακό πλαίσιο, νόμοι, αποφάσεις και μέτρα που δημιουργήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις είναι παρόν και θέτει ασφυκτικά πλαίσια για πολλές δεκαετίες.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα στην επιρροή της, έχει σημαντική φθορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται σοβαρά και παρουσιάζει εμφανείς απώλειες ενώ οι ΑΝΕΛ ουσιαστικά δεν υφίστανται ως κομματικός σχηματισμός και το επόμενο διάστημα η κατεδάφιση τους θα ολοκληρωθεί. Στις δυσμενείς αυτές συνθήκες εκπονούνται τα σχέδια για την επιβίωση της κυβέρνησης όσο το δυνατόν περισσότερο και την διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για να δώσει την εκλογική αναμέτρηση.

Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλονται για να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι που απαιτούνται για την έγκριση από την Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, αφού ο Π. Καμένος δεν θα την στηρίξει. Τελικά, φαίνεται ότι εξασφαλίστηκαν. Παράλληλα αναπτύσσεται η συζήτηση για την ανάγκη να αποκατασταθεί το «αριστερό» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από μια κεντροαριστερή συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ και άλλες δυνάμεις. Αυτή τη θέση εξέφρασε ο Ν. Κοτζιάς στον πρωθυπουργό, ο Ν. Φίλης και άλλοι. Το σκεπτικό είναι ότι την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ την επέβαλαν οι ειδικές συνθήκες που επέβαλαν τα μνημόνια και η «σωτηρία» της χώρας, ήταν περιορισμένου σκοπού και στις σημερινές συνθήκες που τα μνημόνια έληξαν, δεν υπάρχει λόγος συνέχισής της. Βέβαια, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διατυπώνεται η άποψη, ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, ότι η επιλογή της συγκυβέρνησης το 2015 ήταν η πραγματική αριστερή επιλογή και πρέπει να συνεχιστεί.

Οι διαφωνίες όμως εντός του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονται εκεί, στην εφαρμοζόμενη πολιτική δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διαφωνία. Απόλυτη πειθαρχία στα πλαίσια που έθεσαν τα μνημόνια, εφαρμογή όλων των μέτρων και των αποφάσεων καθώς και των σχεδίων των αμερικανών και των ευρωπαίων στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Δίνουν και παίρνουν οι προσθαφαιρέσεις ψήφων βουλευτών που θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση ώστε να προκύψει ο «μαγικός» αριθμός 151. Αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ και κάποιοι από το ΠΟΤΑΜΙ είναι ανοιχτά σε συζητήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ. Το μάδημα των μικρότερων κομμάτων επιταχύνεται από όλες τις πλευρές.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό:

Πρώτο: Από ό,τι μέχρι σήμερα έχει φανεί, η κυβέρνηση θα στηριχθεί σε ορισμένες παροχές και υποσχέσεις, που ήδη έχουν γίνει γνωστές. Στο πακέτο που εξάγγειλε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και ετοιμάζεται να το νομοθετήσει περιλαμβάνεται η μη περικοπή των συντάξεων για το 2019, μέτρο το οποίο είναι πολύ πιθανόν να αποδεχτούν οι δανειστές ενώ τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνονται εκεί δεν φαίνεται ότι θα τα αποδεχτούν όλα. Γενικότερα επιδιώκει να εφαρμοστούν ορισμένες ελαφρύνσεις και υποσχέσεις που στις συνθήκες της πολύ μεγάλης οικονομικής στενότητας που μαστίζει μεγάλο τμήμα του λαού, σε κάποιο βαθμό θα επηρεάσουν. Τα μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει άμεσα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση ούτε κατ’ ελάχιστον να ισοφαρίσουν τις τεράστιες απώλειες που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Οι περικοπές στην ΕΝΦΙΑ για κάποιους ιδιοκτήτες θα είναι της τάξης ορισμένων δεκάδων ευρώ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες θα είναι σημαντικά λιγότερες από την μείωση του αφορολόγητου. Η περικοπή δαπανών και επιδομάτων, όπως επίδομα θέρμανσης και ανεργίας, δεν ισοφαρίζεται από την επιδότηση ενοικίου.

Δεύτερο: Η διαλεύκανση των σκανδάλων και η ενδεχόμενη τιμωρία κάποιων ενόχων θα αξιοποιηθεί δεόντως. Για να είμαστε σαφείς σκάνδαλα υπάρχουν πολλά και μεγάλα με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και τον λαό. Βέβαια, ορισμένοι πάνε να χρεώσουν την κρίση και την χρεοκοπία της χώρας στα σκάνδαλα, επιδιώκοντας να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες και κυρίως την ίδια την φιλομονοπωλιακή πολιτική που ακολουθείται και είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και γενικότερα το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Τα σκάνδαλα πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Όμως, μέχρι σήμερα αυτό δεν συνέβη ποτέ παρά μόνο στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, που έστειλαν ένα συνταξιούχο της πολιτικής φυλακή για κάποια χρόνια και προφύλαξαν όλους τους άλλους και μαζί τις γενεσιουργές αιτίες των σκανδάλων. Φοβούμαστε ότι και σήμερα θα συμβεί κάτι παρόμοιο και θα χρησιμοποιηθεί η όποια διερεύνηση γίνει για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Και, με την ευκαιρία, υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής που τραβάει πέντε χρόνια, γιατί κάποιοι δεν θέλουν να τελειώσει για να εκμεταλλεύονται το γεγονός; Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε πολλούς λόγους να την επισπεύσει. Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να βρεθεί μια αίθουσα και να ολοκληρωθεί η δίκη; Φαίνεται ότι η διαιώνιση της βολεύει πολλούς.

Τρίτο: Η αίσια ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που η κυβέρνηση ευελπιστεί να της δώσει κάποια ώθηση, να την στηρίξουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι και σημαντικό τμήμα του κεφαλαίου που θεωρεί ότι θα ανοίξουν οικονομικές μπίζνες. Παράλληλα, θεωρεί ότι θα τονωθεί το προφίλ των «αποτελεσματικών» σημερινών ηγετών και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης τους, εκεί που για 27 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αποτύγχαναν.

Η επιχείρηση «αριστερό» λίφτινγκ που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πολυπείθει. Αλήθεια, πόσο «αριστερός» μπορεί να είναι ο αποχωρισμός του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πάνο Καμένο και η συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ, το κόμμα που έφερε τα μνημόνια στην Ελλάδα και διαμόρφωσε αυτή την καταστροφική πολιτική; Πόσο μπορεί να πείσει η κυβέρνηση ότι πάει αριστερότερα όταν είναι ολοκληρωτικά υποτελής στους αμερικανούς και τα σχέδια τους και αυτό όχι λόγω Καμένου αλλά γιατί είναι επιλογή του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ;

Το επόμενο διάστημα και ως τις εκλογές θα δοθεί πραγματική μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρωτιά και την πλειοψηφία στην Βουλή. Το βασικότερο όπλο και των δύο, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για να φθάσει η πόλωση σε πρωτοφανή ύψη, να ζήσουμε τις συνθήκες «του φωτός και του σκότους» του Μένιου Κουτσόγιωργα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάζεται ως ευαίσθητος και κοινωνικά υπέρ των αδυνάτων και να εμφανίζει τη ΝΔ ότι κυριαρχείται από τους ακροδεξιούς. Από την μία «η αριστερά που μας απάλλαξε από τα μνημόνια και ικανοποιεί σταδιακά και στο πλαίσιο του δυνατού τα αιτήματα των φτωχότερων» και από την άλλη «ο Μητσοτάκης που θα κάνει νέες απολύσεις, θα επιβάλλει νέα μέτρα και θα πάει την πολιτική ζωή σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση». Και αντίστοιχα, η ΝΔ που «θα φέρει την τάξη, την αποτροπή της ανομίας , τον σεβασμό στην δικαιοσύνη και τους θεσμούς και που είναι η μόνη ικανή να φέρει τις επενδύσεις και την ανάκαμψη».

Μόνο έτσι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ψαρέψει αποτελεσματικά αριστερές ψήφους και η ΝΔ να κινηθεί με επιτυχία στους νοικοκυραίους και γενικότερα στο δεξιό και κεντροδεξιό χώρο. Σ’ αυτήν την τακτική, η αριστερά και οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να βρουν αποτελεσματική απάντηση που θα οπλίζει με επιχειρήματα ευρύτερα τους εργαζόμενους και τον αριστερό κόσμο και θα τους βοηθά να προσανατολίζονται με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

 

Κ . Ζ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας